N – N’s On Trial Basis

“Het is een beetje defjux-achtig” daar moest ik het mee doen. Gelukkig ben ik over het algemeen best gecharmeerd van het defjux collectief dus vrij nieuwsgierig stopte ik het cd-tje in mijn stereo. Het album begint met een gesampled gesprek uit de film Donnie Darko waarin Drew Barrymore zaken zegt als: “We are losing them to apathy, to this perscribed noncense, they are slipping away.” Dit maakte me erg enthousiast voor wat er moest komen aangezien Donnie Darko een van mijn favoriete films ooit is. Wat er kwam was “Dope was Dope” de opener van het album. Een zwaar basgeluid dat gestreched wordt zoals dat ook vaak bij junglemuziek gebeurt loopt heerlijk over een boombap beat heen. N rapt over de toestand van de muziek. Geen origineel onderwerp maar hij brengt het erg goed. N heeft geen opvallende stem, maar zijn flow is goed, zijn woordkeuze slim en zijn uitspraak erg duidelijk. Ook het tweede nummer “Instant Gratification” maakte indruk. Een bijna hobbelend drumpatroon wordt ondersteund door vage synths. N’s raps en tempo passen precies bij deze geluiden. Het derde nummer “Style is Not”, was weer een strak nummer. Ik moest meer over deze gast te weten komen.

N is een jongeman uit Zutphen die al enig materiaal heeft uitgebracht onder de naam InDepth, een samenwerkingsverband van N en DJ Syah. Dit is dus een soloalbum, het werk voor dit album heeft een aantal jaren geleden plaatsgevonden toen N in een “I don’t know what to do” crisis zat (aldus de linernotes) En na het verrassende album van Neo & Manu is dit wederom een Nederlands product dat goed laat zien dat goede abstracte hiphop niet per defenitie uit Amerika hoeft te komen.

Uiteraard zijn er ook nog wel wat op- en aanmerkingen te maken. Ondanks dat ik erg onder de indruk ben van het album is het een vrij zware zit om het album in een keer rond te luisteren. De onderwerpen zijn gevarieerd wat het wel fris houdt, maar aan de andere kant maakt dit het geheel minder samenhangend. Je moet geconcentreerd luisteren wil je alle nummers goed bevatten, en daar heb je niet altijd de behoefte aan. Dit zorgt er ook voor dat ik heb album niet vaak uit de kast pak. Ik ben al best een tijdje bezig met deze recensie. Het eerste stuk was voornamelijk enthousiasme, ondanks dit enthousiasme had ik er moeite mee het album opnieuw uit de kast te pakken om het artikel af te schrijven.

Dat is eigenlijk het hele euvel met N’s on a trial basis. Het is een album waar je echt de tijd voor moet nemen. Als je hier de tijd voor neemt dan is dit een plaat die erg veel te bieden heeft. Helaas heb ik de laatste tijd te weinig tijd gehad om me er compleet in te verdiepen, maar over een paar weken wat meer vrije tijd heb weet ik zeker dat dit album veel gedraaid gaat worden. Iedereen die dan ook van een muzikale uitdaging houdt is het album een absolute aanrader. Als je echter niet gewend bent om echt voor een album te gaan zitten (kenmerk van de downloadgeneratie) dan zou dit album wel eens iets te veel van het goede kunnen zijn.

Meer info: http://www.ourplace.nl

Tracklist:
01. Dope Was Dope
02. Instant Gratification
03. Style Is Not
04. Well
05. Song Of Some
06. Appear Transparent
07. In Trouble Again
08. Certain Sounds
09. Modern Days
10. Hello N (The Path)

Geplaatst door bowie op 5 januari 2005