Mula B is een van de hardste mc’s van Nederland en dit is waarom

Afgelopen winter zette Mula B de hele scene op z’n kop met zijn track Meester Plusser, geadresseerd aan stadgenoot Frenna. Met de nodige punches, metaforen en agressieve delivery kantelde hij het internet volledig. Nu, aan de vooravond van een nieuwe Wilde Westen-tape en een solotour, is hij een van de heetste rappers van Nederland. Dat is terecht. In dit artikel lees je waarom.

De heropkomst van Wilde Westen, het label uit Den Haag waar Mula B op dit moment muziek uitbrengt, begon in 2015 met tracks als Rare Wapens en uiteindelijk de 911 mixtape, die bol stond van de trapgeluiden. In 2016 werden Mula B & Louis definitief gelanceerd als duo met D&G, de mixtape die YouTube-hits als Geel, Echekems en Elektriciteit bevat. De formule? Snelle trapbeats van IlliasOpDeBeat en kneiterharde straatraps van Mula en Louis a.k.a. LouiVos. Makkelijk mee te rappen en simpel te onthouden refreinen zorgen ervoor dat D&G (een tape die nog steeds relevant is omdat het een soundbepaler was, een game changer) overal uit de speakers klinkt; de telefoons van de jeugd, festivals, clubs… overal dus. En wanneer Domme Jongens, een track bekend van hun 101 Barz-sessie, eindelijk als single wordt uitgebracht ontploft daadwerkelijk alles.

Als er in de nazomer via het kanaal van YouTube-sensatie Supergaande een beef ontstaat (iets over wie het meeste flappen uit z’n zak trekt backstage op een festival, kijk hier) tussen Mula en Frenna en het vuur door beide heren verder wordt opgestookt bij 101 Barz, is het resultaat -zo blijkt later- de titel van Mula’s aankomende debuutalbum. Meester Plusser is zo’n disstrack die je in het rijtje van Minithug, U-Niq, Brainpower, Negativ, Kimo en Kempi schaart; legendarisch dus. Het maakte dat Mula B nu gerekend wordt tot een van de heetste rappers van Nederland. Wat ondergetekende betreft meer dan terecht.

Mula heeft namelijk niet bars for days, maar bars for years. Laten we eerlijk zijn, de complexiteit is niet te vinden in zijn rijmwoorden; iedereen die poogt te rappen komt al gauw op een rijm met vlug, terug en mug erin. Nee, het is eerder de vurige delivery waarmee de soms laconiek ogende Schilderswijker indruk maakt. Volop wordplay, verfrissend uitgedokterde flows, uniek taalgebruik en typische straattopics als drugs en geld (vandaar die titel van hun tape), vrouwen, wapens en deals zijn eerder regel dan uitzondering. Er valt dus genoeg te beleven tijdens een verse van Mulamoes, of het nou een een featuring of zijn eigen tune betreft. Vandaar dat we zijn vijf beste coupletten op een rijtje hebben gezet, nog vóórdat aanstaande vrijdag WW Nation, een mixtape van gigantische proporties, gaat verschijnen. Check de willekeurige top-5 en vergeet niet hem binnenkort live te checken, bijvoorbeeld op 19 mei in Tilburg!

Geel

Dé line:
“Ik heb die paars en die geel, ik ben niet stil maar ik steel / ik ben niet chill maar ik chill, ben niet je kil maar ik kill / ze weet dat ik deal maar ik deel.”

Domme Jongens

Dé line:
“Skotoe is nu overal, m’n mannen leren praten via telegram / ik zie jij speelt die hele man, maar je bent de tweede man, dat is niet relevant.”

101 Barz sessie 2015

Dé line:
“Zeg die boys ik wil een ton, gewoon / dus gaat die kluis niet open dan loes ik een bom, gewoon / ik was 16 bij m’n eerste OV en ik dacht ‘damn, die shit die kan gewoon’ / mannen daar in Spoorwijk zitten in je woonkamer maar die gaan hun gang gewoon.”

Meester Plusser

Dé line:
“Ben aan het jagen net als Rambo / ik stond een aantal punten voor maar ik ga niet voor een Jantje, ik ga voor een Jandro / je mag komen met je gang, je hele f*cking camp, ik neuk je hele stamboom!”

Donnie, Bankoe, Barkie

Dé line:
“Mannen zoeken naar bewijs, zet die mannen op een lijst / je kan niet lopen meer op straat, je wordt gepopt in de McDrive.”

Bonus: Horrorfilms

De openingsline van Mula’s verse op Horrorfilms wilden we je niet onthouden:
“Je moet betalen voor m’n spul, ik ben niet aardig maar een LUL!”

Op 19 mei staat Mula B tijdens HOF x To The Max presents in Tilburg. Tickets kosten een tientje en scoor je via deze link.

Geplaatst door bowie op 8 maart 2017