Nieuwe platen: Virgil & Winne, Latto, Trobi, Engel & Paul en Denzel Curry

De lente is officieel begonnen, de line-ups van de festivals druppelen langzaam naar buiten en er dropt weer veel nieuwe muziek. Wij hebben de beste releases voor je verzameld, zodat je niet zelf op zoek hoeft naar een speld in een hooiberg. Druk op play, sit back, relax en ga het weekend in met deze nieuwe albums!

Virgil van Dijk & Winne – Side By Side

In samenwerking met JBL hebben stervoetballer Virgil van Dijk en generaal Winne een compilatie-tape samengesteld. In november deden ze samen een oproep, zodat ze daarna hun favoriete hiphoptalenten konden scouten. Vervolgens werden beatmakers, zangers en rappers aan elkaar gekoppeld en zijn ze aan de slag gegaan onder begeleiding van Winne. Diversiteit is key op Side By Side. “Ik hoop dat het voor die talenten een duwtje in de rug is. Dat ze nu erkenning en een podium krijgen”, zegt de Rotterdamse rapper. Ook voor Virgil is dat de motivatie: “Ik wilde vooral een tape maken waarbij we een kans geven.”

Latto – 777

Komt er een nieuwe superster aan die Latto heet? Wij durven er ons geld wel op te zetten. Na haar mega-succesvolle single Big Energy is er nu het album 777. Daarop haalt ze het brag ’n boast-niveau van voor Queen Of Da Souf omlaag, en leren we meer van haar kennen. Op 8bit-achtige samples, rollende bassen en snelle trap-claps kan ze prima uit de weg, maar we horen ook piano-r&b, finger snaps en disco-invloeden. Fresh! Festivals; zoek niet verder! De ideale sub-headliner van komende zomer is hier hoor.

Trobi – Trobi On The Beat

Zijn beattag was de afgelopen jaren niet te missen; “Trobi On The Beat” was vaak te horen voordat een track goed en wel werd afgetrapt door de vocalisten. De afgelopen tijd maakte producer Trobi vooral housey hits als Einstein, Coke In De Uitverkoop en onlangs nog Okee Shordy. Op zijn album geeft hij een breder visitekaartje af. Albumopener Donkere Dagen geeft bijvoorbeeld het perfecte podium voor Emms en Lijpe om een motiverende tune te maken, Sevn Alias krijgt spacey geluiden tot zijn beschikking waarover hij een hele nieuwe melodie legt met zijn stem. DYSTINCT en Bryan Mg maken waarschijnlijk een hit voor op de zomerfestivals en ook de terugkeer van Jacin Trill mag er zijn. Trobi heeft gitaargetokkel in huis, maar net zo goed house beats en zware 808’s.

Engel & Paul –
Champagne Bij De Wijn

Diverse keren waren ze al te horen op elkaars projecten; rapper Engel en zanger Paul de Munnik. Nu laten ze hun twee werelden samenkomen met hun eerste officiële release als duo. Champagne Bij De Wijn dient als voorproefje voor het album ooit, en de titeltrack zet meteen de toon; een stevige beat van Brenx begeleid de kalme zang in het refrein, maar zodra het couplet begin wordt ‘ie vervangen door live drums. Dit is alles behalve een rapper-zanger-plaat waarbij je zestien maten rap hoort, afgewisseld met een mooi refrein. Afijn, Engel & Paul vertellen er binnenkort alles over in ons nieuwe cover-interview, dus stay tuned.

Denzel Curry –
Melt My Eyez See Your Future

Zowel Walkin’ als Troubles en Zatoichi kwamen de afgelopen tijd terecht in onze Spotify-playlist. Denzel Curry’s ijzersterke single-reeks wordt nu opgevolgd met een nieuw album. Toen ZUU, zijn vorige langspeler, verscheen zei Curry dat hij het grotendeels had gefreestyled. Hoe anders is Melt My Eyez; dit klinkt als een werk van iemand die al een paar jaar een serieuze therapie ondergaat en wat hij daarin leerde moest verwerken. Denzel schroomt niet zijn eigen tekortkomingen te bespreken, maar ook de vorm waarin hij dat doet is indrukwekkend. Regelmatig wordt er rigoureus linksaf geslagen met tempo-, beat- en flow-wisselingen, die net zo onverwacht als ambiteus zijn. Laten we dit album even laten landen met z’n allen, voordat we meteen een mening vormen.

Geplaatst door bowie op 25 maart 2022