NOA

Als het aan deze nomaden ligt, hoort iedereen in Nederland de boodschap door hun recht voor je raap rap. Welke boodschap dit is en hoe ze die aan jou willen laten horen? HIJS ging op onderzoek uit!

Stel jullie zelf beknopt voor.
RIV: Mijn naam is Rivelino Rigters. Ik ben singer/songwriter/MC. Ik luister mijn hele leven al hiphop, maar ook naar rock, soul, jazz, funk. Ik luister eigenlijk naar alle muziek waar passie in zit. Op zijn tijd ook klassieke muziek, dat is ook lekker. Laatst was er een ‘Mozart-zoveel-jarig-bestaan’ in Amsterdam, lag ik lekker op zondagmiddag thuis op de bank te luieren, Mozart aan. Dat vind ik ook lekker op zijn tijd. Ik luister naar alles dus.

Mic Joshua: Ik ben Marc Joshua Edgar de l’Isle, jep dat is ‘m helemaal. Ik ben geboren in Oranjestad, Aruba! Daar heb ik gewoond in de ’kunuku’, dat is een naam voor de wildernis. Met vallen en opstaan heb ik geleerd rotsen in onze grote achtertuin te beklimmen, daar werd ik getraind om als avonturier te denken. Ik ben op jonge leeftijd in Nederland gekomen, waar weinig te avonturieren was, dus ging ik avonturieren in dromen en creativiteit. Ik ben songwriter/MC/entrepeneur. De deftige naam entrepeneur, omdat ik mezelf zie als ondernemer, ik zie mezelf als een visionair die dingen opzet. Even om bij RIV aan te sluiten, muziek: ik luister naar alles. Hiphop had wel altijd de overhand in m’n smaak, zoals ik zeg in een van mijn teksten (het nummer Sela): “In deze vaderloze generatie werd ik niet bevaderd door een vader, eerder door een raplied.” Verder ben ik jeugdleider in Gospelkerk in Utrecht. Ik wil ook blijven doorstuderen; zo denk ik nu aan Geneeskunde.

Wat is NOA? Hoe komen jullie bij de naam?
Mic Joshua: Ik zie N.O.A. als een ‘gift from God’. Omdat ik ook eerlijk ga zijn over m’n relatie met God, zal ik ook vertellen dat ik het echt van Hem heb gekregen.
Ik kreeg eigenlijk al een paar jaar terug de naam NOA, het kwam als baksteen uit de hemel in mijn hart vallen. Een ‘ark’ moest gebouwd worden in deze industrie, daarom ook die metafoor van NOA. Ik was toen veel bezig met mijn solo-project van Mic Joshua, ik heb ook twee albums gemaakt toen. In de tijd van m’n eerste demo-concept-album genaamd ‘Mijn Wereld Op Aarde’ vroeg ik God om een ‘partner in crime’. Ik kreeg door dat het een zwarte jongeman zou worden. Eerst kwam er een Antilliaanse jongen die ook bezig was met gospel etc., maar het klikte niet. Then God sent R-I-V, en boem! There u have it! N.O.A.! Nu nog bestaande uit RIV en MJ, maar meerderen zullen volgen. NOA is een ‘ark’(muziek) temidden van ‘de zondvloed’ (de industrie). Een ‘ark’ om positiviteit en geloof te brengen en te behouden.

RIV: NOA is een hiphopgroep, het staat voor Nomadische Onaantastbare Alliantie. We zijn op de uitwerking van de naam gekomen na een lange chatsessie op internet. We waren ‘s nachts met elkaar aan het chatten. We waren al met elkaar bezig met muziek, bij opnames en concerten, waar ik Mic-Joshua’s back-up MC was. Hij kwam met de naam NOA gekomen en ik vond het wel tof. Hij had het verlangen om met een groep muziek te maken. En ik had hetzelfde verlangen. We wilden samen de gospel brengen, weetje. Uit dat verlangen is NOA voortgekomen… We kenden elkaar ervoor al, we deden optredens samen, hij met mij mee en andersom.

Wat betekent de naam Nomadische Onaantastbare Alliantie?
RIV: We zijn als het waar een soort nomaden, een rondreizende herderstam, die het woord brengen. Onaantastbaar door de dekking, God als het ware. En we zijn een alliantie met elkaar, vandaar de naam Nomadische Onaantastbare Alliantie.

