NINA x ELLA: de combinatie waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had

Voor de een is het een terugkeer, de ander pakt ermee door. De achtste RG Pack, de serie EP’s die Rafting Goods-members uitbrengen, staat op naam van Nina en Ella John. De grootste rapfamilie van Nederland breidt uit met twee Amsterdamse mc’s die een hele nieuwe energie met zich meebrengen. Het is tegelijkertijd zó nieuw, maar ook zó Rafting.

De eerste winterse neerslag is neergedaald, de avonden vallen vroeg en de mist zorgt voor een onstuimig beeld. Daar hoort een soundtrack bij, moeten Ella John en Nina gedacht hebben. En dus droppen ze muziek die je het gevoel geeft dat je door een bevroren woestenij trekt. Hagel die tegen de dakrand klettert, terwijl het raam enkel een hopeloos uitzicht biedt.

Rivaliteit gesettled

Als de beats van RG Pack 08: Nina X Ella je niet besluipen, doen de twee vrouwen op de hoes dat wel. Het is namelijk een plaat die amper houvast biedt. Over de desolate productie met slenterende akkoorden en rammelende drums, maakt een tweekoppig monster zichzelf nog sterker. “Ben te ver gevorderd, en je kan never reachen / want als Ella in de booth stapt hoef ik geen features”, rapt Nina in haar eerste couplet. En haar nieuwe rappartner: “Ella, alias ik heb die Nina bij me / na die pack, best believe, gaan ze die pencils slijpen!”

Toch was er hoorbaar wat beweging nodig voordat de koppen bij elkaar gestoken werden. “Toegewijde hood-dames zijn te fucking clever / het wordt alleen maar better / rivaliteit gesettled / en zij die niet willen backen die laat ik snel vertrekken.” De dreiging ligt aanvankelijk op de loer, maar bij het tweede nummer mag de luisteraar toch iets dichterbij komen. Het bestaat uit twee solotracks die eigenlijk haaks op elkaar staan. Waar Ella ons nog kalm meeneemt in haar jeugd (“Haal die miti uit die vriezer voordat mama thuiskomt / ik eet nog goed, saoto soep, ik moest die chicken pluizen”), speelt Nina geen spelletjes in het heden. “Ziel is niet te koop, maar de dopeness kun je leasen. / Flow is ijskoud, want de bars kunnen bevriezen / hier wordt niet getrapt maar ben je hot kunnen we fietsen.”

Capuchons op

De zelfverzekerdheid straalt van dit nieuwe duo af. Ze noemen zichzelf independent mami’s, bewegend voor domme klappers. Want hey: C.R.E.A.M., weten ook Nina en Ella. Voor bankzitters die te lang zitten is geen ruimte, zeker niet op beats als die van Binnen. Sneadr legt daar een stoffige drums over een grimmig pianoloopje heen. Het resultaat is een klappend geluid dat zó uit de koker van een gerespecteerd collega als Daringer had kunnen komen. En aangezien er alleen ruimte is voor harde werkers, springen Mack en Tim bij. Laatstgenoemde loste nog geen maand ervoor zijn eigen plaat Juwelier, eerstgenoemde wordt al in de eerste track van deze EP door Ella geroemd om zijn straffe werktempo.

Timbs-aan-en-capuchon-op-muziek. De kou is niet eindeloos, de onderkoeldheid van de twee hoofdpersonen op NINA x ELLA lijkt dat voorlopig wel. Qua stemgebruik, delivery en mindset complimenteren deze twee elkaar perfect. Een combinatie waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had, tot je deze plaat drie keer in het uur geluisterd hebt.

Stream:

Geplaatst door bowie op 6 december 2023