Nieuw Fresku materiaal en nog véél meer moois op Paaspop 2015

Aan de weersomstandigheden van de afgelopen weken was het misschien nog niet op te merken, maar het festivalseizoen van de Lage Landen heeft afgelopen weekend in Schijndel weer zijn aftrap genomen. Met een unieke mix van Brabantse gemoedelijkheid en internationale allure maakte een keur van veelal wereldwijd bekende artiesten zijn opwachting in de prachtig vormgegeven tenten van Paaspop, terwijl duizenden bezoekers ondertussen een parkeerplaats in de modderige klei van boer Anton zochten. Die gaf daarbij alvast zijn mobiele nummer voor het geval je auto er later met de tractor uitgetrokken moest worden.

freskupaaspopmichielfoto1020

Paaspop kende dit jaar een zeer brede programmering waarin ook voor de hiphopliefhebber weer genoeg te genieten viel. Cho scoorde er op de vrijdag al met zijn hit Misschien Wel Hè? en dat was zeker niet de laatste keer dat de aanstekelijke track op het festival te horen was, want verschillende dj’s gaven het nummer maar al te graag een plek in hun setlist. Wilde je Akwasi op zaterdagmiddag checken, dan moest je vroeg van huis gaan want de immense file naar het parkeerterrein toe weerhield helaas verschillende bezoekers ervan de show op tijd te bereiken. De band die Akwasi volgens de aangekondigde programmering zou begeleiden, was ook nergens te bekennen maar dat was niet per se een gemis voor de rapper die op zijn eigen beats ingestart door een dj minstens even goed uit de voeten kan. Het publiek leek zelf getrakteerd te gaan worden op een heuse Zwart Licht reünie waarbij Leeroy al op het podium verscheen, maar dit potentiële hoogtepunt werd helaas getorpedeerd door technische problemen. De apparatuur kon niet tijdig genoeg aangeslingerd worden en Akwasi moest zich noodgedwongen excuseren en afscheid van zijn publiek nemen.

Paaspop2015Michaelpics01

Dergelijke anticlimaxen waren er niet te vinden bij de shows van Ares en Mr. Polska. Eerstgenoemde moest vroeg op de zondag optreden en betrad het podium voor een zaal met slechts een tiental mensen. De jonge rapper liet zich daar echter allerminst door uit het veld slaan en spoorde het publiek aan van zijn Road Trip een Party Trip te maken. Zijn enthousiasme zorgde ervoor dat het binnendruppelende publiek snel doorging naar voren en daar vervolgens ook hangen bleef. Polska hoefde op zijn beurt geen mensen meer te overtuigen hem een kans te geven; een opvallend jong publiek was en masse naar de Roxy gekomen om daar met hem en Skinto te Ravotten. De houten vloer golfde als een waterbed onder de idiote hoeveelheid springende voeten en als Polska volgend jaar wéér geboekt wordt, lijkt het aannemelijk dat hij naar een grotere tent verhuizen moet.

Paaspop2015Michaelpics02

Ook het gemaskerd enigma UZ kon op meer publiek voor zijn trap beats rekenen dan er bij zijn podium paste. Zelfs op de paden ver buiten de Stardust tent probeerde men een glimp van de dj op te vangen. In diezelfde tent maakte eerder de Portugese act met Angolese roots Buraka Som Sistema hun opwachting. Bij aanvang kon je daar nog makkelijk een plek vinden en het publiek kwam wat moeizaam op gang voor de kuduro beats uit Lissabon, maar uiteindelijk bleek hun uiterst dansbare show te sterk om te weerstaan. Toen vanaf het podium enthousiast werd gereageerd op een Belgische vlag in het publiek en een van de drie dansers/mc’s van de groep de connectie van hun genre met Belgische actieheld Jean Claude van Damme uitlegde (kuduro betekent ‘harde kont’ en de bijbehorende dansstijl werd ooit geïnspireerd door een scene in Van Dammes Kickboxer waarin de Belg met aangespannen achterwerk danst), was het in de zaal al lang niet meer rustig te noemen.

