Nieuwe website: Time 4 Sum Aksion!

Pic crowd: Vincent van der Does
Pic b-boys in slideshow: Murph
Words: Roel Janssen (Rule), maandelijkse columnist voor HIJS

Eind mei is voor HIJS-relaties in poppodium Grounds in Rotterdam de nieuwe HIJS-website gepresenteerd. Aansluitend hierop was er tijdens Can I Kick It? een preview van het aankomende BoomDox festival met diverse optredens van ROTTZ-artiesten als Billy en Yung C. “Al met al was de avond zeer geslaagd. Het was erg tof om een mix van oude en nieuwe HIJS-ers en andere naaste relaties bij elkaar te zien”, aldus hoofdredacteur Rik Spruijt, die begin 2010 het stokje overnam van Dave Vanderheijden aka Yid, met wie het ruim 10 jaar eerder allemaal begon. Hiphop In Je Smoel is sinds de start in 1999 uitgegroeid tot de meest pure, no nonsense hiphopsite van Nederland en staat sinds jaar en dag bekend als hét platform voor de meer underground hiphopliefhebber. Sommigen zullen ons misschien puristen noemen vanwege onze soms kritische, dwarse houding. Mag allemaal. Wij zijn er trots op. Net als op deze website, waarvan het concept, design en de technische realisatie is verzorgd door het Rotterdamse digitale bureau dpdk. Naast het Magazine en Forum (dat later online komt) is er nu ook een Dropzone, Media en Kenniscentrum. In Dropzone kunnen artiesten zelf hun ding binnen alle hiphopelementen droppen, Media is voor Video’s, Audio, Visuals en Releases en in het Kenniscentrum worden diepgaandere items (scripties bijvoorbeeld) over de cultuur en scene gepubliceerd.

Zelf begon ik in de periode dat ik fulltime voor muziekblad LiveXS ging werken vanaf 2002 ook voor HIJS te schrijven. Soms een interview of live-review, maar meestal cd-recensies. Ook werd op HIJS mijn eindscriptie Journalistiek geplaatst over 20 jaar Hiphop in Nederland. Het schrijven voor HIJS deed ik ongeveer twee jaar en in die tijd voelde het platform voor mij als een soort uitlaatklep en plek om met gelijkgestemden over hiphop en aanverwante onderwerpen te discussiëren. Ik ben nog steeds een forumbezoeker van het eerste uur en herinner me nog goed de vele uren die ik dag en nacht op het forum rondhing in de tijd dat ik Journalistiek in Zwolle studeerde en weer de zoveelste bullshit-post op het nachtelijke Freaks-forum dropte, waar bezoekers als Rauf, Nemon en Ruys ook steevast vertoefden. Mooie tijden. Ook erg tof was het door HIJS georganiseerde Splosh-festival in Zeewolde in 2002 met toen nog opkomende acts als Opgezwolle, Raymzter en Relax. Buiten smoken en drinken met o.a. Lucky van Climax en losgeslagen rappers als Casto en Loco-Motief.

Iets daarvoor, in maart 2001, schreef ik mijn eerste hiphopartikel voor de HSK (Hogeschoolkrant Windesheim) over drie jonge raptalenten op die school. Dit allemaal naar aanleiding van een dichtwedstrijd die toenmalig CMV-student Phreako Rico won en een klasgenoot van mij die ook rapte (Pier). Het was mijn eerste kennismaking met Opgezwolle, waarvan ik via via al snel een tape in bezit kreeg die qua verrotte sound waarschijnlijk al 25 keer gekopieerd was, maar waardoor ik meteen wist dat we van het drietal nog veel meer zouden gaan horen. Eind 2001 interviewde ik Opgezwolle voor zowel de HSK als LiveXS. Pas jaren later liet Rico me in zijn studentenhuis aan de Veerallee in Zwolle dat eerste HSK-artikel nog eens zien. Het hing daar op de wc en hij had het bewaard omdat dat het allereerste artikel ooit was dat over hem en Opgezwolle ging.

