De Nederlandse taal clasht met Zwitsers, Frans en Engels in deze music update

Gisteren vertelden we je al dat onze Spotify-playlist weer een update heeft gekregen met twintig kersverse HIJS-picks. Toen doken we in de collabo van French Montana, Benny The Butcher en Jadakiss, vandaag constateren we iets anders; we horen namelijk een aantal verschillende talen in tracks die gemaakt zijn door Nederlandstalige acts. De ene groep werkt met Zwitserse mc’s, de ander gooit Engelse woorden in een Nederlandstalige verse en de laatste is een afrotrap-tune waarop we Franstalige zang horen. We duiken erin.

STIKSTOF – M5 (ft. Buds & Nativ)

Al op de persfoto’s die gemaakt werden rond zijn Top Notch-debuut Wie Is Guy? droeg Zwangere Guy een shirt waarmee hij La Base & Tru Comers representte. Die fusie waarin twee Zwitserse acts worden samengevoegd kwam ook weleens voor in de lyrics die vanuit BXL verschenen.

Drie jaar later featuren rappers Buds en Nativ bij ‘Brak & Guy’ op het nieuwste STIKSTOF-album MOERAS. In de hook nemen de Schwizerdütsche vocalen de flow en de rijmklanken van de Brusselaars over. In de verses horen we een mix van Duits, Frans en Zwitsers clashen met het Vlaams. Een trapbanger die dwars door Europa kruist.

Sevn Alias – From The Gutter

Sevn Alias dropt een paar dagen na zijn gastcoupet op Hou Het Kort van Rotjoch ook weer een single op eigen titel. From The Gutter bevat een westcoast-pianomelodie waarop hij heerlijk Nederlands en Engels vermengt in het refrein: “Heb moeten grinden bro ik kom van de bottom / Zij weten niet van m´n pain / Zij willen niet zien dat ik vaar, yuh / Loop door de rain, ik kom uit de gutter!”

Ook in het couplet horen we terminologie uit het Engels. En hoewel hij toegeeft eigenlijk geen fuck om rap te geven, horen we het plezier in de flow, wordplay en alliteraties.

Narco – Beetje L’argent (ft. Mrowen)

De afrotrap-productie van Beetje L’argent heeft een hoger tempo dan de beats waarover Narco spitte de eerste keer dat we hem hoorden. Dat was in een 101 Barz-sessie die hij mocht doen terwijl hij nog niets had uitgebracht. “Ik had nog niet eens Instagram. Maar op de dag dat Rotjoch een live-sessie had waar hij talent uit zou kiezen heb ik een account aangemaakt. Met vijf volgers ofzo, heb ik toch een plek gepakt.”

Nu is hij terug met “Nederlandstalige hiphop met een Franse saus”, zoals hij het zelf noemt. Dat horen we terug in de bijdrage van Mrowen (met wie Narco ook de mic deelde bij 101 Barz), maar ook in zijn eigen verse: “Je dacht ik was Fransman? Ben een bouwer, maar geen Frans, man / ik doe coke weg, aan een Fransman / of van een Fransman / help m’n klant en ik kon niet eens Frans, man”, opent Narco de tune op de ratelende drumpartij. Dansen op realness, het kan op deze boys uit Tilburg.

Alle twintig picks van deze week:

Geplaatst door bowie op 23 juni 2022