Nappy Nina, Abhi The Nomad, Neek Bucks en meer debuteren in onze playlist

Het was even rustig wat nieuwe muziek betreft – ja, we doken head first in carnaval – maar dat halen we nu dubbel en dwars in. Niets zo fris om na vijf dagen gelal en hoempapa Spotify af te struinen naar de nieuwste en meest frisse hiphop. We stuiten namelijk op een paar voor ons nieuwe namen. En met de muzikaal opvoedkundige taak die we onszelf ooit toebedeeld hebben, willen we die ook graag aan jullie voorstellen. Uiteraard kun je ook een paar legends (nieuw werk van zowel Black Thought als Missy Elliott!) in onze afspeellijst vinden, net als wat namen die je ongetwijfeld vaker op HIJS voorbij hebt zien komen; Larry June en Benny The Butcher. Veel luisterplezier!

Nappy Nina – Lougie

Mourning Due is een plaat die verdriet beschouwt als een valuta en vraagt wie wat verschuldigd is – opgenomen in Crown Heights, Brooklyn, van 2019 tot 2022″, valt er te lezen in het korte berichtje dat Nappy Nina bij haar nieuwe album plaatste op Bandcamp. Nina werd geboren en getogen in Oakland, California, maar resideert tegenwoordig in Brooklyn.

Vanuit daar maakt ze hypnotiserende indie-hiphop, tussen het eten van tosti’s met kaas en haar liefhebberij voor bomen door. In haar rapstijl weerklinkt het feit dat ze afkomstig is uit de wereld van de poetry slam. Haar kalme stemgeluid en doordachte raps waren al te horen in de muziek van Yaeji, Quelle Chris en Son Lux, maar ook op eigen titel overtuigt ze. De introtrack Lougie sleurt je meteen mee een fantastische plaat in, waarop ook MAVI te horen is.

Ahbi The Nomad – Gordon Ramsey

Abhi Sridharan Vaidehi werd geboren in Madras, maar woont momenteel in Austin, Texas. Als zoon van een diplomaat werd zijn gezin gedwongen vaak te verhuizen; hence de artiestennaam Ahbi The Nomad. Hij heeft een gruwelijke banger gedropt en spitt daarin vol overtuiging over Gordon Ramsay. Hij valt dus niet enkel op vanwege zijn Indiase afkomst, maar zeker ook vanwege de springerige tune. Die maakte hij in samenwerking met producer Kato On The Track.

Toch zou hij willen dat meer Indiase rappers hun kop boven het maaiveld uitgestoken zouden krijgen. “Ik klaag niet echt – Indiaas zijn is eigenlijk bijna een voordeel… maar het zou cool zijn als we prominenter aanwezig konden zijn in de hiphop. Dat zijn we op dit moment niet, en ik weet niet waarom.” De agressieve, verstoorde klapper die hij heeft uitgebracht zet er in elk geval een voorzichtig spotlichtje op. TUUUUNE!

Neek Bucks – GAMBINOS (ft. Benny The Butcher & Raekwon)

Het duurde drie jaar voordat Neek Bucks besefte dat hij wellicht een kogel in zijn hoofd had gekregen bij een feestdag in Brooklyn. Hij was aanwezig bij de jaarlijkse viering van Brooklyn-Queens Day toen twee groepen met elkaar op de vuist gingen en het vuur werd geopend. Een zestienjarig meisje overleed, er waren veel anderen gewond en Neek – geboren als Unique Herbert – dacht dat hij ongedeerd naar huis was gegaan. De na-effecten bleken anders uit te wijzen. Hij kreeg last van hevige migraine-aanvallen, en toen hij na drie jaar daardoor op de spoedeisende hulp belandde kwamen de doktoren erachter dat hij flarden van kogels met zich meedroeg. Het was toen dat hij besloot zich volledig te storten op muziek.

Een decennium later heeft hij onder meer gewerkt met Jim Jones, Cory Gunz en Dave East, en is zijn nieuwe album gedropt. Denk: een kruising tussen de felle stijlen van Big L en Meek Mill. Gebracht door iemand die is opgegroeid in het New York waarin G-Unit en Dipset de dienst uitmaakten. Bars is back, Bucks heeft het voor je. Ook tussen zwaargewichten als Benny en Wu-Tang’s own Raekwon.

De hele selectie van deze week beluister je hieronder. Tippie van uw scribent van dienst: abonneer op die playlist en je bent iedere week meteen op de hoogte als we ‘m omgooien.

Geplaatst door bowie op 22 februari 2023