Een officieus statement vanuit Red Bull maakt bekend dat wereldwijd alle elf muziekstudio’s van het merk hun deuren zullen sluiten. Dat is niet alles; Red Bull lijkt zich terug te trekken uit vrijwel al hun activiteiten in de muziekindustrie. Daarmee is ook de Red Bull Studios Amsterdam getroffen; een broedplaats voor creatief talent, waar we de laatste jaren maar al te graag over de vloer kwamen.

Red Bull Music stak namelijk jarenlang de nek uit voor diverse mooie initiatieven in de muziekindustrie. Helaas lijkt daar weinig ruimte meer voor te zijn in de nieuwe plannen van het frisdrankmerk. In 2019 werd al de Red Bull Music Academy opgeheven. Dat rondreizende traject met workshops hielp opkomende artiesten om hun voet tussen de deur van de professionele muziekindustrie te zetten. Ook Red Bull Radio hield toen op te bestaan, die hun luisteraars maar al te graag kennis lieten maken met de tofste underground-artiesten. Onder de alumni van de Red Bull Music Academy zijn niet de minsten; Flying Lotus, Aloe Blacc, Sevdaliza, Jameszoo, Full Crate en Lunice.

Toen de stekker er bij die projecten werd uitgetrokken, volgde een statement vanuit Red Bull: “Na twintig jaar artiesten wereldwijd te hebben ondersteund met ons muziekprogramma in een constant veranderende wereld, is het tijd voor verandering. Red Bull zal haar doel behouden om een platform te bieden ter bevordering van de creativiteit, maar de wijze van faciliteren wijzigt. We stappen af van een sterk gecentraliseerde aanpak; de bestaande structuur zal geleidelijk afbouwen. De nieuwe opzet zal de lokale teams in verschillende landen versterken en gebruikmaken van lokale expertise. We gaan door met het verkennen van nieuwe manieren om veelbelovende artiesten te ondersteunen, waar ze zich ook bevinden.”

De lokale studio’s zouden open blijven en zich inzetten voor lokale projecten. De Amsterdamse variant stuurde diverse grote hiphopprojecten aan, waaronder de audiovisuele installatie ‘Onrust’ van Sticks in Museum De Fundatie, de exclusieve voorvertoning van Willem’s ‘Man In Nood’-show en dit jaar nog de opname en albumpreview van Yung Nnelg’s ‘Balans’ en de bijbehorende releaseparty. Het zijn projecten die we met alle liefde hebben gesupport en waar we met lof over schreven. Ook het interview met CONVO-presentatoren Armin Shah, Yuki Christus en Défano Holwijn, waarna ze nog een episode op moesten nemen waarin ze een hete kip-challenge deden, zal ons nog lang heugen.

Niet alleen de voorgenoemde bekende hiphopnamen zijn onderdeel van de Red Bull Music-familie. Met het project ‘Generation Z’ zette het merk zich, samen met curator Bokoesam, in voor opkomend talent. Onder meer ADF Samski en Kid Tha 6 stonden erop. Met de serie Lockdown Life zoomden ze onlangs nog in op wat artiesten bezighoudt in tijden van de coronacrisis. Daarin kwamen onder meer Lauwtje, S10, Dave Budha en Bryan MG voorbij. Om over de prachtige Uncut-sessies die er in de studio hebben plaatsgevonden nog maar te zwijgen. Die van Cero Ismael en Fresku staan bij de hiphopfans in het geheugen gegrift. Red Bull fungeerde in veel van deze initiatieven als productiehuis.


Nu ook de elf studio’s, naast Amsterdam ook onder meer gevestigd in New York, Berlijn, Tokio, Parijs en Kaapstad, hun deuren gaan sluiten volgt een nieuw statement. Een internationaal woordvoerder: “We willen de focus versterken daar waar het het meest impactvol is. Culturele programma’s als Red Bull BC One en Red Bull Dance Your Style zullen dan ook nog doorgang blijven vinden. Maar vele andere activiteiten zullen verdwijnen.”

Welke culturele activiteiten in Nederland blijven bestaan, is vooralsnog niet duidelijk. Hoe gaat het verder met de organisatie, die hun deur altijd open hadden en waar men altijd aan kon kloppen met toffe ideeën? Wat wél helder is, is dat een plek waar een groot deel van de vaderlandse hiphopscene graag kwam om hun creativiteit te stimuleren, verdwijnt. Een ruimte waar talloze talkshows, sessies, opnames, fotoshoots, premières en interviews hebben plaatsgevonden is binnenkort niet meer.

Red Bull Music Amsterdam faciliteerde, produceerde, financieerde en stimuleerde. De sluiting van de studio is een gemis voor de hiphopcultuur.

We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Meer Achtergronden, Nieuws