Necro verrast in half lege Melkweg

Tja, de live reputatie van Necro… Uit archiefbeelden en ooggetuigenverklaringen had ik mijn mening over de show van vanavond al lang klaar: dit wordt dramatisch slecht. De gevel van de Melkweg vesterkte mijn gevoel. Aangeplakte A4-tjes maakten de bezoekers duidelijk dat het maken van opnames van welke soort dan ook strikt verboden was. De enige andere keer dat ik dit meemaakte, was bij de dramatische ‘afscheidsshow’ van Non Phixion, met daarin Necro’s broer Ill Bill (ook bezitter van een slechte livereputatie) Na een uitgebreide fouillering, gezeur met security (‘nee, foto’s mogen echt niet’), gezeur met het meisje van de garderobe (‘nee, voor 95 cent hang ik je jas echt niet op’) kwamen we eindelijk de, verrassend lege, Oude Zaal binnen. Het aanwezige publiek was al opgewarmd door voorprogramma Bizz Banascus en er kwam al bijna een pit tot stand toen de Melkweg DJ Killing In The Name van Rage Against The Machine onder de naald legde.

Rond een uur of tien (netjes op tijd) verscheen Necro op het podium. Bijgestaan door een DJ (flinke benaming voor iemand die enkel cd-tjes startte en stopte), back-up MC Mr Hyde en een eigen (boos kijkende) beveiligingsman startte hij de show en knalde meteen mijn voorgevormde mening aan diggelen. Reputatie is niet alles, want Necro flowde vanaf de eerste seconde gewoon goed. Ok, hij kon dan misschien niet elke zin helemaal afmaken, maar dit werd uitstekend opgevangen door Mr Hyde. Ik ken Necro vooral van zijn eerste twee albums die nogal ‘knip en plak’ overkomen, maar dit was een hele andere Necro. Tracks liepen lekker, Necro hield het conditioneel goed vol (geen gigantische zweetplekken zoals bij zijn broer) en het publiek ging uit zijn plaat. Pit na pit werd ingezet, de een nog harder dan de ander. Helaas leken Necro en Hyde geen vertrouwen te hebben in het enthousiasme van hun fans want bij drie-kwart van de nummers werd het intro volgeschreeuwd met ‘Pit! Pit! Everybody build a pit!’

Minstens zo irritant was Mr Hyde. Terwijl Necro relaxt (maar niet te) zijn ding deed sprong Hyde als een ADHD-er aan de coke rond op het podium. De momenten dat hij stil stond wrong hij zich in de meest rare, overdreven houdingen, alsof hij aandacht tekort kwam. Gelukkig bleven zijn solo-vaardigheden beperkt tot slechts een verse waarin hij niet echt overtuigend overkwam. Necro’s setlist was vooral chronologisch. Het meest recente materiaal kwam het eerst aan bod terwijl aan het einde van de show (en de toegift) pas ruimte was voor werk uit Necro’s begin periode. Van vrijwel elk album werd wel een track gedaan, zelfs van de Street Villains mixtape. Ontbrekend in de setlist was het Necro presents: Brutality album, maar je kunt niet alles hebben.

Naast zijn ‘deathrap’ tracks is Necro ook bekend om zijn porno tracks (het album _Sexorcist7 is er zelfs volledig aan gewijd). Het enige punt waarop zijn reputatie deze avond klopte was zijn verzoek aan de aanwezige dames om hem tijdens deze tracks op het podium te vergezellen tijdens deze tracks.Waar hij een dag eerder in Berlijn wel succes had, bleken de Nederlandse dames niet gecharmeerd van Necro en bleef het podium leeg. Het leek Necro niet te deren, de tracks werden met evenveel overgave gebracht. Sowieso leek Necro het wel naar zijn zin te hebben, handjes werden geschud en een weggesmeten bierbeker die hem op zijn been raakte werd genegeerd.In een andere hoek van de zaal was het wat minder vergevend, er onstond een klein opstootje. Necro besteedde er geen aandacht aan, hij was te bezig met het genieten van de snoeiharde pits die zich voor het podium afspeelden.Na een uurtje was ook de toegift klaar en kon iedereen zelfs nog de laatste bus/trein halen (waarvoor hulde)

Al met al was ik flink verrast door Necro, maar toch wil ik nog even een puntje van kritiek aanstippen. De toegangsprijs van de avond bedroeg twintig euro, iets dat voor een artiest als Necro in mijn ogen toch net iets te hoog is. Vijftien euro was een stuk netter geweest. Ook de merchandise was net vijf euro te duur. Uiteraard is dit een gevoelskwestie en kom ik vast over als een zeikend ventje met een geldtekort, maar als ik kijk naar acts die voor vijftien euro of minder hun ding komen doen zou ik niet snel twee tientjes voor Necro neerleggen.

*Fixtures: *
Hoogtepunt: Necro kan live rappen!
Dieptepunt: Mr Hyde…
Bier: 2,10 euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro
Merchandise: Tees, hoodies en cd’s
Fotograferen: Streng verboden
Geluid: Beats kwamen niet echt lekker over
Bezoekers: Half volle Oude Zaal
Damage: € 20,00 + lidmaatschap
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 21 november 2007