Neo, Manu & Naboo – Verwarring

Een korte geschiedenis voor zij die nog onbekend zijn met het werk van deze mannen. De samenwerking tussen het drietal vond zijn oorsprong in 2001. Met X-tra (voorheen Oscar X) en Neo produceerde Naboo datzelfde jaar de demo-cd ‘Rapiconen’. Een jaar later produceerde hij X-tra’s solo album ‘Intellectuele krijgskunst’. Op deze CD staat ook een featuring van Neo. Ook Manu bracht eerder werk uit. Samen met Neo, OSO (van Kombo), Dingo, X-tra en Greg de Rusteloze is hij te horen op de cd ‘Gouda Spoort Nie…’, die eind 2003 uitkwam.

Verwarring. Wederom klassewerk. Waar op Gouda Spoort Nie nog werd vastgehouden aan enigszins conventionele richtlijnen van hiphop, worden op dit plaatje de leidsels gevierd en de lat verlegd. Het resultaat… Een verfrissend thematisch album waarop de MC’s grotendeels vanuit een individueel maatschappijkritisch standpunt pijnlijk duidelijk de schaduwzijden aan de kaak stellen van het keurslijf van de hedendaagse samenleving. Muziekaal is dit album behoorlijk vernieuwend. Zo wordt er stevig geëxperimenteerd met de verwerking van de vocalen, wat leidt tot een semi-komische noot in nummers als ‘Programmering’ en ‘Verwarring’. Ook de beats moeten eraan geloven. Naboo schijnt niet vies te zijn van kleine excursies buiten de Hiphop, van de drum’n’bass in ‘Bommen Los’ tot zo nu en dan enkele taferelen die aan triphop doen denken.

In eerste vijf tracks bouwt zich voornamelijk het gevoel op van stress en ingehouden woede. De toon wordt gezet in ‘Proloog’, het inleidende nummer, in feite een weergave van de vele zaken die tot De Verwarring geleid hebben . Er wordt een impressie gewekt van ruimtelijkheid, gevuld met slepende, doordringende teksten zwevend tussen sinistere strijkers, vocalen en lichte percussie, gecompleteerd door de bewegelijke achtergrondgeluiden. Kortom, een sound die aan de naam Verwarring recht doet.
In ‘Uitweg’ wordt ingegaan op het gevoel van opsluiting dat mensen soms hebben. Neo wijd ons in in de numerologie op ‘13’, waarna hij en Manu in ‘Terug In De Schoolbanken’ hun vinger leggen op de zere plekken in ons schoolsysteem, om zich in ‘Habituele Habitat’ afvragen wat er mis is met onze omgeving, of alles wel is wat het lijkt.
Vanaf het zesde nummer lijkt het alsof een tegenoffensief gelanceerd wordt. De beats worden opruiender en de lyrics schakelen naar hogere versnellingen. De MC’s laten horen dat ze hun stem meester zijn in ‘7 Maskers’, waar elk couplet met een ander stemgebruik word afgeleverd, stomen sneller dan geluid door ‘Supersonisch’, de banger van deze cd, en laten hun bommen vallen op de kortzichtige Nederlandse mentaliteit. Je besturingsysteem wordt gehackt in ‘Programmering’ en vervolgens wordt een climax bereikt in ‘Freakshow’. Hierin wordt het imago van ons land in het middenpunt van de circusvloer indringend tot niets afgebroken, mede door de toevoeging van een stortvloed aan goedgekozen samples uit de internationale media, die het niet zo vlekkeloze recente verleden van Nederland nog eens oprakelen, en dat is altijd leuk.
Tot slot ‘Psychotherapie’ waarop Oscar X verschijnt, gevolgd door een frontale aanval op elke vorm van bestuur waarbij de macht bij een select groepje mensen ligt in ‘De Man Met De Zweep’, en de opvallende hekkensluiter ‘Verwarring’ waarin het tempo wordt opgekrikt en de tekst het concluderend betoog hierover versneld maar goed verstaanbaar wordt afgespeeld.

Er is veel samenhang en eensgezindheid tussen de beats en de raps en daardoor kan ook de producer zich echt profileren wat tevens z’n weerslag heeft op de presentatie van de teksten, het bevorderd de samenhang en impact van de tracks. Complexe doch over het algemeen toegankelijke producties, zeer consistent tot in de puntjes afgewerkt. Gedurende het hele traject is er de rode draad die door de MC’s nooit lang wordt verlaten. Daarnaast is de muziek afwisselend, van hoge kwaliteit, maar toch rauw aan de randjes. Dit album, dat niet met een enkele keer luisteren is te doorgronden, is zonder meer voer voor de heads die van experimentele en inhoudelijke hiphop houden, maar zeker ook de liefhebbers van standaard rap zullen zich er goed in kunnen vinden.

Tracklist:
01. Proloog
02. Uitweg
03. 13
04. Terug in de Schoolbanken
05. Habituele Habitat
06. 7 Maskers
07. Supersonisch
08. Bommen Los
09. Programmering
10. Freakshow
11. Psychotherapie
12. Man met de Zweep
13. Verwarring

Meer info: http://www.verwarring.tk & http://www.goudaspoortnie.nl

Geplaatst door bowie op 15 augustus 2004