Nieuwe muziek: Ab-Soul back, Pharrell X Travis en ‘dinosaurus-rappers’ J.A.E. en Rico

Onze Spotify-playlist is weer opgefrist. De twintig tunes die wij het meest voelen van het moment, gebundeld in één afspeellijst. Wekelijks updaten we ‘m voor je, en deze week stuitten we op TDE’s meest onderschatte rapper die terugkeert, een collabo tussen Skateboard P en Travis Scott en een verrassende samenwerking van J.A.E. en Rico. Uiteraard staan er nog 17 andere tunes in, maar die moet je zelf beseffen. Bovenstaande drie lichten we voor je toe. Enjoy!

Ab-Soul back!

Ab-Soul kondigde afgelopen week een nieuw album aan. Herbert, vernoemd naar zijn eigen voornaam, verschijnt op 16 december via Top Dawg Entertainment. In het persbericht lezen we het volgende: “Herbert is een bewust intiem portret van de man achter Ab-Soul. He gaat terug naar de basis, zoals de naam al aangeeft, en Ab-Soul laat de complottheorieën waar hij bekend om staat achter zich en legt de nadruk op muzikaliteit. Na een reeks onuitsprekelijke tragedies te hebben meegemaakt, voltooide Herbert Anthony Stevens IV het album als een veranderde man met een nieuw doel.”

Gang’Nem werd geproduceerd door Sounwave en kent een verse van Fre$h. De viddy is een eerbetoon aan Ab-Soul’s geboorteplaats Carson, California en de straatcultuur van Los Angeles. Met een glasheldere flow doorbreekt hij de mellow chopped-and-screwed sample.

Pharrell en Travis Scott gaan op de groovy tour

Deze twee hiphop-heavyweights gaan met hun nieuwste samenwerking naar ‘waar de fantomen zijn’. Oorspronkelijk zou Down In Atlanta op 4 november verschijnen, maar de single werd uitgesteld vanwege het plotselinge overlijden van Takeoff. Het is niet de eerste keer dat P en Scott samenwerken, maar zeker wel het meest groovy resultaat. Na zijn track met Tyler, The Creator en 21 Savage keert Pharrell namelijk terug naar de dansvloer.

Beide artiesten hebben een nieuwe plaat in de pijpleiding; Pharrell legt de laatste hand aan Phriends, en Travis Scott werkt al sinds 2019 aan Utopia. Op een dubbelsingle na deed hij slechts featurings de afgelopen tijd; bij NAV, DJ Khaled en onlangs nog bij 21 Savage en Drake. Deze collabo levert een hele fijne tune op, en doet benieuwen naar allebei die platen.

J.A.E. & Rico a.k.a. dinosaurusrappers

Qua leeftijd oude rappers, qua waarde gouden rappers. Met die twee zinnen vat J.A.E. de positie van hem en zijn featuring perfect samen. De leeftijd mag dan hoger zijn dan gemiddeld, J.A.E. en Rico hebben nog altijd evenveel plezier in het maken van muziek. Ze slaan de handen ineen op een dromerige beat, te vinden op het onlangs verschenen album Nieuw Balance van J.A.E.

Ervaring komt met de jaren, en de ervaring spreekt dan ook uit beide coupletten. J.A.E. heeft advies voor de youngins in de game. “Geloof jezelf en je eigen visie / Jij kan dingen zien die zij niet zien!”, rapt hij voordat hij zijn onbreekbaarheid bespreekt. Ook Rico borduurt verder op zijn hervonden kracht. “Mijn oprechte excuses, ik weet ik heb mensen pijn gedaan / weggetieft als een kapotte bijzettafel bij de vuilnisbak / Van al die mensen heb ik een namenlijst gemaakt / als de tijd rijp is, kom ik bij je langs.” Zo, dan. Om dat op plaat vast te leggen, daar heb je ballen voor nodig.

De hele selectie van twintig tunes check je hieronder. Abonneren op die playlist kan geen kwaad, dan blijf je altijd op de hoogte van onze smaak.

Geplaatst door bowie op 21 november 2022