Nedertoon – Dikmakers

Een album van 8 tracks (27 minuten) mag je eigenlijk geen album noemen, maar vooruit. Kwaliteit boven kwantiteit en dat is bij Nedertoon wel redelijk van toepassing. Iedere track zit goed in elkaar en bevat genoeg variatie om het cd’tje vaker in de stereo te proppen. Vooral producent/componist Jouke is hier verantwoordelijk voor. Geen standaard drums met een sample eroverheen en klaar is kees. Nee, vrijwel iedere track heeft een eigen sound en een keur aan instrumenten passeert de revue. Productioneel gezien is Dikmakers dus erg goed te verteren.

Aan de MC’s Nick, Kop, Rob de Mic om hun vocale stempel op het geheel te drukken. Daarbij is het onvermijdelijk om de rappers te vergelijken met die van DAC, je doet er niets aan. De mannen komen uit Amersfoort en hebben net als Jiggy Djé en kornuiten een beetje dezelfde formulering/articulatie en kunnen aardig opscheppen (“ik hoef niet eens te schrijven om me zin te krijgen”). Het drietal moet weliswaar hun meerdere erkennen in de members van DAC, maar dat is bepaald geen schande. Zonder dat de MC’s ergens in uitblinken, kunnen ze wel prima een track vol spitten met goede teksten en nette flows.

Conclusie: is Dikmakers dik? Ja, maar komt het niet als mosterd na de maaltijd aangezien DAC al jaren terug een soortgelijke sound heeft neergezet? Misschien wel. Maar los van de al dan niet vervelende vergelijking met DAC klinkt Dikmakers prima, met een uitblinkende chefkok Jouke.

Tracklist:
01. Dik Voor Mekaar
02. Vermakelijk Dik
03. Dit Is Wat Het Is
04. Welbespraakt
05. Muziek
06. Voor De Lekkere Track
07. Ziekmakend
08. Welbespraakt (El Pollo Diablo Remix)

Meer info

Geplaatst door bowie op 8 april 2008