Non Phixon – The Green CD/DVD

Green CD

Een mooie intro afkomstig uit de film “Gangs of New York” leidt de ‘Green’ cd van Non Phixion in. Dat de leden van Non Phixion liefhebbers zijn van films is welbekend, dus is het niet opvallend te noemen dat je allerlei film fragmenten voorbij hoort komen. Deze cd kan gezien worden als een verzamel album vol met materiaal afkomstig van Ill Bill, Sabac Red, Goretex en DJ Eclipse oftewel Non Phixion. Non Phixion bracht in 2002 hun debuut “The Future is Now” uit en het album werd bijna door iedereen de hemel in geprezen, wat trouwens ook compleet terecht was! De Goons uit Brooklyn lijken nu twee jaar later bekender en populairder dan ooit. Voordat het nieuwe album gaat verschijnen vormt de Green CD / DVD een overzicht van freestyles, nooit eerder uitgebracht materiaal en wat nieuwe tracks. Het is jammer voor de die hard fans dat er zover ik weet slechts zes nieuwe nummers vallen te ontdekken namelijk “Existence”, “Caught Between Worlds”, “We All Bleed”, “The Freshest”, “Food”, “Don’t get beside Yourself” en “Criminal”.

Laten we even stilstaan bij deze nieuwe tracks want een beetje Non Phixion liefhebber kent tracks als “The Full Monty”, “Skum”, “Refuse To Lose” allang. De ‘nieuwe’ tracks zijn voor Non Phixion begrippen vrij gevarieerd waarbij de ene track laidback is en de ander is weer echt een typische rauwe Non Phixion productie. “Existence” vormt de eerste echte track op dit album en het is direct een typische Non Phixion banger waarbij je het refrein kan meeschreeuwen als je daar behoefte aan hebt, de toon is gezet. “Caught Between Worlds” is wat mij betreft de beste track die je zult tegenkomen tussen de 29 tellende tracks. De beat is voor Non Phixion begrippen laidback en de lyrics die over ‘vroeger’ gaan blijven boeiend tot de laatste seconde. “We All Bleed” is eigenlijk precies het tegenovergestelde wat betekent dat de beat blaast en het moge duidelijk zijn dat deze track het vooral live goed zou doen. “The Freshest” heeft qua inhoud wel wat weg van “Caught Between Worlds”, alleen neemt Sabac hier het voortouw als het om de lyrics gaat. “Food” dekt een melancholische lading die blijft hangen naarmate de beat vordert. “Don’t get beside yourself” wordt ingeleid door Hostyle en de braggin & boastin lyrics blijven nogal oppervlakkig en dat zorgt ervoor dat dit de minste bijdrage is van het zogenaamde nieuwe materiaal. “Criminal” zou je kunnen zien als een soort van vervolg op “How to kill a Cop” ware het niet dat de beat rustiger is en het tekstueel iets meer diepgang heeft. Het grote nadeel is en dat is het geval bij veel andere nummers dat de pret meestal niet lang duurt omdat de meeste bijdrages op The Green Cd maar rond de 3:00 minuten zijn. The Green Cd is een leuk verzamelschijfje geworden met nieuw werk, nooit eerder uitgebracht materiaal en grappige freestyles.

The Green DVD

Na vergeefse pogingen om te slagen bij een platenmaatschappij slaat Ill Bill spijkers met koppen en zet Non Phixion hun eigen recordcompany op met de naam: Uncle Howie records. De zaak wordt opgedragen aan de oom van Ill Bill bij wie die is opgegroeid, de naam zegt het al: Uncle Howie.

Kort daarna verschijnt het succesvolle Non Phixion debuutalbum “The Future Is Now”. Nu aanbeland in 2004 wordt the Green CD/DVD gereleast. Het verzamelalbum met daarbij de dvd met een duur van twee uur staat vol met exclusieve footage en interviews. Het is in mijn ogen (kijkend naar het totaal) niet meer dan een zoethoudertje tot herfst 2004. Want dan wordt na de vele soloalbums van de crewleden van Non Phixion het tweede album gepresenteerd. “Nuclear Truth” is misschien wel de voorbode van de toekomst!

Grappig is om te vermelden dat, wanneer je te lang wacht om een keuze te maken er tijdens het beginmenu van de Green dvd, Uncle Howie tevoorschijn komt om te vertellen dat je een keuze moet maken. De dvd zelf is opgebouwd uit 34 chapters. Deze hoofdstukken staan elk garant voor 100% Non Phixion fun. Over het algemeen is de beeld- en geluidskwaliteit van de live footage in orde. In sommige gevallen is het geluid niet helemaal lekker afgesteld tijdens het produceren van deze “documentaire”. De dvd verveelt geen enkel moment door het gevarieerde programma van Ill Bill. Als je bijvoorbeeld een stukje live show hebt aanschouwd, komt daarna een interview met verschillende onderwerpen. De dvd in het algemeen wordt niet saai gebracht, want elke keer worden de beelden van de live shows gemixed / bewerkt met verschillende soorten licht en edit effecten.