Paaspop2015Michaelpics07

Ongetwijfeld was het hoogtepunt voor de meeste rap aficionados in Schijndel het optreden van Fresku op zaterdag. In het programmaboekje werd de Eindhovenaar al aangekondigd als ‘Brabants trots’ en de hooggespannen verwachtingen die daarmee samengaan, werden zonder meer ingelost. Met Sitcom kiest hij nog voor een vertrouwde opener maar in het welkomstpraatje dat daarop volgt, wordt bevestigd waar velen voor gekomen waren; Fresku gaat materiaal van zijn nieuwe album live doen. Met Status, Brief Aan Kees, Hedde Druksop en Kutkop (dat door heel het publiek vol overgave mee wordt gerapt) wordt er nog een blokje bekende publiekslievelingen afgewerkt, maar dan is het tijd voor nieuw werk. Frisse laat weten net zo’n enthousiaste reactie te willen op zijn nieuwe materiaal, want hij weet wel dat onbekende nummers vaak lauwer ontvangen worden. “Maar ik kom godver de godver himmel uit Einhoven, ik heb nie veur niks 27 minuten in de auto gezeten, dus as ik nieuwe liedjes doe dan goadde wel los!”

Paaspop2015Michaelpics05

In een pimpin’ badjas en getooid met zonnebril laat hij vervolgens over een harde beat schier eindeloze tongue twisters, die overlopen van binnenrijm, horen, die zonder directe aansporing ook enthousiast onthaald zouden worden door het publiek. Vraag ‘t aan Kees, die nigga eet kreeft klinkt het in het refrein en de track lijkt al een hit voor die officieel uit is. Heel even verlaat Frisse het podium om zijn zonnebril en badjas aan Jessy van The Ruggeds te geven die er een sterk staaltje b-boyen in laat zien. Daarna vergezelt Braz Fresku op het podium, ditmaal met ontbloot bovenlijf, om “nigga, zo doe je dat” mee te scanderen in een track die gaat over “hoe je op de radio komt”. “Doe iets met een band zoals Kyteman” is een van de vele gekscherende adviezen die daarin te horen zijn, het soort sterke humor met een duidelijke en vaak pijnlijke kern van waarheid waar Fresku in excelleert. Dan is er onder meer nog een elektronisch klinkende track met indrukwekkende tempowisselingen in de flow, eindigend met een dreigend klinkend “ALZHEIMER”, en een introspectievere track waarin hij zijn onvermogen om hulp te vragen vervloekt en onder de loep neemt. “Als ik in de fout ga, vergeef me dat”, zegt hij tegen het publiek, mogelijke missers in de flow of tekst zijn te wijten aan de nieuwigheid ervan. De waarschuwing is onnodig, de show lijkt zowel door de reacties van het publiek als de souplesse op het podium eentje die al jaren zo neergezet wordt. Na Nieuwe Dag en Twijfel zet hij als afsluiter zijn aankomende single in (waarvan hij naar eigen zeggen hoopt dat het de nieuwe Twijfel wordt). Gezien de ontvangst van zijn nieuwe materiaal hoeft hij zich daar geen zorgen om te maken, laat dat album maar komen en hopelijk nog veel meer jaren erbij.

Paaspop2015Michaelpics11
Paaspop2015Michaelpics15

Dat hiphop wat betreft het publiek al lang niet meer het ondergeschoven kindje in de Nederlandse muziek is, blijkt ook uit de afsluiter van het festival op zaterdag: op het hoofdpodium vermaakt een blootsvoetse en energieke Typhoon het publiek met zijn technisch hoogstaande flows, ondersteund door een liveband met spetterende blazers. Deze opstelling is een inmiddels bekende verschijning op de Nederlandse podia en hoewel de tracks onveranderd zijn, onderstreept de volgorde ervan het razende tempo waarin Typhoon sinds vorige zomer succes geboekt heeft. Bumayé wordt uiteraard nog steeds gespeeld, maar is nu naar voren geschoven in de setlist terwijl Zandloper, waarin coproducer en bandlid Dries Bijlsma de vocalen van André Manuel voor zijn rekening neemt, een massaal meegezongen en kneiterharde uitsmijter geworden is. Het was een van de vele gedenkwaardige momenten op een veelzijdig en geslaagd Paaspop. Terwijl eerder in de week nog maatregelen genomen moesten worden om het terrein niet in een enorme modderpoel te laten veranderen, brak zondag de zon alsnog door over het met houtsnippers en houtvlonders aangevulde terrein. Als dit de voorbode voor de rest van het festivalseizoen is, gaan we een mooie zomer tegemoet.

De rest van de pics:

Paaspop2015Michaelpics06 Paaspop2015Michaelpics08 Paaspop2015Michaelpics09 Paaspop2015Michaelpics10Paaspop2015Michaelpics12 Paaspop2015Michaelpics13
Paaspop2015Michaelpics14

Geplaatst door bowie op 8 april 2015