Aanstaande zondag keert live hiphop weer eens terug in Rotterdam. Het is lang geleden dat er een echt hiphopfestival was in de havenstad, maar met het debuut van Get Loose Festival wordt die stilte doorbroken. Op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid ontstaat er een festival voor de wijk en eigenlijk voor heel Rotterdam; met veel lokale acts, maar ook acts die die term al lang ontstegen zijn en verder ook rappers uit de rest van het land. Wij zetten onze tips voor je op een rij. Volg ze op en je hebt dé perfecte weekendafsluiter te pakken!

Tip 1: Vroeg komen wordt beloond!
Het is natuurlijk te gek dat Get Loose een dik avondprogramma heeft op het hoofdpodium; in de laatste uurtjes kun je dansen op Equalz, bouncen bij Fresku en -hopelijk- Winne zijn nieuwe single Winti horen doen, maar échte festivaltijgers zijn op zoek naar het nieuwe, het onbekende, misschien wel het rauwe. En dat rauwe heeft Rotterdam zeker; vanaf 13:00 gaat het al los op het terrein met dj’s en vanaf 14:45 zie je acts als Hardheaderz’ first lady Jaskelis, Green Cabin’s Elijah Waters, Mopperatchi (die komt vieren dat hij door is naar de finale van de Grote Prijs van Rotterdam) en FABZ Pi, die gisteren zijn nieuwe single inclusief video uitbracht.

Tip 2: Check het spoken word-podium!
Rotterdam is bij uitstek een stad waar spoken word veel ruimte krijgt. Diverse initiatieven met betrekking tot deze kunstvorm vonden hun oorsprong en ontwikkelingsmogelijkheden in Roffa en ook op Get Loose komen er diverse woordkunstenaars langs om te laten zien waar zij mee bezig zijn, te laten horen hoe zij zich voelen en om te laten weten hoe ze over bepaalde dingen denken. Woorden, zonder muziek. Uitgekleed, bijna naakt. Dit podium draait om tekst, niet om de turn-up. Als je dat kunt waarderen, zit je hier goed. Tussen 15:30 en 18:30 zijn er voordrachten van onder meer Christopher Blok (zie foto), Tomashii, Patrick Ribeiro, Barguijs en Vieira N’kosi.

Tip 3: Laat je leiden door je gevoel en go with the flow!
Het klinkt als een festival-cliché, maar het is de fijnste manier om een festival te beleven: bind jezelf van te voren niet vast aan een tijdschema en bepaal niet je routing vooraf. Bekijk, eenmaal op het Afrikaanderplein aangekomen, eerst de opties die we hierboven nog niet hebben besproken. Ga eens langs bij de Dance Battle Stage en vergaap je aan de artiesten die aan het werk zijn bij de Graffiti Wall. Zowel dans als graff zijn prominente onderdelen van hiphop; vier de hele cultuur in plaats van alleen rap. Vergeet -zeker bij goed weer- niet goed te drinken, check de de food stands voor heerlijke Rotterdamse soulfoods, chill af en toe in het gras om je op te laden voor een lading moshpits; want als er één ding is wat acts als Noizboiz, WatWatIs en Murda & Hef goed kunnen, is het feesten.

O, ja! Ook praktisch: hier is het tijdschema van Get Loose (ook handig om te checken als je de complete line-up wilt weten!), hier klik je voor de plattegrond en de laatste tickets koop je via deze link.

Meer Nieuws