Woordkunstenaars, breakdancers, street artists, noem het maar op. We hebben het allemaal in 010. Rotterdam is dé street culture-hoofdstad van Nederland. We hebben toptalenten in onze havenstad schuilen, maar wie zij precies zijn bracht fotograaf Stacii Samidin aan het licht tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend. Zijn nieuwste expositie kwam tot stand met behulp van RSCW en POW! WOW! Rotterdam.

De bekende Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin fotografeerde zeventien verschillende game changers binnen de street culture van Rotterdam. Mensen die als ware ambassadeurs naar voren stappen binnen hun eigen discipline. Een project dat Stacii op het lijf was geschreven.

Gedurende Samidin’s tienerjaren had hij moeite met zich aan te passen aan de wereld om hem heen. Door in allerlei hokjes geplaatst te worden en zich ongehoord te voelen door de maatschappij werden hiphop en radicalisme zijn bondgenoten. Hij startte met het vastleggen van zijn omgeving, nog zonder de intentie om fotograaf te worden. Hieruit ontstond zijn passie voor het vak.

Samidin maakte naam met ‘Societies’, een fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen en beruchte bendes. Hij leefde als fotograaf tussen de keiharde straatbendes van Los Angeles, het uitzichtloze leven van jongeren in de banlieues van Frankrijk, het leven van families op een van ’s werelds grootste sloppenwijken in Nairobi, maar ook het straatleven in Rotterdam.

Game changers

Ditmaal portretteerde hij game changers; van kunstenares Naomi King tot aan wereldkampioen breakdance Menno van Gorp. Diverse subscenes binnen de street culture in Rotterdam komen aan bod.

De portretten waren in aanloop naar het Rotterdam Street Cluture Weekend al in de hal van het centraal station te zien, maar maken nu ook deel uit van een pop-up expositie die tot december in de Markthal te zien is. Hier hangen de schitterende zwart-wit portretten van de game changers en hun verhaal. Om de pop-up nog een extraatje te geven heeft ook illustratrice en muralist Naomi King, één van de game changers en muralist tijdens de afgelopen editie van POW! WOW! Rotterdam, een prachtige grondschildering gemaakt.

Pak je kans om deze tijdelijke pop-up expositie nog te bezichtigen in 2020 om je culturele dorst te lessen. Adres: Dominee Jan Scharpstraat 298, 3011 GZ Rotterdam.

Meer Nieuws