Mic Joshua: Ja, is wel grappig. Vorig jaar ben ik in Israël geweest en heb ik ook bij zo’n Nomadenvolk in tenten geslapen en van ze geleerd. Dat heeft ons ook wel geïnspireerd geloof ik. Verder is de naam gewoon biblical truth. Abraham, Mozes, Joshua etc. waren eigenlijk ook een soort van nomaden met een missie die rondtrokken. Alleen wij doen dat dan met gigs langs de Melkweg, Paradiso noem maar op, haha. Voor de echte verklaringen en filosofie van de naam kunnen peeps beter de EP en het aankomende album beluisteren!

Waarom zouden de mensen van hiphopinjesmoel geïnteresseerd moeten zijn in NOA en zijn muziek?
Mic Joshua : ‘Caus the industry needs us’ gelach Geen grap, ik denk dat we best wel met iets ‘fresh’ komen, iets innoverends, muzikaals en ook lyriek. We hebben hiphop in ons hart, maar denken niet teveel in hokjes. Ik wil bijvoorbeeld altijd iets nieuws bedenken qua flow en soms hou ik mij niet aan the usual aantal bars (8,12,16 etc.). Erg he? Verder denken we vaak in concepten, thema’s en verhaallijnen. Ik schrijf namelijk ook scripts en verhalen etc. Dus affiniteit voor filmische ish is hoog. Dat neemt de luisteraar vaak mee in een andere wereld.

RIV: Ze zouden geïnteresseerd moeten zijn, omdat het over een andere laag gaat. Het gaat over geloof, over spirituele zaken, dingen waar mensen naar op zoek zijn. Wij rappen over het geloof en onze relatie met God in combinatie met andere zaken.

Dat mis je in de hiphop van nu?
RIV: Nouja, ik mis het niet per se ofzo, maar het is er nog niet weetje. Maar wij willen gewoon een duidelijke boodschap brengen. We hebben ook vrienden, die weten nog niet goed van okay, dat we het gelijk zo direct moeten brengen, maar wij geloven gewoon dat er een liefdevolle boodschap is die we over gaan brengen aan de wereld. En daarom zijn we direct en gebruiken we scherpe teksten. Er zijn ook christenen die er niet zo mee te koop lopen, dat kan ik me voor stellen. Maar wij hebben zoiets van dat we een licht zijn in deze wereld, en die kun je niet onder een lampenkap doen. Een licht gaat op een gegeven moment zo fel schijnen dat de lampenkap gaat verbranden. Daarom zeggen we duidelijk “hier staan we voor”, geen half-half gedoe. Dat is ook wel een beetje zoeken natuurlijk. Niet dat ik die andere veroordeel, ik heb respect voor hun, zij doen ook hun dingen. Ik laat hen in hun waarde.

Mic Joshua: Amen broer! Word!

Maar dat recht voor de raap is meer jullie ding?
RIV: Ja, het is waar je voor staat. ik luisterde vroeger veel naar Public Enemy, Chuck D. Dat is de eerste hiphopgroep die mij geraakt heeft. Ik ben met hun opgegroeid, toen ik 11 was kwamen zij op. Ze vertelde recht voor z’n raap over de mistanden in de politiek en de regering. Als je dat half half gaat doen gaat het niet werken.

Mic Joshua: Weetje, dat is het, er zijn zoveel MC’s die radicaal komen met waarin ze geloven. Zo zijn er gasten die brengen dat hiphop volgens hen niet moet urbaniseren, de strijd tegen urban, zo is er het spel om dames in bed te krijgen en wat ze allemaal niet gaan doen met mijn oma als ik ze niet dope vind, zulke dingen. Wij komen ook zo radicaal, met die ‘agressie’, alleen gaat het dan over waarin wij geloven. De levensstijl van rappers wordt tegenwoordig duidelijk gemaakt in hun songs en mensen nemen het zelfs over. Onze levenstijl word ook duidelijk gemaakt en mensen gaan dat ook over nemen. Daarbij komen we ook met reallife dingen, waar iedereen zich mee kan identificeren.

