Nieuwe muziek om de natte herfstweek mee door te komen

Nieuwe week, nieuwe music update. En waar je normaalgesproken natuurlijk opstaat vol honger en met de drang om de week aan te vallen, kijk je nu naar buiten en zie je niets anders dan druppels vallen op de al natte straat. Wie dan vooruit wil kijken en de verwachtingen van de rest van de week checkt, ziet; winterse neerslag verwacht. De donkere dagen zijn officieel begonnen. Voordat je herfstdip je totaal in zijn greep neemt, kun je jezelf wapenen met nieuwe muziek. Muziek waar je vrolijk van wordt, want we hebben weer een hoop moois voor je in onze playlist gesleept.

Willem in zijn ritme

Zo raakten we compleet onder de indruk van Willem. Die maakt zich na Man In Nood uit 2018 opnieuw op voor een soloplaat. Twee jaar geleden speelde Willem al de voorstelling Spuug Van God, op diverse unieke buitenlocaties in Nederland. Wie erbij was vond het hoe dan ook indrukwekkend. Het kan zomaar zijn dat we dezelfde teksten en thema’s terug gaan horen op de plaat. In Mijn Ritme is het eerste geluid ervan, en is werkelijk prachtig. Het combineert genres tot ja… tot wat eigenlijk? Tot Willem. Hij zingt en rapt, op akoestische stukken en op stevige old school-drums. Op dit moment legt hij de laatste hand van zijn nieuwe album Spuug Van God op Curacao, schrijft hij op Instagram. “Ik hoop dat de muziek een kleine zonnestraal mag brengen in donkere tijden.” Thanks voor deze, Willem. Het raakt.

Kijk hier snippets terug en hoor Willem aan het woord.

De nacht door de ogen van RBDjan

Een stukje boombap uit de hoofdstad? Hebben we ook voor je. Over gruizige en klappende drums en onheilspellende samples beschrijft de THC mc een typische vrijdagnacht in Amsterdam. “Het luistert weg als een film. Van kroeggevechten tot aan schietpartijen bij de voordeur van je club, tot aan graffiti-artiesten die elkaar beroven in de metrotunnels voor hun bussen. Alles komt aan bod en wordt met zoveel mogelijk detail toegelicht. Het is meteen mijn cadeu aan hiphop, wat al 50 jaar bestaat inmiddels. Geniet ervan en let’s bring hiphop back waar het hoort te zijn.”

De track is geproduceerd door Fraasie, die er een Amsterdam-Rotterdam collabo van maakt. De beat is een geweldige headnodder, met klappende drums en een ruisende sample vol distortion. Banger!

Dansen met S10

Verder is er nieuwe muziek van S10. Terwijl ze een #1 scoort met haar refrein op Kevin’s versie van De Leven, bracht ze afgelopen week ook een duo-pack uit. “Meestal eindigen dit soort liedjes op de plank,’ zegt ze erover tegen 3voor12. ‘Het is te raar, de liedjes klinken niet echt als singles. Het staat een beetje los van alles.’ Wij kunnen niet wachten tot ze Mis speelt en we kunnen dansen in het licht van de lasers en alles van ons af kunnen gooien.

Muziek van buiten Nederland? We got you covered. Een trappy banger van het nieuwe Busta Rhymes-album in samenwerking met Quavo bijvoorbeeld. Een tune van de geweldige Skepta X Ryder EP. DIKKE terug op zijn rapshit. Vinnie Paz in combinatie met Saigon. Een Gucci Mane-single. En uiteraard nog veel meer waarop je kop kunt knikken of kunt lekker kunt viben.

Geplaatst door bowie op 27 november 2023