Nicolay – Here

De Utrechtse producer Nicolay ontving in 2004 lovende kritieken in Europa en in de Verenigde Staten voor zijn cd samen met Little Brother MC Phonte. Onder de naam Foreign Exchange werd met het album ‘Connected’ een gelikte, maar heerlijke mix tussen soul en hiphop afgeleverd.

Twee jaar later borduurt Nicolay met zijn nieuwe plaat ‘Here’ voort op deze sound. En vervelend is dat allerminst. Het algemene geluid is nog wat meer soul dan hiphop in vergelijking met ‘Connected’. Dit geluid wordt op het mierzoete ‘I love the way you love’ meteen prachtig ingezet. Hoewel zanger Darien Brockington, die ook meedeed op de Foreign Exchange plaat, meeslepend klinkt, is het Nicolays productie die hier het werk doet. Waar je bij een doorsnee R&B-beatje al lang was afgehaakt, blijft dit door de up-tempo beat wel interessant. Ook ‘Give her everything’ leunt op lekkere, harde drums. Met een enkel gesampled zinnetje en toegevoegde piano ligt ook dit wat simpele nummer lekker in het gehoor, al zal het voor sommige mensen wat te veel richting popmuziek gaan.

Voor de raps is Phonte dit keer niet verantwoordelijk. Hij wordt op drie tracks vervangen door Black Spade uit St. Louis. Dat dit geen verkeerde keuze is, blijkt vooral wanneer de rapper terugkijkt op de good old days en concludeert dat die voorbij zijn. Black Spade heeft een prettige stem en een heel relaxte flow, waardoor het prettig luisteren is. Het maakt eigenlijk niet uit of hij gewoon wat bragt (zoals op de eerste single ‘I am the man’) of vertelt over de goede oude tijd. Het klinkt allemaal even goed, wat natuurlijk in de minste plaats komt door de producties, die echt weer perfect in elkaar zitten. Zoals altijd bij Nicolay is het hele album weer uitstekend afgemixt.

Op het afsluitende ‘My story’, met de Texaanse rapper Kay en zangeres Sy Smith uit LA, zoekt Nicolay wel erg nadrukkelijk het randje op. Wanneer je niet in de juiste bui verkeert, neigt dit nummer wellicht te veel naar kleffe R&B.
Maar dit mag de pret van deze goede cd eigenlijk niet drukken. ‘Here’ heeft niet meer het verrassend frisse geluid van ‘Connected’, maar dat komt omdat je van Nicolay voortaan simpelweg kwaliteit kan verwachten. Fris blijft het sowieso.

Tracklist:
01. Here (intro)
02. I love the way you love (feat. Darien Brockington)
03. I am the man (feat. Black Spade)
04. Give here everything
05. What it used to be (feat. Wiz Khalifa)
06. Good days are gone (feat. Black Spade)
07. Let it shine for me
08. The end is near (feat. Black Spade)
09. Adore (feat. YahZarah)
10. Here (outro)
11. My story (feat. Kay en Sy Smith)

Meer info: http://www.nicolaymusic.com

Geplaatst door bowie op 20 augustus 2006