Neo & Manu

De Goudse rappers Neo en Manu timmeren flink aan de weg. Terwijl de meeste artiesten voor faam en roem gaan, streven de broers naar bewustwording en het overleven van hun ziel. ‘Jullie voelen de struggle toch ook?’

Hiphop is hot tegenwoordig. Liedjes en videoclips van rappers die het groot willen maken komen regelmatig voorbij op radio en televisie. Maar de de twee Goudse rappers Neo en Manu brengen een ander geluid.
Veel mensen zullen de muziek van de broers bestempelen als maatschappij kritisch. Wij vinden ons meer maatschappij bewust. Wij pretenderen niet de waarheid in pacht te hebben, maar rappen over wat we zien in de wereld,‘’ zegt Neo.
De wereld, de maatschappij is onrechtvaardig in de ogen van de twee. Wij proberen zo rechtvaardig mogelijk te leven. Het is een struggle. De bewustwording van onwetendheid. Met onze muziek willen we zeggen: Jullie voelen die struggle toch ook? Materiële dingen worden op een voetstuk geplaatst, terwijl het gaat om het overleven van je ziel, van je zijn.’’

Met deze boodschap proberen Neo en Manu hun luisteraars te bereiken.
Hun artiestennamen zijn daar ook mee verbonden. Neo, omdat hij een nieuw geluid in de scene brengt. Manu, omdat dat hand betekent. Met zijn open hand wil hij mensen iets aanreiken.
Wel laten ze duidelijk weten dat het in eerste instantie over henzelf gaat. Wij zijn ook zelfreflecterend en rappen over onze gevoelens. Dat we kritisch zijn wil niet zeggen dat we critici zijn. Als je soms een brood bakt ben je nog geen bakker.‘’ De Gouwenaars willen zichzelf dan ook niet classificeren. Dat doen doe luisteraars maar,’’ vindt Manu.

En als ze zo door gaan zullen ze ook genoeg luisteraars bereiken. Beide rappers hebben al op meerdere albums gestaan en zijn volop bezig om meer aandacht te genereren. Sinds september 2005 touren de jongens door het hele land met de Ozmoses tour van het gelijknamige album van Blaxtar. Die tour duurt nog wel tot 2007,‘’ vertelt Neo. Ze hebben al meerdere malen in 013 in Tilburg gestaan. Ook Paradiso in Amsterdam en het Simplon in Groningen kwamen aan de beurt. In april begint een tour door België om ook de zuiderburen bewust te maken van de ’struggle’. Zelfs Def P, zo’n beetje de grondlegger van de Nederlandstalige hiphop, heeft gevraagd of de broers op zijn nieuwe soloplaat willen verschijnen.

Maar Neo en Manu zijn vooral bezig met hun eigen albums. Neo’s album, Puur genaamd, samen met Oso, een andere Goudse rapper is al bijna af. Als je geen budget hebt gaat alles langzamer, dus ik denk dat de plaat voor de zomer van 2006 verkrijgbaar zal zijn,‘’ ligt Neo toe. Een paar maandjes later moet de soloplaat van Manu af zijn. De vloek op de overvloed moet duidelijk maken dat overvloed niet iets positiefs is. “žWe leven over de rug van arme mensen om maar een plasma-tv te kunnen hebben. Ik wil mensen bewust maken, dat doe ik vanuit mijn hart. Dat is enige manier om te communiceren, vanuit je hart.’’

Meer info: http://www.goudsesnippers.nl & http://www.goudaspoortnie.nl

Geplaatst door bowie op 12 februari 2006