Mr. Len – Class X

Ongeveer 12 jaar geleden vond tijdens een feestje de eerste ontmoeting plaats tussen Mr. Len en rapper El-P. Het klikte tussen de twee en ze besloten samen te gaan werken om enige tijd later hun eerste 12" uit te brengen onder de nu fameuze naam Company Flow. Dat was hun enige uitgave op het label Libra waar ze rapper Bigg Jus tegenkwamen. Met z’n drieën verlieten ze het label en werkten overdag om ‘s nachts muziek te kunnen maken. Het resultaat was de in 1995 uitgebrachte hiphop classic ’Funcrusher plus’. Dit eleverende debuut markeert het begin van een nieuwe evolutie in hiphop. Opgevolgd door het instrumentale album ‘Little Johnny From The Hospital’ blijft ‘Funcrusher’ de enige volledige company Flow uitgave. Bigg Jus besloot solo te gaan en daarmee ging de groep uit elkaar.

Mr. Len heeft na de breakup van Co Flow voor verschillende andere mensen het productiewerk verzorgd en is aldoor bezig geweest, maar Company Flow zal altijd in z’n hart verder leven.
Class X bevat in totaal zeventien tracks waarvan een aantal nooit eerder uitgebracht zijn. Een aantal andere nummers komen direct van ‘Funcrusher’ en ‘Little Johnny’ of zijn op 12" uitgebracht.

De eerste track van het album is ‘Juvenile Techniques’, het nummer dat in 1991 als eerste Co Flow 12" werd uitgebracht en het begin vormde voor de vriendschap in de groep. Op deze track hoor je een 18 jarige El-P z’n ding doen over een lekker rustige beat met een heerlijk fluit sampeltje. Hier kun je goed horen hoe deze man zich heeft ontwikkeld tot een uitermate vaardig MC die de moeilijkste flows kiest. Het nummer ‘People Are Shady’ heeft ‘Funcrusher’ destijds niet gehaald, omdat het alweer wat te oud was en is tot nu toe nooit eerder uitgebracht. Andere nog niet eerder uitgebrachte tracks zijn: ‘Linda Trip’ een distrack waarin Sole er behoorlijk van langs krijgt, ‘Stupid Robot’, ‘Lil Johnny’s Interlude’ waar je Lord Sear hoort beatboxen met een loop en ‘End II End Burners Remix’.

Voor de rest vind je op Class X het nummer ‘Weight’ wat te horen was op de eerste ‘Lyricist lounge’ en ‘Patriotism’ van de tweede ‘Soundbombing’ waarin Amerika en de president behoorlijk zwart worden gemaakt. Gelukkig is dat voor underground groepen als Co Flow gewoon mogelijk zonder dat de CIA in hun nek staat te hijgen. ‘Krazy Kings’ staat maarliefst twee maal op dit album en de tweede keer betreft het deel 2 waarbij de teksten een wat diepere mening hebben dan in de orginele versie. De track ‘Infokill’ is een fantastisch zweefnummer met een gelooped stuk zang wat zo door zou kunnen gaan als een viool en de fijne flow van El-P. Jammer is dat Mr. Len van het nummer ‘End II End Burners’ een remix heeft gekozen in plaats van het betere origineel.

Verder staan er een aantal nummers op die je zo terug kunt vinden op ‘Funcrusher’ zoals bijvoorbeeld ‘Fire In Which You Burn’ met J-Treds en Breezly Brewin. Het nieuwe hieraan is dat er een soort van live opgenomen intro bij zit. Dan heb je nog de supertracks ‘Lune TNS’ en ‘8 Steps To Perfection’ en van ‘Lil Johnny’ het nummer ‘Linoleum’.

In z’n geheel is deze plaat een genot voor het oor waarbij je af en toe in gedachten zult afdwalen naar die tijd waarin Company Flow voor het eerst uitkwam. Toch biedt dit album weinig nieuws en hadden er absoluut meer onbekende tracks op gemogen. Maar voor de echte Company Flow fans zal dit weinig uitmaken en zullen ze ‘Class X’ met genoegen in hun platencollectie opnemen. Al is het alleen maar om die 12" uitgaves nou eens bij elkaar op een album te hebben.

Tracklist:
01. Juvenile Techniques
02. People are Shady (unreleased)
03. Fire in Which you Burn w/intro
04. Weight
05. End II End Burners rmx (unreleased)
06. Linda Tripp (unreleased)
07. Lil Johnny interlude (unreleased)
08. Stupid Robot (unreleased)
09. Patriotism
10. InfoKill (12" version)
11. Krazy Kings (from the green vinyl)
12. Lune TNS
13. 8 Steps to Perfection
14. Lencorcism
15. Krazy Kings II
16. Linoleum
17. One Night in Austin

Geplaatst door bowie op 18 december 2003