Noordt en SAM verenigen street art en speciaalbier

De nieuwe editie van street art magazine SAM wordt vrijdag gelanceerd bij brouwerij Noordt, en daar kan dan direct op geproost worden met één of meer van de bieren uit een wel heel bijzonder sixpack. Zes street artists ontwierpen namelijk zes verschillende flesjes voor de zes verschillende bieren in het SAM x NOORDT sixpack, dat tegelijk uitgebracht wordt.

Just a bit of patience please, issue 17 will be released on Friday the 13th of April! Cover image and interview with the lovely @kcbr.official ??? #graffiti #magazine #streetandmore

Een bericht gedeeld door Street and more (@streetandmore) op

Wie tegenwoordig een bierspeciaalzaak, goed gesorteerde slijter, of zelfs het schap bieren in de supermarkt bekijkt, zal het opgevallen zijn dat steeds meer brouwers van speciaalbieren investeren in speciale vormgeving, vaak door creatieve kunstenaars. “Sommige zijn zo vet, die koop je gewoon bijna voor de fles of het blik alleen”, zegt illustrator en street artist Chris Versteeg, hoofdredacteur van het magazine SAM en fervent bierliefhebber. Tijdens een vakantie in de Ardennen kun je hem zomaar genietend voor zijn tentje treffen, met een doos van de lokale trappist. Maar ook in zijn eigen Rotterdam zijn er prima brouwers te vinden.

“Ze hadden een superlange blinde muur, en daar heb ik een witte lijntekening opgemaakt over het proces van het brouwen, en wat Rotterdamse dingen”, verteld hij over het pand van brouwerij Noordt, niet geheel toevallig te vinden in Rotterdam Noord. “Nadat ik die erop heb gepaint hebben we altijd contact gehouden, en toen kwamen zij met het idee zes kunstenaars te zoeken bij een sixpack.”

Dat bierpakket is nu eindelijk gerealiseerd, en is iets waar de liefde voor zowel kunst als bier vanaf straalt. Dat moet ook wel, want de kosten voor het drukwerk van de exclusieve etiketten en sjieke omdoos zorgen dat er eigenlijk nauwelijks iets mee verdiend kan worden. “Het is no budget, puur voor de eer. Voor mij was dat al genoeg reden om eraan mee te doen, en ik heb er een paar mensen bijgedraaid waarvan ik weet dat ze bereid zijn aan dit soort interessante dingen mee te werken.”

Dat werd een team van bierliefhebbers die ook bij magazine SAM betrokken zijn: Danny Rumbl, Ox-Alien, KBTR, Doodkonijn en Chris Versteeg zelf, aangevuld met de sinds enkele jaren in Nederland wonende Koreaanse kunstenares Soña Lee. “Zij heeft in Korea ook werk voor biermerken gedaan”, vertelt Versteeg. “Ook heeft ze heeft meegedaan met de SAM expo in Portugal, en ik vind haar werk gewoon tof.”

Alle zes de kunstenaars kozen een bier waarvoor van te voren enkel de kleurcombinatie voor het etiket vaststond. Daarbij volgden ze zelf hun voorkeur, al zijn het alle zes blonde bieren geworden die zich er prima voor lenen de komende maanden in de zon opgedronken te worden. “De seven hops is ook een IPA maar die is wel aan de straffe kant hoor, daar trek je lekker krom van”, waarschuwt Versteeg, maar de rest noemt hij “allemaal lekkere doordrinkers”.

“Ik vind het sympathieke lui bij die brouwerij, ze hebben goed bier en een goede attitude”, zo verklaart hij de samenwerking. En aangezien het speciale sixpack klaar is als de nieuwste editie van zijn magazine net van de drukker komt, is het logisch om er meteen een gezamenlijke lancering voor te organiseren. “Het bier wordt woensdag gelabeld, donderdag komt SAM van de drukker en vrijdag is de presentatie”, zegt Versteeg, om na een korte pauze lachend op te merken “dus er kan nog van alles misgaan.”

Mocht dat gebeuren, dan is een lekker biertje om de pijn te verzachten gelukkig zo gevonden.

Oh happy day! If you’re in Rotterdam on Friday the 13th of April, make sure to come to @brouwerij_noordt to celebrate the release of the artist six pack featuring @dannyrumbl @oxalien @doodkonijn @lee_sonya @dekbtr and @chrisversteeg #sammagazine #streetandmore #streetart #illustration #graffiti #rotterdam #beer #craftbeer

Een bericht gedeeld door Street and more (@streetandmore) op

Vrijdag 13 april van 16:00 tot 19:00u kan je zelf komen proeven, lezen en proosten tijdens de SAM x NOORDT presentatie bij Brouwerij Noordt, Zaagmolenkade 46 in Rotterdam.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 10 april 2018