Nas – Greatest Hits

Eigenlijk word ik doodmoe en zwaar chagerijnig van greatest hits cd’s. Sterker nog: eigenlijk heb ik er een gruwelijke pesthekel aan. Vaak staan er juist de meest slechte (commerciële) hits op zodat het voor de platenmaatschappij financieel aantrekkelijk is. Naast die gebruikelijke hits staan er op deze greatest hits echter genoeg dope tracks.

Over dope tracks gesproken: maar liefst vijf tracks van het legendarische Illmatic vullen deze cd op. Ondanks dat denkt de Nas liefhebber in mij: “Fok! Geen The World Is Yours.” Ach, je kan niet alles hebben in het leven. Gelukkig staan N.Y. State of Mind en One Love er wél op.

Qua nummervolgorde is de cd chronologisch opgebouwd. Nas neemt je eerst mee terug in de tijd (Illmatic, 1994). Vervolgens komen al de daaropvolgende albums aan bod, met uitzondering van Nastradamus en Hiphop Is Dead uit 2006. Overigens is het niet gek dat er geen tracks van Nastradamus op deze compilatie staan. In vergelijking met de andere albums is dit het slechtste album van de rapper uit Long Island, New York.

Vanzelfsprekend zijn er ook een aantal blikvangers te bespeuren op een greatest hits. Je hoeft geen genie te zijn om na te gaan dat tracks als Hate Me Now (warm gevoel – water in de mond – en kotsen maar), Street Dreams, If I Ruled The World en One Mic er vooral voor de verkoop zijn op gezet. Begrijp me niet verkeerd: afgezien van Hate Me Now zijn het natuurlijk goede tracks. Maar het zou een regelrechte belediging zijn voor Nasty Nas als deze tracks de beste uit zijn repertoire zouden zijn.

Voor de Nas fans is deze cd overbodig, als het goed is ben je al vertrouwd met de meeste tracks. Het zou een beetje overdreven zijn om voor tracks als Surviving The Times en Less Than An Hour naar de winkel te gaan. Lekker laten liggen dus. Voor de Nas leken onder ons is het wel raadzaam om deze cd te luisteren. Het biedt je een mooi overzicht van Nas z’n werk vanaf 1994.

Tracklist:
01.Surviving the Times
02. Less Than An Hour (Theme from Rush Hour 3) ft. Cee-Lo
03. It Ain’t Hard to Tell
04. Life’s a Bitch ft. AZ
05. N.Y. State of Mind
06. One Love
07. If I Ruled The World (Imagine That) ft. Lauryn Hill
08. Street Dreams (Remix) ft. R. Kelly
09. Hate Me Now ft. Puff Daddy
10. One Mic
11. Got Ur Self A…
12. Made You Look
13. I Can
14. Bridging The Gap ft. Olu Dara

Bonustracks

15. Halftime
16. Nas Is Like
17. Thief’s Theme

Meer info: Nas

Geplaatst door bowie op 16 december 2007