Hoe zou je jullie muziek goed kunnen omschrijven? (zijn er vergelijkingen?)
RIV: Het is moeilijk om te vergelijken. Maar in Nederland zijn we laat maar zeggen de eerste groep die recht voor zijn raap het evangelie rauw brengt, met vette beats. Maar we hebben wel gewoon verschillende voorkeuren. Zo houden we van ragga, dancehall, maar ook gewoon van harde hiphop, rock. Alles komt wel een beetje terug qua stijl. Als je denk aan vergelijkingen in rap kun je denken aan bepaalde oude MOP tracks, beetje van NAS, Public Enemy. Ik ben nog een beetje van de oude stempel, ik hou gewoon van die hele duidelijke, straight in your face-raps weetje.

Mic Joshua: Het is divers zoals R-I-V zegt. Het is experimenteel. Hiphop is te groot om in een hokje te stoppen en alleen maar sample beats te gaan maken. We willen muziek maken met een hiphop hart. Onze producer William Wixley is heel muzikaal en maakt voor zichzelf geen hiphop dus komt altijd met een frisse blik op onze ideetjes. Verder is RIV met zijn rock-band-achtergrond erg muzikaal. Verschillende beatcreators: Mocasa bijvoorbeeld is zelf Arabier en komt soms met Midden-Oosterse invloeden (die nomadenstijl), hij is pas 17 en ongelovelijk. Ik noem hem ‘BEAThoven’. Elke keer sta ik versteld, ook omdat hij totaal niet in hokjes denkt, maar het wel een hiphopfeel geeft, hou hem in de gaten. Sen is ook een beatcreator die heel creatief is met samples, hij maakt het zo dat het net lijkt alsof het live is ingespeeld. Verder kom ik soms met muziek ideetjes. Iedereen heeft zijn deel en maakt de puzzel compleet zodat het een mooi plaatje wordt.

Jullie hebben ook eerdere projecten gedaan. At Riv: Dat was bij jou niet per se hiphop, ofwel? Waar ligt je hart?
RIV: Mijn hart ligt bij meerdere dingen. Ik ben opgegroeid met hiphop, maar ook met rock en r&b. Eerst luisterde ik alleen maar hiphop, maar toen kwam ik in een groep/band waarvan de andere leden luisterde naar bands als Nirvana en de Red Hot Chili Peppers. Toen ben ik ook begonnen daarnaar te luisteren en ik vond het mooi. Onze band combineerde al deze stijlen, funk, soul, rock en hiphop. Ik hou wel van die cross-overs.

Jullie gaan bezig met een scholentour. Hoe, wat en waar?
RIV: We gaan op scholentour voor Zip-Your-Lip, dat is zeg maar een actie waarbij scholieren 24 uur gaan vasten, niet gaan eten dus. Hiermee wordt geld ingezameld voor een AIDS-project in Afrika. Dit jaar komen er kinderen uit Uganda op scholen hun verhaal vertellen… Wij treden dan in de pauze een half uur op en proberen de scholieren die nog twijfelen over hun deelname over de lijn te halen. Het gaat er dus om dat zoveel mogelijk mensen eraan mee doen en dat er zoveel mogelijk geld opgehaald wordt voor Afrika.

Mic Joshua: Ja volgens mij zijn we nu ook officieel ambassadeurs van World Vision van waaruit die actie is. Weetje: http://www.zipyourlip.nl, klik ‘acties’ en dan ‘scholentour’.
Says it all. Van 6 maart t/m 17 maart tourt N.O.A. door heel Nederland.

De track ‘Maak Een Verschil’ is het ‘anthem’ van de ‘Zip Your Lip’-actie. Hoe is dat zo gekomen?
RIV: We waren eigenlijk gewoon op gesprek. Vorig jaar hebben we ook meegewerkt en dat was goed aangeslagen. Nu hebben we gezegd van we gaan het nog een keer doen en nu gaan we het gewoon goed aan te pakken door een track te maken en een tour doen. We hebben subsidie gekregen van Binnenlandse Zaken, een goede geluidsman erbij gehaald, iemand die alles logistiek ook goed kan regelen. En uh, zo is het eigenlijk gekomen.