Wat me ook altijd bij zal blijven is de 5 Jaar HIJS-party in LVC Leiden in 2004. Een hype hiphopavond met shows van o.a. Brooklyn Academy, Thirstin Howl IIIMOD en Ciph Barker. Veel oude bekenden en met twee mensen in ons midden die inmiddels helaas niet meer onder ons zijn: rapper Lepricon en de wandelende freestylefreak 5th Season. Beiden vaste bezoekers van HIJS en de HIJS-party’s (Lepricon schreef zelfs een tijdje voor HIJS). Hilarisch, en achteraf veelbesproken, was vooral het einde van de avond in LVC toen vanuit het niets ineens Brainpower het podium opkwam en er beef ontstond tussen Sores en Breentje. Hilariteit alom!

Ook goede herinneringen heb ik aan de kers op de taart: het feest én het boek Smoelwerk ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van HIJS. Voor Smoelwerk deed ik zelf de nodige eindredactie en schreef ik achtergrondartikelen over hiphop op de Nederlandse radio en Nederlandse hiphoplabels. Allemaal tof, uitdagend en interessant om te doen, vooral ook omdat ik tot daarvoor nooit eerder aan een boek had meegewerkt.

Net als tien jaar studeren, wonen en werken in Zwolle (iedereen bij LiveXS werkte thuis) heeft ook HIJS een belangrijke invloed gehad in m’n leven de afgelopen negen jaar. Het was een plek waar je je kon onttrekken aan de dagelijkse sleur en waar gelijkgestemden elkaar vonden. Het leuke aan het schrijven voor HIJS destijds was dat het tevens een soort underground platform was waar jonge, getalenteerde schrijvers hun ervaring opdeden. Ik ben in de periode dat ik voor HIJS schreef eindredacteur geworden bij LiveXS waar ik in totaal vijf jaar gewerkt heb. Daarna ben ik me gaan verbreden en gaan freelancen voor Reload, State Magazine en FRET, waarvan ik voor die laatste nog regelmatig artikelen schrijf. Sinds drie jaar werk ik in Amsterdam bij uitgeverij Audax Publishing waar ik onder meer de eindredactie en de gamerubriek doe voor maandblad Aktueel MAN (vroeger Aktueel). De muziek blijft echter te leuk om er niet bij te doen en via onder meer FRET en HIJS blijf ik er zelf ook binding mee houden.

Begin dit jaar werd ik door HIJS gevraagd of ik een maandelijkse column wilde schrijven voor de website. Ik voelde me vereerd en vond het een mooi moment om mijn feeling met de tofste hiphopsite van Nederland en de website waarmee ik me altijd het meest verwant heb gevoeld, te verdiepen. Alsof ik terug was op de plek van jaren geleden, maar dan net even anders. Volwassener. Zelfverzekerder. Het grootste verschil tussen negen jaar geleden en nu is dat HIJS destijds nog flink aan het bouwen en opkomen was en er nog niet zoveel Nederlandse hiphopacts als nu rondliepen. Nadat in de loop der jaren enkele nieuwe designs verschenen, heeft HIJS sinds jaar en dag zijn meerwaarde én plek in de Nederlandse hiphopscene bewezen door als een van de grootste hiphopplatforms van Nederland steeds professioneler te worden en mee te groeien met zijn achterban. Dat het platform sinds 2006 een stichting is, heeft daar ook voor een groot deel aan bijgedragen.HIJS heeft geen winstoogmerk, maar komt als stichting wel in aanmerking voor subsidie om de site draaiende te houden en projecten zoals Smoelwerk uit te voeren. Mede door structurele subsidie van de Gemeente Rotterdam heeft HIJS zich langzaam maar zeker kunnen professionaliseren en de nieuwe site is een volgende, zeer belangrijke stap.

Met de professionalisering van Nederlandse hiphopsites op technisch, design, zakelijk en journalistiek vlak is HIJS anno 2011 in een nieuw tijdperk beland, waarin deze nieuwe website onze grootste triomf is. Het zal wellicht nog even wennen zijn in het begin, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat je straks niks anders meer wil. We zijn zelf in elk geval trots op het eindresultaat. Kijk dus rustig rond, zeg wat je te zeggen hebt en maak je moves. Dan maken wij de onze. Veel plezier!

Roel Janssen (Rule)

Vragen? Opmerkingen? Props? Feedback? Drop ze in de comments of mail ons!