Na anderhalf decennium voor het laatst in de Berenkuil: Step In The Arena neemt afscheid

Step In The Arena, het jaarlijkse graffiti-festival in de Eindhovense Berenkuil, zwaait af. Dit weekend vindt de allerlaatste editie plaat van de ultieme graff-gathering, die sinds 2010 werd georganiseerd. Op 15 en 16 juni kun je nog één keer live een creatieve transformatie van Europa’s grootste Hall Of Fame bijwonen.

Step In The Arena, kortweg SITA, heeft zich in de afgelopen jaren laten kennen door de internationale line-ups en de ongedwongen sfeer. In de jaren ’10 van dit milennium groeide het van jam uit tot een gerenommeerd festival waar niet alleen steeds meer toeschouwers, maar vooral ook internationale artiesten naartoe kwamen. Toch hebben de organisatoren besloten te stoppen met het “feest in de kuil.” Er zou volgens hen geen rek meer zitten in de huidige opzet. De organisatie ligt in de handen van Dynamo Eindhoven, en uit dat gebouw klinken geluiden voor een doorstart. Binnen Dynamo zouden er stemmen zijn om een nieuw graffiti-festival op te zetten. Of dat er ook daadwerkelijk van gaat komen en in welke vorm, is niet bekend.

Knaller

De organisatie benadrukt dat de passie niet weg is, maar dat de grenzen simpelweg zijn bereikt: “We zijn vijftien jaar geleden gestart met het festival vanuit passie en liefde voor de scene en dat heeft ons ver gebracht. In de afgelopen jaren hebben we grenzen verlegd, maar we lopen ook tegen de grenzen van het festival aan waardoor we niet kunnen blijven vernieuwen en verbeteren. Door de enorme hoeveelheid liefde en passie die we na elke editie terug vanuit de artiesten hebben we het zo lang vol kunnen houden en daar zijn we ontzettend dankbaar voor! Laten we het samen afsluiten met en knaller; we hopen jullie allemaal nog één keer terug te zien in de Berenkuil voor Step in the Arena!”

De iconiscche Berenkuil biedt een legitiem decor voor graffiti-pieces. Officieel Insulindeplein genoemd, is het een verkeersplein dat twee verdiepingen telt; een gelijkvloerse voor het autoverkeer, met daaronder een knooppunt van fietspaden. Door de cirkelvormige constructie dankzij de rotonde, lijkt het daadwerkelijk op een arena. Het is tot HOF gedoopt, waardoor het een constant transformerend uiterlijk heeft; de politie treedt niet op tegen graffiti-schrijvers en street artists die hier aan het werk zijn. Het ligt vlakbij de universiteit van Eindhoven en onder de snelweg naar Helmond.

Gedeelde waardering op één centrale plek

De Berenkuil ontstond in 1973. Omdat de muren zo grijs en donker waren, vonden de mensen het zo op elkaar lijken dat het voor hen een doolhof van gangen was. Ze besloten dat het vrolijker moest zijn. Ze hebben graffitikunstenaars gevraagd om de muren te versieren met graffiti. Omdat het zo’n succes was, werd besloten een legale plek van te maken om graffiti te spuiten. Vanaf 2010 werd de energie die daar voelbaar was nog sterker, door het te bundelen in een tweedaagse. Toeschouwers en kunstenaars mengden zich en deelden hun waardering voor de kunstvorm.

Tijdens Step In The Arena draait het om die verbinding, maar ook kleur, vorm en expressie. Én om het kraken maatschappijkritische noten. Zeer vaak gebruikten kunstenaars uit binnen- en buitenland de muren van de kuil als canvas om hun visie op actuele onderwerpen te geven. Zo schilderde Malina Suliman uit Afghanistan in 2022 de situatie in haar thuisland met betrekking tot vrouwenrechten. Tegen ED: “Het is daar onmogelijk om een uur lang bij dezelfde muur te staan om te painten. Meestal moest ik mijn afbeelding in twee tot drie minuten tekenen om vervolgens hard weg te rennen. Dat levert soms levensbedreigende situaties op.”

Een grote saluut aan de veelzijdigheid, impact en de zaadjes die Step In The Arena het laatste anderhalf decennium heeft geboden.

Nog één keer de kunstenaars live aan het werk zien terwijl je lekker in het gras chillt? Het kan tijdens de vijftiende en laatste editie van Step In The Arena op 15 en 16 juni 2024, tussen 11:00 en 20:00.

Geplaatst door bowie op 13 juni 2024