Laten we eerlijk zijn; toen je vroeger van je ouders mee móest naar een vrijmarkt en iedereen in oranje klederdracht achter de kraampjes zag staan, kreeg je een hekel aan Koninginnedag. Inmiddels heeft Bea het stokje overgedragen aan zoonlief Wim-Lex en is Koninginnedag van de baan; je viert het feestje nu op 27 april en het heet toepasselijk Koningsdag. Je bent er inmiddels achter dat die dag méér betekent dan suffe vrijmarkten en braderieën want; er is overal goede (live) muziek en er zijn dikke events gaande op en rond de 27e van april. De enige directe connectie die wij zien tussen onze huidige vorst en hiphop is de W die een aantal rappers een paar jaar geleden opgooiden met hun handen (en oké, vorig jaar ging hij lekker op Typhoon in Zwolle en gooide hij plots eens een dab in Oldenzaal), maar er is komende woensdag (koningsnacht) en donderdag genoeg te doen voor hiphop- en urbanliefhebbend Nederland. Waar gooi jij je ‘W’ in de lucht?

Koningsnacht, 26 april:

Vunzige Deuntjes XXL – Koningsnacht in 013, Tilburg (22.00 – 04.00)
Vunzige Deuntjes gaat XXL in de grote zaal van 013 tijdens Koningsnacht. Het belooft een feestje te worden want onder meer Abstract, ChildsPlay en Raywell zullen tunes verzorgen en er is een optreden van Equalz. Daarnaast kunnen de oud-Hollandse spelletjes natuurlijk niet ontbreken (je kunt koekhappen, blikgooien en nog meer gekkigheid uitvreten) en er is een Oranjebitter-challenge. Dat belooft wat. Tickets zijn inmiddels uitverkocht.

BuitenGewoon XXL #2 op de Korte Heuvel in Tilburg (20.00 – 01.00)
De Korte Heuvel, een van de gezelligste straatjes van het Tilburgse uitgaansleven, wordt tijdens de avond vóór Koningsdag omgetoverd tot outdoor club en gaat zich ongetwijfeld vullen met duizenden bezoekers. Zij kunnen gratis losgaan op FC Gaande (Paquito Moniz x Yung Amadeus), Daisy’s DJ Team, Superlessy, Kriss-One en nog veel meer dj’s.

Daisy in Club Smederij Tilburg (21.00 – 03.00)
Omdat de gemeente wegens veiligheidsredenen heeft besloten dat diverse kroegen en clubs ‘maar’ tot drie uur open mogen blijven tijdens Koningsnacht heeft Daisy besloten om de Smederij een uur eerder open te gooien. Vanaf woensdagavond 21.00 begint het inmiddels uitverkochte feestje (diverse aanbiedingen op Ticketswap in het FB-event) met o.a. David Ghetto, Joshua J, BARA en Tony achter de decks.

Kroonjuwelen Koningsnacht in Ketelhuis, Eindhoven (22.00 – 04.00)
Onder meer Beumers en Y’skid komen draaien in Het Ketelhuis in Eindhoven, dus je weet dat er wat beukers door de speakers zullen klinken deze oranje nacht. Voor een tientje ben je binnen.

Urban Royale in het Beursgebouw, Eindhoven
Verderop in Eindhoven barst Urban Royale los. Het Beursgebouw kan rekenen op hoog bezoek in de vorm van Broederliefde, Cho, Jairzinho, SBMG, Bizzey, Mula B & Louis, Keizer en nog veel meer. Een kaartje koop je voor € 27,50.

History Of Rap: The Royal Edition in Q-Factory, Amsterdam
Alle hiphopklassiekers van de afgelopen 35 jaar terugbrengen naar de dansvloer. Een zware taak, maar Fullscale & MC Pryme, DJ Irwan, Snelle Jelle en Manie wagen zich eraan in de Q-Factory. Verwacht dus veel krakers deze nacht! Tickets: € 15,-.

Koningsnacht LIVE – Bevrijdingspark, Uden
Op Koningsnacht in Uden komen diverse acts de muziek verzorgen, maar de meest aansprekende naam daarvan is toch de hoofdact. Bas Bron, WiWa, Vjezley en Yayo, oftewel de Jeugd van Tegenwoordig maakt daar zijn opwachting om de Koningsnacht in te hollereren. Een ticket kost je € 20,- aan BUMA uit je zak.

Koningsdag, 27 april:

Oranjekade Festival op de Tramkade in Den Bosch (10.00 – 00.00)
Oranjekade gaat de stilte in Den Bosch op Koningsdag doen verbreken met optredens van Hef, Bokoesam, SirOJ, Bonxo, Wolf en nog veel meer. Newskoolfest en Smèrrig hebben er hun eigen hostings, dus Den Bosch is sowieso in de tent. Kaartjes kosten slechts € 5,-.