Mic Joshua: Tijdens onze ZipYourLip tour gingen we freestylen over de actie. Daaruit is de track ook ontstaan. Het idee in ieder geval. Ik vind dat het best wel een speelse feel-good track geworden is.

Hebben jullie inspiratiebronnen om te doen wat jullie doen? (zowel artiesten als mensen buiten de muziek)
RIV: Jazeker. Qua muziek Jimmy Hendrix, James Brown, Public Enemy, Ice Cube, ook oude NWA, gewoon die oude shit een beetje. Maar ook Living Color, Red Hot Chili Peppers en andere harde rock.
Buiten de muziek zijn het Nelson Mandela, Marthin Luther King en Jezus. Dat zijn een beetje mijn grote voorbeelden. Ik lees ook wel veel boeken, de schrijvers ervan zijn niet meteen mijn voorbeelden, maar ik leer er wel van hoe ze tegen dingen aankijken.

Mic Joshua: Als kind was ik altijd gefascineerd door mensen die groot dachten en grote dingen bereikten. Ik hield eigenlijk van basketball door Michael Jordan (MJ), ik hield van pop door Michael Jackson (MJ), en nu wil jij van hiphop houden door Mic Joshua (MJ), haha. Ik was fan van Steven Spielberg (Jurassic Park, E.T., Back To The Future) en werk van George Lucas (Indiana Jones, Star Wars etc.), het klinkt misschien raar maar films inspireren mij meer om creatief te zijn en wat te bereiken als artiest. Het spreekt meer tot mijn creatievermogen. Ik klamp me niet zozeer vast aan artiesten, elke keer kan ik weer een fase hebben dat ik uren naar een bepaalde artiest luister. Zo inspireerde het moment dat Kanye West met ‘Jesus Walks’ uitkwam mij ook weer. ‘Gospel mainstream hiphop kan wel’ dacht ik toen. KRS One is ook erg. Toen hij met ‘Spiritual Minded’ kwam was het voor mij een push om radicaal te zijn met Gospel en muziek. Verder zijn er gewoon artiesten die ik altijd bijhou zoals Common, (da’ man) Nas (the best storyteller since Slick Rick) en veel mensen in de gospelindustrie, vergis je niet er lopen daar erge MC’s rond zoals Mars Ill, L.A. Symphony, BB Jay en mijn favo Pigeon John. Die man is zo eerlijk dat hij grappig is. Houd die Pigeon John in de gaten, hij vliegt je zo voorbij. Tonex houd ik ook bij, dat is de meest innovatieve, creatieve muziek-genie. Hij is de Prince/Michael Jackson van de Gospelindustrie.

Wat halen jullie daaruit?
RIV: De passie, de levens-energie. Bij Living Color bijvoorbeeld doen ze de dingen echt uit het hart, met een keiharde strot, maar toch nog wel soul erin houden, net zoals de Red Hot Chili Peppers. Qua rap natuurlijk de flows, de intentie,het stemgebruik en gewoon hoe ze spitten. Ik hoef niet per se de ingewikkeldste rapper te zijn weetje, maar ik wil dat mijn boodschap goed en duidelijk overkomt en dat het je ook gewoon raakt.

Ik heb nieuws gehoord over een EP die is gekomen. Vertel eens.
RIV: Ja, die EP is zeg maar een soort debuut, een introductie van NOA aan de wereld. We hebben zeven track opgenomen, waaronder “Maak een verschil”, en een anthem track. Het is een EP die binnen een maand is opgenomen met producer William Wixley, die ook ons album gaat doen. Hij ligt in de christelijke boekhandels, en is ook gewoon te bestellen via de site van de platenlabel genaamd ‘Lowroof’. We richten ons op een seculier debuut, bijvoorbeeld bij TopNotch ofzo. We hebben verschillende maatschappijen waar we een demo naar gaan sturen, we hopen dat het wat wordt.

Mic Joshua: Ey RIV, 8 tracks man. ‘Peace Police’ is een Engelstalige bonustrack die we als titelsong voor een jeugdprogramma, genaamd ‘Peace Police’, hebben gemaakt. Het is snel te zien op elke digitale kabel tv in Nederland. Check daarvoor het kanaal Family 7 mensen.

