Nieuw op HIJS in 2022: Smaak van de Maand!

We vroegen onze lezers via Instagram of we per maand een top-10 tracks moesten maken, als een nieuw terugkerend artikel. Het idee komt oorspronkelijk van BXL-rapper Berry (S/O!), die het opperde als aanvulling op onze wekelijkse selectie tunes in onze Spotify-playlist. Het mooiste is dat ons publiek het daar roerend mee eens is. In de poll stemden zij gisteravond vóór het nieuwe artikel, dus konden we vandaag aan de slag met een selectie.

Ook de naam van het terugkerende item kwam tot stand via crowdsourcing: Instagram-gebruiker @barry_010 (S/O!) kwam met ‘Flavor Of The Month’, maar omdat we uiteraard ‘gewoon een Nederlands boerenverstandje hebben’ besloten we ‘m te vertalen. We gaan het niet teveel laten draaien om de tekst, maar des te meer om de muziek; we proberen de song in maximaal twee zinnen te beschrijven. Hierbij dus de eerste top-10; de Smaak van de Maand januari 2022! Enjoy!

10. Earl Sweatshirt – Titanic

Vorig jaar keerde Earl Sweatshirt terug met alvast een voorproefje, nu stond het -letterlijk- zieke hoofdgerecht op het programma. We snappen wel dat het album SICK! vooraf werd gegaan door single Titanic; een tune om te blazen!

09. Leikeli47 – Chitty Bang

Tot deze maand wist niemand waar ze de Leikeli47-joint van de Madden ’22-soundtrack konden vinden. Nu blijkt het haar nieuwe, vurige single.

08. The Game – Eazy (ft. Kanye West)

“We hebben iets dat we vrijdag gaan releasen, en we willen dat jij erop gaat scratchen”, zei Kanye West toen hij vanuit de studio naar DJ Premier belde. Het bleek het eerste geluid van het nieuwe Game-album DRILLMATIC, inclusief een Eazy E-sample en sneren naar Pete Davidson.

07. Fly Anakin – No Dough (prod. Madlib)

Fly Anakin is een naam die al jaren borrelt in de underground van de Amerikaanse westkust. Dit jaar verschijnt zijn soloalbum, waarop ook deze joint met Madlib te vinden zal zijn.

06. JID – Surround Sound (ft. 21 Savage & Baby Tate)

De producers gingen aan de haal met dezelfde Aretha Franklin-sample die voor Mos Def’s classic Ms. Fat Booty werd gebruikt. Na drie minuten vertraagt de beat richting een trapsound, zodat JID zijn eigen single nog even kan blessen voor anderhalve minuut.

05. Kingsize – Beste Meneer Rutte

Kingsize heeft helemaal genoeg van de coronamaatregelen en besloot om niet langer zijn mond te houden. Nu zijn zijn woorden voor iedereen hoorbaar en hopelijk heeft de minister-president ze ook gehoord.

04. Lijpe – Was Er Nooit

Hij is een van de meest bescheiden rappers van het land, showt niets op social media en meldt zich pas wanneer er nieuwe muziek aankomt. Was Er Nooit is weer een voorbeeld van zijn puurheid en fijne storytelling.

03. Rafting Goods – Kerosine

Rafting Goods betekent onder meer de terugkeer van twee VSOP-vets en onderstreept de Limburgse productiviteit. Op Kerosine horen we daar de ultieme combinatie van, op een hemelse vocalsample en headnodding drums van Presto.

02. Che Noir – Ladies Brunch (ft. 7xvethegenius & Armani Caesar)

Net als het trio Benny, Gunn en The Machine horen ook de vrouwelijke evenknieën Che Noir, 7xvethegenius en Armani Caesar bij Buffalo’s finest. Deze Ladies Brunch onderstreept dat met verve.

01. Benny The Butcher – Johnny P’s Caddy

Twee mannen die hoorbaar hebben moeten strijden voor hun plek in de hiphopgame vechten om wie de dopeste verse heeft, op een soulvolle Alchemist-beat. Magic!


 

Geplaatst door bowie op 31 januari 2022