Nieuw voer voor je hoedenplank: Sef, Popcaan, Reuben Vincent en meer

Vrijdag, februari; dat kan maar één ding betekenen. Nou ja, twee in dit geval; het strenge winterweer lijkt verdreven door zachtheid en om dat te vieren zijn er weer een aantal nieuwe releases. We pikken de kersen eruit voor je. Scheelt je toch weer wat arbeid na zo’n werkweek.

Sef – Ik Zou Voor Veel Kunenn Sterven Maar Niet Voor Een Vlag

Sef is terug met een nieuwe plaat, waarop hij hoopt, vraagt, fantaseert, onderzoekt en bedenkt. Met welke kleur hij wil wapperen, bijvoorbeeld. ‘Een Vlag’ is een album dat in het teken staat van een zoektocht naar nieuwe vormen van samenleven. Antwoorden heeft hij nog niet, maar systemen die kapitalisme en nationalisme in stand houden zou hij graag compleet op de schop gooien. Daar heeft hij hulp bij nodig, want dat kan alleen als zijn denkwijze breder gedragen wordt.

Reuben Vincent – Love Is War

Op zestienjarige leeftijd werd hij een van de protegés van producer 9th Wonder. Tegenwoordig is hij vaste waarde op diens Jamla Recordings en gelooft ook Roc Nation in de man uit Charlotte, North Carolina. 22 is ‘ie inmiddels, en hij weet precies hoe hij de spanning op moet voeren in een track. Echter wordt zijn kalme stemgebruik te vaak bedolven onder muzikale ideeën van het uitgebreide producerteam. Een Janet Jackson-sample hier, een Kendrick Lamar-interpolatie daar. Toch zijn er tussen die bergen invloeden van buitenaf genoeg pareltjes te vinden. Nu nog een ruwe diamant, waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd een belangrijke naam.

Popcaan – Great Is He

Drizzy op een softe afrobeats-tip is precies het soort refrein waarvan je denkt dat je er genoeg van hebt gehoord. Tót je een nieuwe hoort, natuurlijk. Want Popcaan inlijven op het OVO-label, de album run van Great Is He op het hoogtepunt brengen met een featuring; het zijn meesterzetten. Ook in Toronto, en zelfs in het winterseizoen. Het brengt ons helemaal terug naar de Views-era. Op Great Is He bewijst Popcaan dat zijn karakteristieke dancehall-sound kneedbaar is. Als een kameleon verandert hij als het weer en de sfeer omslaan; van uitbundig en feestelijk tot zwoel en broeierig. Woi oii!

Styles P – Penultimate: A Calm Wolf Is Still A Wolf

Styles P heeft zijn rappensioen aangekondigd, maar plaatste er wel meteen twee kanttekeningen bij. Één: hij hangt de microfoon niet aan de wilgen voordat er in 2023 nog twee soloplaten verschijnen. Twee: hij blijft bijdragen leveren aan de muziek van The LOX. Een voorzichtig pensioentje, dus. Een van de twee beloofde albums op eigen naam is nu uit en draagt de titel Penultimate: A Calm Wolf Is Still A Wolf. En hoewel dat geen grensverleggende plaat is, is het een vriendelijke reminder van het feit waarom Styles P een van de hardste spitters en belachelijk consistente spitters is.

Geplaatst door bowie op 3 februari 2023