Samenwerking met Darin G (producer van D.A.C.), interessant. Uitgebreid netwerk?
RIV: Jazeker. We hebben een paar hele goede beatcreators. Het gaat ons niet om namen, maar het moeten gewoon vette en goede beats zijn. Zo hebben we Darin, Sen, ook Mocasa die beats heeft gemaakt, we hebben DJ Abstract die hele vette en wrede beats maakt, een beetje Neptunes-achtig, gewoon lekkere beats. We hebben gewoon een heleboel verschillende gasten die met ons willen samenwerken. Zelf zijn we ook bezig, we maken samples, ik speel gitaar-stukjes in, de producers maken daar dan een beat over. We moeten onszelf nog specialiseren in het maken van beats.

Maar mensen komen dus naar jullie toe om met jullie samen te werken?
RIV: Jawel. Wij gaan naar ze toe, andere komen naar ons toe en vragen of we beats nodig hebben. Ze zien een concert en willen samenwerken. We hebben veel connecties.

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten? Jullie gaan nog een album opnemen, touren?
RIV: Ons plan is om een paar clips op te gaan nemen. We zijn bezig met de Gemeente Amsterdam om projecten op te zetten voor moeilijke jongeren. Ik kom zelf uit Amsterdam West, er zijn daar relatief veel moeilijke jongeren. Zelf was ik ook vroeger een lastige jongen, maar ben op het goede pad terecht gekomen. We proberen die jongeren te betrekken bij het filmen van een clip, het meespelen in een clip, gewoon op een positieve manier iets doen. Laten zien dat ze ook iets positiefs kunnen betekenen in hun leven. Ik ken die jongens al, omdat ik ze workshops heb gegeven. Ook andere jongens, uit bijvoorbeeld Geuzenveld en Slotermeer willen we erbij gaan betrekken. We willen ze gewoon erbij laten zijn, laten meehelpen, refreintjes mee laten doen weet je wel. We willen dat er een groep jongeren uit West vast mee gaan helpen, zodat ze later ook zelf clips kunnen maken. Die clips zullen ook naar MTV, TMF en The Box gestuurd worden. We zijn nu in gesprek met gemeente Amsterdam en die zijn heel erg enthousiast over het idee en die hebben ook wel wat geld weetje. Dus we zijn nu bezig met de technische dingen, de begroting, hoeveel hebben we nodig en dat soort dingen. Als dat allemaal goed wordt gekeurd dan kunnen we gewoon gaan schieten. De tracks die we gaan gebruiken zijn onder andere tracks van de EP, een stuk of 3 daarvan ofzo. We willen proberen 6 clips op te nemen dit jaar, sommige low-budget, sommige big-budget. We willen gewoon die clips eruit krijgen. Met die clips kom je ook makkelijker in de publiciteit weetje.

Mic Joshua: Yup, we gaan gewoon door met muziek maken. Elke vrijdag komen we bij elkaar met de producer William Wixley om weer wat op te nemen en te bespreken. Het album moet gewoon gaan blazen. We zitten ook te denken om een volledig Engelstalig album op te nemen en een band te regelen voor optredens. Verder proberen we inderdaad veel clips in eigen handen uit te laten brengen. De creatieve concepten voor clips werken we samen uit. De scripts schrijf ik zelf.

Ambities voor een Top-40 hit?
Mic Joshua: Ha ja tuurlijk, waarom niet? Er zijn heel wat hiphop-groepen die liever ‘on the downlow’, underground willen blijven en daarvoor kiezen. Maar daarentegen zijn er veel groepen die niet anders kunnen dan underground blijven doordat ze geen kwaliteit kunnen leveren. Dat zijn vaak ook de mensen die het echt gaan haten als je ervoor kiest om commercieel te worden. Weetje, wij willen elke grote kans aanpakken. Ik dacht vroeger altijd hoe meer faam, hoe meer bereik van mensen. Dus ik moest snel de faam krijgen. Ik werd bijna media-geil. Nu ben ik er rustig onder, ik doe wat ik moet doen"¦Ik doe mijn best, God doet de rest"¦

RIV: Zou leuk zijn natuurlijk. Niemand vindt dat vervelend. We doen ons eigen ding en gaan geen compromissen sluiten. We zijn duidelijk in wat we geloven, dat er hoop is voor anderen en dat God wat kan betekenen. We willen niemand wat opdringen, maar we zijn wel duidelijk over wat we denken. We gaan er niet omheen draaien, je vindt het wel wat of je vind het niks. Komt er dan een top-40 hit uit, dan zou dat mooi zijn. We zijn vrienden met iedereen, praten met iedereen, maar we gaan geen water bij de wijn doen.

