Twee jaar geleden kon je in de Melkweg de expositie 1,2 1,2 bekijken. Het was een overzichtstentoonstelling van een man die met recht de huisfotograaf van hiphop in Nederland genoemd mag worden. In november verschijnt er onder dezelfde titel een fotoboek van zijn hand (met tekst van Saul van Stapele), en om die uitgave zo moei mogelijk vorm te kunnen geven, heeft hij besloten zich op crodwfunding te storten.

“Ik was geen fotograaf die alles heeft geleerd en dan hiphop heeft gekozen als onderwerp. Ik was een hiphopper die is gaan fotograferen”, zo vertelde hij in het interview dat Joël Frijhoff met hem voerde ten tijde van de expo. “Op het moment dat ik foto’s ging maken kende ik al heel veel mensen. Ik was degene die altijd een camera bij zich had en toen ging ik foto’s maken van de mensen die er toen waren. Ik ging ook gewoon vaak naar shows. Naar de Grote Prijs of naar Eindhoven om Spacekees te supporten, dat deden Chief [Soulsearchin’] en ik gewoon vaak voor ons plezier. Hij probeerde daar al dingen mee te doen en zo kregen we samen die connectie met de artiesten. Dus het is op een heel natuurlijke manier gegaan, eigenlijk. Hiphop werd in Nederland nooit echt serieus genomen, en ik wilde de artiesten gewoon goed op de foto zetten.”

Snoop Dogg x Ilja Meefout
Snoop | Foto Ilja Meefout

Dat lukte hem, zo bleek wel uit de lovende reacties en de vele vervolgklussen die er voor volgden. Meefout maakte naam voor zichzelf op een manier die direct aansluit op de grassroots-cultuur die hiphop is. Juist omdat hij niet fotografeert als een buitenstaander die een interessant fenomeen vastlegt, maar als liefhebber die er zelf middenin staat, krijgen zijn portretten vaak een zeer ongedwongen en levendige lading, waar je de persoonlijkheid van de geportretteerde in herkennen kan.

Op moment van schrijven heeft hij €2.530 van de € 16.500 die hij op hoopt te halen bereikt. Wil je hem in de komende 33 dagen helpen dichterbij te komen, dan kun je doneren via voordekunst. Bij donaties vanaf €50 ontvang je je eigen gesigneerde exemplaar van 1,2 1,2 – Portraits of Hip Hop, en een uitnodiging voor de launch party.

Meer Nieuws