SLAM! Koningsdag in het AFAS Stadion, Alkmaar (12.00 – 21.30)
Naast de nodige EDM- en house dj’s staan er ook een aantal grote Nederlandse rappers op de planken naast het AZ-stadion; bijvoorbeeld Broederliefde, Jebroer, Kraantje Pappie, Jonna Fraser en Lil Kleine. Het is inmiddels uitverkocht.

Kings Spray Street Art Festival op de NDSM-werf, Amsterdam (10.00 – 18.00)
Liever niet met veel herrie om je heen, maar wel in de hiphopvibe blijven? Het kan op de NDSM-werf. Het Kings Spray Street Art Festival heeft een dope line-up aan street artists weten te strikken voor live painting; uit Nederland komen onder meer Ces53, Mr. June, Bier En Brood en Nicky Nahafahik en ook diverse internationale kunstenaars zoals Sipros, Besok, Nasca, Eddie Colla en Sokar zijn van de partij. Er zijn rondleidingen, workshops voor de kids en foodtrucks voor de nodige versnaperingen. Entree is gratis.

Royal Block Party rond Dynamo, Eindhoven (14:00 – 01:00)
Hiphopbeats, maar ook trap, funk en soul. In de steeg naast Dynamo kun je net als ieder jaar weer terecht voor een blockparty met de lekkerste vibes van Eindje. De entree is gratis en het begint om 14.00. De DJ’s die komen draaien zijn Benny Dinero, Lapendo, Yassco, Bronx DJ, Don John, DeJa, Washington, Shyrano , Chocolat en Danamite en de host is Skinny.

Orange Juice Festival bij De Witte Dame, Eindhoven (14.00 – 22.00)
De Witte Dame in Eindje wordt de place-to-be voor dikke tracks en vibes. Freddy Moreira, Bonxo, Biggi en meer zullen draaien en er zal een optreden zijn van Jayh. Entree is gratis.

El Haloef Litsini in de Oosterbar, Amsterdam (12.00 – 20.00)
Appelsap-fans verzamelen! El Haloef Litsini is hét hiphopfeestje van Amsterdam tijdens Koningsdag. Dit jaar staan onder meer Mairo Nawaz, Mr. Wix, Ray Fuégo en Vic Crezée op de planken. Entree is ook hier gratis.

Urban Music Festival op het Stadspodium, Amsterdam (13.00 – 20.00)
Amsterdam is vandaag de thuisbasis van het Urban Music Festival. Verspreid over vier podia zijn er dj-sets van Abstract, Superior, Flava, Waxfiend en nog veel meer, naast optredens van o.a. Mula B, Jayh, Jairzinho, Keizer en Adje. Tickets zijn verkrijgbaar voor € 24,95.

De Tuin van Oranje in de Binnentuin van de Spoorzone, Tilburg (14.00 – 01.00)
Wie er precies komen draaien is nog niet bekend, maar met hosts als Smèrrig, Soepel, Rewind en Disco Snolly weet je dat er ongetwijfeld veel hiphoptunes voorbij gaan komen in de Tilburgse Spoorzone nadat ‘Willy’ er doorheen is gelopen. Entree is gratis.

Jus d’Orange rond 013, Tilburg (14:00 – 01:00)
Als Wim-Lex aanstalte maakt om Tilburg te verlaten, barst rond 013 het festival Jus d’Orange los, met naast een house/techno stage en een tropical stage ook een hiphop/r&b-stage. Op de box-office van het poppodium staan die dag live-acts als SMIB, ANBU, Miggs de Bruijn en Wakeem & T.Dutty en zij worden afgewisseld met dj’s als Snelle Jelle, Drivah, Dokter Moon en Yung Amadeus. Entree is gratis.

Kralingse Bos Festival in Kralingse Bos, Rotterdam (13.00 – 23:00)
Toe aan een oranje-gouden hiphopfix in Roffa? Je kunt terecht in het Kralingse Bos op het gelijknamige festival. De line-up is niet mals: A-Trak, De Jeugd van Tegenwoordig, Adje, Cho, Roelie Vuitton, Beumers, Losgeld, FS Green & MC Fit, Djoevenile en meer komen om de bezoekers te voorzien van tunes. Party! De laatste tickets kosten € 30,- (let op: bijna uitverkocht!).

Kingsland Festival in Amsterdam, Twente, Den Bosch, Groningen & Maastricht
Kingsland is uitgegroeid tot het grootste Koningsdag-festival van Nederland. Dit jaar zullen ze maar liefst vijf mega-events doen op vijf verschillende locaties door het hele land en de line-up van het bijna compleet uitverochte feest is er eentje waar zowel EDM- als hiphopliefhebbers van zullen smullen. Naast o.a. Afrojack en Martin Garrix staan ook onder meer Jonna Fraser, Ronnie Flex, Lil Kleine, Irwan, Bizzey, Bokoesam, Sevn Alias en Cho door heel het land geprogrammeerd. Ticketprijzen en tijden verschillen per stad, check de website.

Meer Nieuws