Non Phixion

Aan al het goede komt een eind en zo stond er voor de allerlaatste keer Non Phixion op de poster bij de Melkweg. Een waardig afscheid of simpelweg af-schijt?

De meeste fans zagen het al aankomen maar vlak nadat de voorverkoop was begonnen maakten Bill, ’Bac en ’Clipse bekend dat Goretex de groep uit was geknikkerd. Het optreden ging natuurlijk gewoon door, net als twee jaar geleden, maar dit keer wist je tenminste dat Goretex niet op kwam dagen. Voor de zekerheid was het hier en daar ook opgeplakt: Vanavond treden Ill Bill, Sabac Red en DJ Eclipse van Non Phixion op.

De Oude Zaal van de Melkweg was lekker gevuld met fans, veelal gehuld in Non Phixion/Ill Bill/Uncle Howie t-shirts. De aanvangstijd van 9 uur was natuurlijk een lachertje, want net voor 10 uur draaide de DJ haar laatste plaat. Er waren veel geruchten omtrent een voorprogramma (Necro, R.A. The Rugged Man) maar uiteindelijk was het podium toen het doek, voor de eerste en enige keer, open ging enkel gevuld met het trio waaruit Non Phixion nog bestaat.

Vanaf de eerste minuut was het knallen. Middenvoor in de zaal was (zoals altijd) het episch centrum van crowdparticipatie. De fans schreeuwden, sprongen en hadden tijdens de eerste 20 à 30 minuten vrijwel de hele tijd de handen omhoog. Er werd zelfs een poging tot crowdsurfen ondernomen. Ik denk dat ik maar bij weinig shows het publiek zoveel herrie heb horen maken, sommige meegeschreeuwde hooks wisten bijna het geluidssysteem van de Melkweg te overtreffen. Vooral tijdens de Non Phixion en Ill Bill tracks ging het echt goed los. Het repertoire bestond verder uit (nieuw) solomateriaal van Sabac en wat La Coka Nostra dingen.

Hoewel de sfeer uitmuntend was, was het voor iedereen die zich niet bij elke eerste klank de pit inwierp toch wel duidelijk dat deze show stiekem gewoon om te janken was. Ill Bill was duidelijk een stuk meer kilo’s zwaarder dan twee jaar geleden, en dat deed zijn performance wederom geen goed. Hij stond vooral veel stil, en als hij in beweging was waren het een paar stapjes, het kostte hem bijna een heel nummer om van de linker- naar de rechterkant van het podium te komen. Zinnen afmaken lukte hem niet, Sabac maakte standaard de laatste lettergrepen af. Deed Ill Bill wel zijn best om in een stuk door te rappen, veranderde het geheel in een binnensmonds en onverstaanbaar gemompel met rare, bijna zingende uithalen.

Sabac deed goed zijn best, hij had veel contact met de fans, sprong en rende over het podium en ging los. Jammer genoeg besloot hij wel bij een van zijn tracks over zijn eigen vocals vanaf de plaat te spitten (iets wat overigens Ill Bill weer wat tijd gaf om op adem te komen). Verder zat de show vol met zouteloze en ongeïnspireerde standaardpraatjes. “Ook al is Non Phixion er niet meer als groep, wij zijn altijd Non Phixion en jullie ook!” was het thema van de avond. Verder kwam Sabac met hetzelfde “What’s wrong with Bill” verhaal dat hij twee jaar geleden ook vertelde, en was er natuurlijk de standaard ‘maak meer geluid dan andere steden deden’ opdracht, waarbij Bill overigens een knap staaltje kennis van de Nederlandse topografie liet zien. Verder een leuke ingestudeerde ‘freestyle’ en natuurlijk even zeiken op George Bush. Het is allemaal al eens gedaan, en vaak nog beter ook. De naam Goretex viel overigens de hele avond niet

Waarschijnlijk was de crowd nog los gegaan als Ill Bill en Sabac de hele show geplaybackt hadden, maar deze show was gewoon prut. Ill Bill is niet in staat live shows te geven en Sabac kan een Non Phixion show niet in zijn eentje dragen. Als je je verstand op nul zette, was het een avond waarop je je best kon vermaken, maar van een afstandje was het gewoon slecht.

Fixtures:
Hoogtepunt: De sfeer
Dieptepunt: Ill Bill
Bier: 2 euro 10
Wc: gratis
Garderobe: Een eurootje
Merchandise: Zooitje t-shirts, cd’s, porno dvd’s en een 12 inch
Fotograferen: Nee, op straffe van een beveiligingsmedewerker die onverwachts in je nek sprong
Geluid: In orde
Bezoekers: Goed gevuld, maar niet uitverkocht
Damage: 16,00 voor je kaartje, plus nog een abonnement
Cijfer: 6je

Geplaatst door bowie op 21 augustus 2006