Je hebt het al een paar keer over God gehad, wat voor een invloed heeft dat op je leven?
RIV: In mijn eigen leven probeer ik te kijken hoe ik met anderen om ga. Niet gelijk terug te slaan als ik op mijn rechterwang geslagen wordt. Het is een praktische uitvoering. Je ziet tegenwoordig veel jongens die met jan en alleman naar bed gaan. We proberen te laten zien dat het ook anders kan, een relatie opbouwen en trouw blijven aan de ander. Ook zul je ons niet onder invloed op een podium zien staan, we willen genieten van het leven zonder het gebruik van middelen weetje.
We geloven in God en Jezus, in een hoopvolle toekomst en dat willen we delen. Het is een goede boodschap, goed nieuws. Er is meer dan de drugs, er is meer dan jezelf elk weekend aan een ander geven. Dat is waar we mee bezig zijn. Natuurlijk zijn we zelf ook mensen, wij zijn ook niet perfect. Kirk Franklin bijvoorbeeld, die is open geweest over zijn porno verslaving nadat hij er vanaf was. Dat willen wij ook doen, gewoon eerlijk zijn. Wij zijn ook gewoon jongens en zien ook gewoon mooie meiden lopen. Wij zien ook dingen op internet waarvan ik denk, hmm hmm. Wij worstelen daar ook mee. Maar we weten wel van okay, we hebben een doel erbij. Het gaat om de genade. We zijn gewoon, het klinkt misschien cliché, REAL, weetje. We zijn gewoon jongens van de straat die in God geloven. We zijn ook in aanraking gekomen met de politie en de rechter, maar we zijn veranderd. Ik heb er zelf voor gezorgd dat ik er uit ben. Een jaar later heb ik God ontmoet, en dat was een stap in de goede richting.
In onze teksten zal God dan ook altijd om de hoek komen kijken, het is een deel van ons leven. Wij zien ook gewoon een mooie chick waarvan je denkt: “Hey, wil je mee naar mijn huis komen?” Daar zullen we in onze teksten op reageren.
Ik geloof dat je in je eigen omgeving wat moet betekenen. Een betere wereld begint bij jezelf. Daar ben ik mee bezig. Ik woon in West, we hebben veel moeilijke jongeren in de buurt, maar het wordt heel erg opgeblazen in de media, wat hen ook weer sterk maakt. Daar zitten ook jongeren bij die goed willen doen, maar dat door hun omgeving moeilijk kunnen en daardoor gewoon mee doen. Ik wil laten zien van: hey jongens, je kan het ook anders doen.

Mic Joshua: Het heeft mijn leven uiteraard veranderd. God stuurde zijn Zoon Jezus als offer aan het kruis voor alle zonden van alle mensen, dus niet alleen die van mij. Iedereen is welkom en mag met God leven weetje. Zo’n houding heb ik ook, met open armen zeg maar. Het woord ‘Christen’ betekent: ‘kleine Christus’. En ik wil bekend staan als een man die met een levensstijl en geloof als Hem heeft geleefd. Jezus Christus kwam niet op de wereld om mensen te veroordelen, maar om van ze te houden. Wie ben ik dan om te veroordelen? Ik houd van iedereen; van Geert Wilders tot Mohammed B.

