MutiaraTEC – Dode Hoek

De Gelderse formatie, bestaande uit Rogero, Drexx, Luitje en Lemp, kiest voor een schimmige schijf. Beatmaker Drexx creëert een eenduidige, bij vlagen onheilspellende sound waarna de mc’s het afmaken met een uitgebalanceerde onderwerpkeuze. Naast borstklopperij is er op Dode Hoek bijvoorbeeld plaats voor hun frustraties, de keuze tussen vrouw en muziek, het verlies van een goede vriend en storytelling. Dat laatste doen ze op de titeltrack Dode Hoek en op Ongestoord uitstekend. MutiaraTEC vertelt op Dode Hoek over een eenzame jongen die het niet meer ziet zitten, maar te trots is om er een eind aan te maken. Op Ongestoord springt een jongen uiteindelijk van het balkon. Het is echter niet duidelijk of het om dezelfde persoon gaat en of dat de track een vervolg is op de titeltrack.

Op Kompas wijkt MutiaraTEC, ook wel Broederschap van de Parel, af van de gekozen richtlijn. De mannen uit Doesburg en Ede presenteren zich aan het publiek op een lekker opzwepende beat. Drexx en gastrapper Lood de Kloot leveren beide een prima verse af, maar verbleken bij Rogero. Hij imponeert met een harde flow en dope lines zoals: “Check je ademhaling, praten vaak wraakzuchtig in een nabetaling. Gelderse vergelding!” Het is zonder twijfel de hardste track van het album.

De kracht van Rogero’s verse toont wel direct de zwakte van MutiaraTEC. De zoektocht naar andere gedenkwaardige lines verloopt teleurstellend. De mc’s vertellen hun verhalen met een overtuigende delivery maar tekstueel valt het toch wat tegen. Dat vormt geen probleem bij de nummers met een duidelijk gekozen onderwerp, maar wel als het draait om de opschepperij. De verrassende punchlines en woordspelingen missen bij Profielschets en Voor In Aan, waardoor die tracks te veel leunen op de productie.

De eerste indruk bleek de juiste te zijn; Dode Hoek is een duister schijfje. MutiaraTEC weet dat donkere concept prima in te kleuren. De sound en onderwerpkeuze zijn goed op elkaar afgestemd, de rappers hebben wat te vertellen en doen dat overtuigend. Ze stonden al in de halve finale van de Grote Prijs en zijn getekend bij RAEN Music. We gaan dus zeker meer horen van deze oosterlingen.

Dode Hoek is nu uit. Check voor meer info http://www.mutiaratec.com

Tracklist:

01. Intro
02. Profielschets
03. Frustratie
04. Dode Hoek
05. Welterecht
06. Schemering
07. Landing (Skit)
08. Afstandelijk (met S.I.D)
09. Kompas (met Lood de Kloot)
10. Ongestoord
11. Zij Zei
12. Voor In Aan

Geplaatst door bowie op 7 maart 2011