Nas – Untitled

Nas bewijst al jaren dat hij nieuwe albums kan voorzien van een flinke publiciteitboost. Street’s Disciple was een dikke dubbelaar, met Hiphop Is Dead als titel en tevens statement bracht hij een wereldwijde discussie op gang en op het laatste moment zag hij dus af van de titel Nigger voor dit album.

Het is absoluut geen toeval dat iemand als Nasir Jones dit soort moves maakt, alhoewel hij misschien zwakte toonde door uiteindelijk van de controversiële titel af te zien. De intelligente rapper trekt ook op dit album weer flink van leer. Hij toont zich een ware strijder wanneer het gaat om racisme en het Amerikaanse (kapitalistische) systeem. Misschien is dit wel zijn meest politiekgetinte album. Tracktitels als America, Sly Fox, Black President en natuurlijk N.I.G.G.E.R. (The Slave And The Master) zeggen in dit geval genoeg.

De hiphop/rock-crossover Sly Fox, geproduceerd door Stic.man van Dead Prez, is een rechtstreekse aanval op de rechtse nieuwszender Fox News. Boegbeeld Bill O’ Reilly krijgt er flink van langs (“I’ll tie you up”) en het refrein is illustratief voor de zender van oprichter Rupert Murdoch: “Watch what you’re watching/ Fox keeps feeding us toxins/ Stop sleeping/ start thinking outside of the box.” Sterker nog, de Queensbridge MC gaan nog een stuk verder: “Only black man that Fox love is in jail or a dead one.”

Tekstueel is het dus allemaal zeer de moeite waard om te luisteren, maar dat is meer regel dan uitzondering bij deze MC. Het grootste probleem bij Nas is zijn vaak belabberde beatkeuze, vaak is het alles of niets. Ondanks het feit dat Nas altijd wel boeit, ben je al snel geneigd om gewoon een aantal tracks te skippen, net als op veel voorgaande albums. Zo is het begrijpelijk dat Make The World Go Round en Hero worden overgeslagen. Een andere bron van ergernis zijn de refreinen. Na een tijdje kunnen een aantal erg zeikerig gaan klinken (America, We’re Not Alone).

Toch durf ik, als Nas-fan, te stellen dat dit album beter is dan Street’s Disciple en Hiphop Is Dead. Street’s Disciple wordt met afstand op alle vlakken overtroffen. Hiphop Is Dead kan het op productioneel vlak nog wel bijbenen, maar tekstueel is dit 9e album velen malen interessanter. Nas grijpt je vanaf de brute openingstrack bij de nek en laat je daarna niet meer los. Gelukkig is politiekgetinte hiphop nog niet dood.

Tracklist:
01. Queens Get The Money
02. You Can’t Stop Us Now (feat. Eban Thomas)
03. Breathe
04. Make The World Go Round (feat. Chris Brown & The Game)
05. Hero
06. America
07. Sly Fox
08. Testify
09. N.I.G.G.E.R. (The Slave And The Master)
10. Untitled
11. Fried Chicken (feat. Busta Rhymes)
12. Project Roach (feat. The Last Poets)
13. Ya’ll My Niggas
14. We’re Not Alone (feat. Mykel)
15. Black President

Meer info

Geplaatst door bowie op 11 augustus 2008