Zoals gezegd is de inhoud van de dvd gevarieerd. De reis door de ogen van de leden van Non Phixion begint met live beelden van de track “CIA is trying to kill me”. Bij het zien van de eerste live beelden kom je gelijk op het grootste nadeel van de dvd. Ill Bill heeft er voor gekozen om de originele live beelden te mixen met beelden van andere shows dus van de echte ‘live’ beelden is weinig over. Het is natuurlijk een kwestie van smaak om voor deze manier van monteren te kiezen, maar laten we eerlijk zijn. De meeste heads in Nederland kochten deze schijf omdat er ook live materiaal van de Melkweg te zien was. Door de eerder genoemde mix zijn er nauwelijks originele beelden van de show in de Melkweg over en dat is erg jammer!
Na een korte impressie van hoe dope de optredens wel niet zijn wordt er een stukje historie verteld door Goretex, Sabac Red, Ill Bill en Eclipse. In the streets of New York komt elk crewlid bij elk onderwerp aan bod. De track “Futurama” verschijnt ook op je tv waarna er eventjes wordt uitgelegd waarom porno en drugs belangrijk zijn en waarom de leden eigenlijk zijn begonnen met rappen. In de reis kom je verder achter het geheim van de favoriete artiesten van o.a. Ill Bill en Sabac Red, krijg je fragmenten te zien en te horen van “Sleepwalkers”, “Hated” en “Gangsta Rap” en komt Necro ook even langs. Daarnaast zijn de twee clips, Rockstars en 14 Years of Rap ook represent op het schijfje en dat is een mooie bijkomstigheid. Uncle Howie vertelt zijn verhaal ook aan de kijkers (wat zeker de moeite waard is om te bekijken). Sinds zes a zeven maanden is hij namelijk na jaren aan heroïne verslaafd te zijn eindelijk clean.

Alles wat je zou willen weten over Non Phixion komt eigenlijk aan bod. Neem daarbij de vele live fragmenten en twee ille videoclips en je weet gewoon dat dit geen miskoop is!

Conclusie
De grote vraag is eigenlijk of “The Green CD” kan worden bestempeld als een volwaardig album? Als de DVD er niet bij zou zitten dan was dit zeker niet het geval en voor de meeste Non Phixion liefhebbers zou de cd niet iets nieuws onder de zon betekenen. Aan de andere kant mag deze cd bij de Non Phixion fans niet ontbreken aangezien het een overzicht is van begin tot nu. Het ‘nieuwe’ materiaal is best in orde met als hoogtepunt “Caught Between Worlds”. “The Green DVD” staat vol met interviews en live materiaal en dat ziet er allemaal goed uit. De interviews zijn over het algemeen vrij interessant en de beelden zijn ook dik in orde. Het grootste nadeel is de rare mix die is toegepast
op het live materiaal. Als dit niet was gebeurd dan zouden er geen nadelen vastzitten aan de dvd. Het mag wel duidelijk zijn: “The Green CD/DVD” kan je blindelings aanschaffen en je zal er geen spijt van hebben.

Tracklist:

The Green CD

01. Intro
02. Existence
03. Farragut Road
04. We All Bleed
05. Eclipse Promo
06. Info Junkies
07. Caught Between Worlds
08. 89.9 Freestyle 1 featuring Necro
09. Make It Happen featuring DV Alias Khrist
10. The Freshfest
11. Illuminati
12. Big Don Vincenzo
13. Area 51
14. 89.9 Freestyle 2
15. Criminal
16. Doo Wop Freestyle
17. 89.9 Promo
18. Implantable Transponders
19. The Full Monty
20. Skum
21. Toothache
22. Food
23. Hot 97.1 Freestyle
24. Don’t Get Beside Yourself featuring Hostyle
25. Refuse To Lose

The Green DVD

01. The C.I.A. is Trying to Kill Me
02. Futurama
03. Skum
04. Hated
05. Gangsta Rap
06. Sleepwalkers
07. Live At Splash Festival
08. Rock Stars
09. It¹s Us
10. Live At Union Square
11. Black Helicopters
12. Soundcheck
13. 14 Years of Rap
14. They Got…
15. Suicide Bomb
16. If You Got Love

Meer info: http://www.nonphixion.com

http://www.velvetmusic.nl / Koop dit item bij Velvet Music online!

Geplaatst door bowie op 30 juni 2004