Mundial 2005

De naam zegt het al, festival Mundial is een wereldfestival wat wordt gehouden in Tilburg waar veel verschillende soorten mensen bijeen komen voor de muziek.

Een dagje een festival pakken, maar welke hiphop acts zouden op komen treden?
Nou, wat dacht je van een Duvel Duvel, Ali-B, Relax, X-Plastaz en daarnaast had je nog genoeg andere muziek om naar te kunnen luisteren.

Nadat we het terrein hadden gezien liepen we naar de ROC/Fontys podium om daar alvast een leuk plaatsje te vinden voor één van de vele acts van de dag.
Wat als eerste opviel, was dat het vol stond van de gekleurde mensen die vrolijk aan het dansen waren. En op welke groep zouden gekleurde mensen dansen? Jawel, K-Liber. ‘Festival Mundial, draaien met die heupen’ en dat deden de mensen ook. Van gele, groene, bruine, zwarte of witte mensen: iedereen ging als een gek mee op de muziek van K-Liber. De mannen kregen het publiek volop mee. Maar wat wil je? Lekkere muziek, heerlijk zonnetje op je bol, een biertje in je linker hand en een snaakje in je rechterhand.

Van K-Liber naar Duvel Duvel; Wat een line-up zou je denken, maar het past eigenlijk precies in het verlengde van het podium en van het festival, omdat het een multicultureel festival is met verschillende podia waar ook de muziek multicultureel is.

De zon staat hoog en schijnt heerlijk op het publiek. Genietend van de sfeer zouden de mannen van Duvel Duvel opkomen.

De DJ spinde de eerste plaat waarna Duvel Duvel op kwamen zetten. Het merendeel van het publiek kon op één of andere manier niet los komen. Maar zoals je weet treden deze mannen niet vaak op, dus de echte fans stonden vooraan volop te genieten van het optreden. Van Buitenwesten tot Spietkong, van Dubbelspel tot aan Wie is ut?. Een goede set om een goed beeld te krijgen van Duvel Duvel voor de buitenstaander. Het was een heerlijk optreden van een halfuurtje, waar de energie en hitte van afdroop. SuperPolm vond het zelfs zo heet dat hij maar besloot om z’n shirt uit te doen. Dat was een erg goed idee!

Na het optreden van Duvel Duvel besloten we om te gaan lopen op zoek naar nieuwe acts.
Lopend over het terrein hoorden we toevallig een hiphop act. Zoekend in mijn programma boekje bleek het ‘4 Ons’ te zijn. Waarom de naam? Geen flauw idee, want ze stonden namelijk met zijn drieën op het podium. Ik kan het niet warm of koud krijgen van deze jongens, de afstand was te groot tussen hun muziek en het publiek. Af en toe was het moeilijk om naar de teksten te luisteren, omdat deze totaal off-beat liepen ten opzichte van de flow.

De volgende act op dit podium waren de Last Crewsaders. Deze jongens had ik al eerder gezien en het was een verademing vergeleken met de vorige act. Het waren de beats en de kids van een jaar of 3, 4 die aan het klappen waren. De verhouding tussen het stemgeluid en de muziek overstemde elkaar, waardoor ze af en toe slecht waren te verstaan. Maar een leuk optreden om naar te kijken en om naar te luisteren.

Bij binnenkomst in de Wereldvenster zaal stond de groep X Plastaz uit Afrika heerlijk te flowen op de beat van ‘Jaylib – Raw Addict’ in hun moerstaal. Het publiek ging flink uit hun dak tijdens deze set. Dit optreden was een weerspiegeling van het festival, heerlijk om naar te kijken alleen jammer dat het onverstaanbaar was.

Dat het festival internationaal is: oké, dat muziek internationaal is: oké, maar dat het niveau van hiphop hier zo hoog zou liggen had ik niet verwacht. Een groep uit Afrika zweept het publiek op zonder dat je de teksten en de muziek kent.
De Last Crewsaders krijgen kleine kinderen aan het klappen. Duvel Duvel krijgen mensen die er normaal niet voor openstaan voor aan het podium. Iets wat ik totaal niet had verwacht van dit festival.

Terug naar het ROC/Fontys Podium waar de groep Intersection zou komen. Het begon eerder dan verwacht, waardoor we tijd over zouden hebben voor andere optredens. Het bleek een groep te zijn die hun Nederlandse, Marokaanse en Braziliaanse achtergronden combineren met Hiphop/R&B in een mengelmoes van verschillende talen wat Amazighmuziek wordt genoemd, vond het jammer dat ze niet waren te verstaan. Gelukkig dat ze nog rekening hielden met het publiek en ook Engelse nummers deden. Het publiek genoot er ook van, de Arabische en Braziliaanse sferen hingen in de lucht, maar het kwam er niet helemaal uit.

Na het optreden was het vervolgens wachten op C-Mon & Kypski en het was niet eens erg, omdat het ombouwen van de set erg vlot ging.

Kypski kwam op en introduceerde C-Mon door middel van zijn turntablekunsten. Waarna C-Mon zijn partner in crime introduceerde door middel van zijn beats. De ‘band’ kwam hierna op, een gitarist samen met een toetsenist.
Zoals C-Mon zei; ‘Wat een heerlijk festival, een biertje erbij en een heerlijk zonnetje.’ Beter had hij het niet kunnen omschrijven.De muziek klonk heerlijk in combinatie met het zonovergoten weer.
De muziek die ze maken kan je niet omschrijven, maar het is iets wat je gewoon moet voelen en dat lieten ze merken. Waarna het publiek het initiatief nam om te gaan staan in de danspositie en los te gaan. Van Shitty Bum tot aan What’s Happening. Er was geen tijd meer om de knaller nog mee te krijgen. Maar het was een goed eind om met deze jongens het festival af te sluiten.

Een heerlijk multicultureel festival, waar je vrij rond kon lopen en jezelf kon zijn. Een echte aanrader dit festival. De acts waren ook over het algemeen zeker de moeite waard om naar te kijken. Als je de act niet leuk vond waarnaar je keek, kon je altijd voor iets anders kiezen op andere podia. En het eten? Verrukkelijk. Een echte aanrader voor mensen die meer willen zien. Sta je er niet voor open? Probeer het maar eens!

Fixtures:
Hoogtepunt: Het optreden van Duvel Duvel en X Plastaz.
Dieptepunt: Het openbaar vervoer
Bier: 1,75 het was een muntensysteem. Volgend jaar moeten ze dat beter regelen
Wc: Gratis
Garderobe: Geen, met dat weer?
Fotograferen: Duidelijk
Geluid: Dat was een groot verschil qua podia
Bezoekers: Druk
Damage: 8 euro voorverkoop en 10 euro bij de ingang
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 13 juli 2005