Mr. Lif en L’Orange halen het beste in elkaar boven op deze politiek getinte conceptplaat

Mr. Lif leek een tijdje verdwenen te zijn na het uiteenvallen van Def Jux, waar de gevierde underground rapper één van de vooraanstaande talenten. Mello Music Group, het label dat nog altijd solide organische boombap uitbrengt met vrijwel iedere release, lijkt een prima haven voor zijn comeback. Vorig jaar bracht hij daar al de plaat Don’t Look Down uit, maar dat deed relatief weinig stof opwaaien. Zijn nieuwste project, The Life & Death of Scenery, laat ons echter weer Lif op zijn best horen.

Alle beats op het slechts 22 minuten durende project komen van L’Orange, die zoals we inmiddels bijna gewend zijn, met een partij heerlijke jazz samples aan komt zetten die hij lekker hoekig op elkaar stapelt. Zoals hij eerder al bewees op zijn project met Kool Keith, gaat het hem goed af om filmisch met een project om te gaan. Dat maakt hem de perfecte match voor Mr. Lif, die al tijdens de Def Jux dagen vaak zijn beste werk afleverde wanneer zijn EP’s en LP’s de focus van een bindend concept hadden, zoals op Emergency Rations of I Phantom.

Net als op die platen steekt Lif zijn maatschappijkritiek en politieke betrokkenheid op The Life & Death of Scenery niet onder stoelen of banken. De plaat speelt zich af in een fictieve, ommuurde en dictatoriale stad zonder enige vorm van cultuur. Elke vorm van culturele expressie is er bij wet verboden, maar al snel gaan er verhalen rond over ‘The Scribe’, iemand die teksten en gedichten verspreid in de stad, en misschien wel eens de wortel van een opstand zou kunnen zijn.

Attack on Titan meets 1984 dus, met een grote rol voor stand up comedian Wyatt Cenac, die als stadsomroeper in de skits begint als Big Brother, maar na twintig minuten meer op voormalig Iraaks minister van informatie Muhammad Saeed al-Sahhaf lijkt. Verdere rollen zijn er voor vaste partner-in-rhyme Akrobatik, Gonjasufi, DJ QBert, Chester Watson en Insight. Check deze boombap against the machine.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 28 mei 2017