Mulu gaat blazen met zijn debuutalbum Glasplaat

Door zijn broer die altijd naar Eminem luisterde, maakte Mulu Glas, zoals de volledige naam van Mulu luidt, kennis met hiphop. “Vanaf het moment dat ik die tracks voor de eerste keer hoorde, wist ik dat hiphop in mijn straatje lag, ik was meteen verslaafd”, zegt hij. Later kwam de Nederlandstalige hiphop in beeld bij de Groninger. “Opgezwolle, Duvel, Raymzter, dat soort MC’s hebben me echt geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan.” De ‘recht voor je raap-rap’ heeft Mulu de pen doen pakken. Net als genoemde acts houdt hij van lekkere flows en dito producties. “Ook hou ik er wel van om een beetje tegen de normen en waarden aan te schoppen, ik ben niet vies van een beetje rebellie! Ik probeer altijd precies te verwoorden wat ik denk, en dat gaat soms een stapje verder dan wat anderen durven te doen.”

“Ik focus me op tekstuele inhoud, iets wat ik steeds minder hoor bij andere MC’s in Nederland. Misschien is dat ook niet meer de drive van de meeste hiphopacts, bezoekers van shows willen misschien gewoon losgaan. Natuurlijk moet iedereen gewoon zijn ding doen, tenslotte maakt iedereen muziek en probeert iedereen hiphop naar een hoger plan te tillen.” Zijn eigen carrière is volgens het jonge talent niet in een sneltreinvaart gegaan na zijn deelname aan de Grote Prijs van Nederland. Heel veel optredens heeft de jonge MC nog niet gedaan in het land. Voor de gigs die hij speelt, moet hij nog altijd hard werken, daar heeft de Grote Prijs niets aan veranderd. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat we zo ver zouden komen. Ik deed er heel spontaan aan mee. Het staat leuk op je cv; derde worden in een van de serieuzere talentenjachten is hoe je het ook wendt of keert niet niks.”

Ik leef in een gemeente, ‘t is er lelijk en goor / had ik iets op m’n rekening, ging ik er zeker vandoor (Het kan zo gaan)

De laatste tijd is Groningen een behoorlijke leverancier van toffe hiphopacts geworden. Zo had Kraantje Pappie een behoorlijk succes in Nederland en België met zijn album Crane, en tekende Dope D.O.D. een deal met het Duck Down label voor een internationale re-release van hun album Branded. Zit er iets in het water in Groningen? “Niet dat ik weet, iedereen doet gewoon zijn ding. Er komt een hele vette sound uit deze stad. Zo heb je naast Noisia onder anderen Posij, Floris Jonker, ChuBeats en Peter Songolo die enorm lekker bezig zijn. MC’s springen daarop in en zowel samen als afzonderlijk maken we gewoon harde tracks!” Op de vraag wat Groningen voor Mulu betekent, antwoordt hij: “Veel, omdat ik m’n muziek hier maak met mensen die net als ik hier wonen.” Maar even later relativeert hij die uitspraak: “Maar ik denk dat dat in elke stad zo is. Wanneer ik in een andere stad had gewoond, had ik daar mijn liefde voor muziek ontwikkeld en met producers van daar gewerkt. Ik voel me niet heel erg verbonden met Groningen, maar het is een mooie stad. Ik ben inmiddels verhuisd, woonde eerst in de hoerenbuurt van de stad, echt een vieze buurt. Er stonden junkies voor mijn deur met crackpijpen en als je zelf niet hosselt, is dat gewoon wack!”

Op De EP werkt Mulu samen met Peter Songolo, de producer van Dope D.O.D., en stadsgenoten Kraantje Pappie en Abbeye. Die samenwerkingen zijn heel natuurlijk tot stand gekomen. “Peter en ik zijn al langer homies en af en toe maken we samen shit. Smoking weed, building tracks. Ik wilde altijd al een track maken met Abbeye, ik vind hem een gruwelijke MC. Zijn stijl spreekt me enorm aan. Ook Kraantje Pappie vind ik al lang tof. Abbeye kent Kraan al langer dan ik en ze maakten ook al samen muziek. Uiteindelijk hebben we besloten om met z’n drieën een track in elkaar te knallen voor mijn EP.”

Ik heb een tijdje gedacht over dingen maar kan zitten met een lach, want kon de grap erin vinden (Gedachtes)

Naast Kraantje Pappie en Abbeye staat Fresku hoog op Mulu’s verlanglijstje voor samenwerkingen. Ook Raymzter behoort tot zijn favorieten. “Hij is al zo lang bezig en nog altijd komt hij scherp. Net als Sticks. Hoe kun je zoveel droppen en ook nog zoveel hard materiaal? Ja, Fresku, Raymzter en Sticks zijn mijn favoriete MC’s van de huidige hiphopscene. En Duvel, hij is natuurlijk de baas, dat moet iedereen weten!” Gaat het debuutalbum van Mulu, Glasplaat, ook gastbijdragen bevatten van zijn helden? “Er komen toffe collabo’s op het album te staan, maar daar ga ik nog niks over zeggen. Ik kan wel melden dat ChuBeats het merendeel van de producties voor zijn rekening neemt op de plaat. Daarnaast leveren Peter Songolo, Floris Jonker en de Enser wederom beats. Het wordt tien keer zo hard als De EP, het wordt gevarieerd, maar toch een geheel. Wat dat betreft kun je De EP echt zien als een voorproefje, met het album ga ik pas echt blazen!” Achter de titel Glasplaat moet volgens de rapper niet teveel diepgang worden gezocht. Het is een plaat van Mulu Glas, niet meer en niet minder. “We houden het makkelijk, daar komt bij dat het gewoon lekker klinkt”, meldt Mulu.

Ik wil iedereen stil hebben, en niet teveel gezegd hebben (Doe Wat Je Wilt)

Over vijf jaar hoopt Mulu het hele land te hebben platgespeeld met zijn muziek. “Veel shows doen, dat zou ik heel tof vinden. In de zalen kunnen mensen echt genieten van mijn muziek en ook meteen zien hoe ik perform. Dat vind ik het vetste om te doen.” Wat mag het publiek verwachten van een show van Mulu? “Persoonlijk vind ik het het tofste wanneer ik naar een liveshow ga, dat de muziek me net zo amuseert als op cd, en misschien nog wel meer. Ik ga dus vol voor een hoog entertainmentgehalte. Als ik niet presteer op het podium, zetten mensen misschien ook minder snel mijn cd op en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Ik raad iedereen aan mijn Twitter en Facebook in de gaten te houden en naar een van m’n aankomende shows te komen. Vette hiphop, crazy moves en ik geef je genoeg energie om nog een dag op te kunnen teren!”

Meer info is op de volgende kanalen te vinden:
Website Mulu

Twitter Mulu
Facebook Mulu

Geplaatst door bowie op 13 februari 2013