RIV, je zei dat je vroeger ook zo’n lastige jongen was, vertel eens hoe je veranderd bent.
RIV: Je zit in een cirkel. Ik begon met het stelen van de juf, ging zakkenrollen, daarna inbreken, daarna berovingen. En ik ben ook begonnen met drugsdealen. Ik was 16, ik stond op het centraal station en had net een bolletje heroïne verkocht. Toen keek ik naar mezelf en dacht “shit, is dit je leven? Ik wil dit niet.” Dus ik pakte mijn fiets en fietste keihard naar huis toe. Ik vond dat het gewoon anders moest weetje. Ik gooide al mijn spullen weg, mijn hasj, mijn wiet, opzouten ermee! Ik ben een jaar lang intensief gaan sporten, ik heb kung fu gedaan, heb gemediteerd. Ik ben de bibliotheek ingedoken waar ik in een heleboel boeken heb lopen spitten, boeken over boedhisme, over de islam, over het christendom. En toen kwam ik jongens tegen op straat, voetballers, van een kamp uit Amerika, zij waren samen met jongens uit Amsterdam aan het touren. Ze nodigden me uit voor een avond weetje. Het was een avond met een soort toneelstuk. Die ging over dat als je in de wereld loopt je een soort zenuwgas inademt, dat je niet kan zien, maar dat je wel beïnvloedt. Je had dus een gasmasker nodig om jezelf te beschermen en dat gasmasker was Jezus, een soort filter, je kan dus leiding hebben door Jezus. En ik weet niet wat het was, maar ik begon zwaar te janken weetje. Ik heb gejankt en gejankt zoals ik nog nooit heb gehuild. Ik merkte dat er een hele zware last van mijn rug afging weetje. Er kwamen jongens naar me toe, ook uit Amsterdam, en die vroegen of ze met me mochten bidden. Ik zei: “Ja, is goed weetje, wat heb ik te verliezen, toe maar.” Vanaf dat punt voelde ik me gewoon omringd door een warm licht, dat was echt mooi. Ze zeiden een week later tegen mij: “hey, ja kan je leven aan Jezus geven.” Ik had zoiets van: “Huh? Je leven aan Jezus geven, wat is dat?” Jezus was voor mij alleen maar een poppetje wat ik kende van bij de kribbe weetje. Maar ik had zoiets van weet je wat, ik doe dit wel, dan kijk ik wel wat er gebeurt, en toen heb ik dat gedaan. En na een week merkte ik bij mezelf echt verandering weetje. Ik was rustig enzo. En ik kwam weer op straat en kwam vrienden, die zeiden van “Je ziet er goed uit, wat is er gebeurd met je? Je bent rustig.” Dus ik zei: “Ja, ik ben bekeerd weetje.” Daar hadden ze wel respect voor, maar gaven aan het zelf niet te kunnen. Ze vroegen of ik mee ging naar de shop om een jonko te nakken, maar ik zei nee. Toen kwam ik later een andere jongen tegen die zei: “Hey Riv, je ziet er goed uit man, wat is er gebeurd?” Dus ik vertelde weer dat ik bekeerd was. Hij vroeg: “Serieus man? Ja? Okay, is goed man, ik zou het niet kunnen. Zullen we nu even wat gaan dealen?” Dus ik zei: “Nee, dat doe ik niet meer.” Dat was mijn manier van verandering weetje. Mijn moeder heb ik het ook verteld, en die kon het écht niet geloven, ze is een uur stil geweest, ze wilde het eerst zien en dan pas geloven. Zij was degene die al gelovig was en voor me had gebeden al die tijd. Ze was er echt blij mee!
Dat was mijn verandering weetje, het is nu 10 jaar geleden en ik zal je eerlijk zeggen dat ik er geen spijt van heb. Ik maak nog steeds wel eens verkeerde keuzes, maar ik weet dat God genadig is voor mij en ik weer een nieuwe kans krijg. Sommige kids begijpen mij niet en kennen mijn achtergrond niet. Ze noemen me dan radicaal. Dat kan ik echt niet hebben, ze weten niet waar ik vandaan kom.

Je had het over workshops geven, dat is iets wat je regelmatig doet?
RIV: Ik heb het een jaar voor vast gedaan. Ik deed alleen maar workshops en optredens en daar leefde ik van, maar dat was te onregelmatig. De ene maand had je een vet bedrag op je rekening, dat maakte je op en betaalde je rekeningen. Je weet hoe dat gaat, je bent jong en loopt met een flink bedrag door de stad en denkt van dat moet ik hebben. En de volgende maand kwam er niks binnen. Daarom is het moeilijk als je nog niet echt bent doorgebroken om er van te leven. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst wel zou kunnen en als ik die dingen kon doen waar ik achter sta.

Mic Joshua: Ik heb ook die rapworkshops gegeven. Je kwam overal, van de hardste leerlingen in Amsterdam tot de liefste kinderen in een dorp. Het mooie was om die kids te zien bloeien als ze een rap hadden geschreven. De stilste in de klas schreef vaak de diepste teksten.

De Nederlandse hiphop-scene van nu, zou je die eens kunnen omschrijven?
RIV: Wat ik de laatste tijd waardeer is dat er veel groepen opstaan en dat de media er boven op zit. Opgezwolle spreekt me echt aan, de manier van praten, de flow, dat vind ik lekker. Opgezwolle is gewoon echt dik. Je merkt ook dat ze veel geluisterd hebben naar Public Enemy en 90’s hiphop, dat komt er in terug en vind ik lekker. Voor de rest zijn Typhoon, Jawat! enzo ook goed bezig. De hele Zwolle-posse eigenlijk, hun digg ik wel weetje. Vooral Opgezwolle, dat vind ik echt goed. Raymzter is een leuke MC, ik digg zijn flow wel wat minder dan die van Opgezwolle, maar zijn onderwerpen zijn wel recht voor zijn raap, dat waardeer ik.

Mic Joshua: De scene van nu is leuk man. Ik ging een aantal jaren terug van Engels schrijven naar Nederlands, mensen snapten dat niet, ik begon ook bijna te twijfelen. Maar ik ben blij dat ik het heb volgehouden, want nu blaast het de Nederlandse hiphop op en tevens is het m’n moedertaal. In veel opzichten kunnen we wel groeien, nieuwe dingen proberen en niet USA per se kopiëren, maar wel groter denken. Het rappen moet ‘natuurlijker’ worden, jezelf, niet zo’n tekst waar je een maand over doet om te schrijven. Er moet meer gedacht worden aan de ‘delivery’ vind ik. Qua taste sluit ik mij ook wel aan bij RIV, maar hij heeft Extince niet genoemd, die man is ook erg. Jiggy Dje ook, een jonge MC met erge punchlines. SpaceKees, niet al zijn songs, maar hij is wel de cabaretier in de hiphop en ik kan het goed met hem als persoon vinden. Pete Philly en Perquisite vind ik ook erg goed, inspirerende ish. Uhm, verder meerderen die nog beetje onbekend zijn, toch wil ik ze noemen: Vruchtdragers, HeavenM, Mocasa, Sen, Goudse Snippers en een man waar ik vroeger een hiphopgroep mee wilde beginnen, ‘de Nederlandse Nas’: Dub.

En Lange Frans en Baas B met nummers als Moppie, heb je daar iets over te zeggen?
RIV: begint hard te lachen
Nee, alleen maar dat ze het slim hebben aangepakt. Met een nummer als Moppie op 3 binnenkomen, dat is toch wel knap. Ik weet niet of het iets zegt over Lange Frans en Baas B, misschien meer over de consument. Ik denk dat zij wel achter dingen staan die ze maken. Ik ken Lange Frans weetje, heb met hem workshops gedaan en getourd, het zijn gewoon hele normale en aardige jongens. Gasten die je gewoon kunt tegenkomen op je HBO en die in het weekend vakken vullen in de Albert Heijn weetje. Ik heb niks tegen ze, ze zijn persoonlijk okay. Het is geen hoogstaand intellectueel nummer, maar ze halen er een hitje mee. Nogmaals, dat zegt denk ik meer over de consument dan over hen.

Mic Joshua: ‘Moppie, Moppie, Moppie!’ Haha, weetje volgens mij zijn het goede zakenlui, ze doen veel zelf toch?

Willen jullie nog iets kwijt aan de mensen op hiphopinjesmoel?
RIV: Ja, dat ze gewoon de dingen moeten gaan en blijven doen waar ze zelf achter staan. Dat is het.

Mic Joshua: Houd hiphop niet alleen in je smoel, maar doe het vanuit je hart! Got love for all y’all. God bless y’all. En: check onze site, houd ons in de gaten! Bless.

Meer info: http://www.lowroof.nl & http://www.noaministries.com

Audio
NOA – Hard
NOA – N.O.A.

Geplaatst door bowie op 5 maart 2006