Mr. Complex – Twisted Mister

Uit Queens (NY) komt Mr. Complex die naast rapper en lid van hiphopact Polyrhythm Addicts (met DJ Spinna, Apani B Fly Emcee en Shabaam Sahdeeq) ook filmmaker, scriptschrijver, maker van een hiphopgameshow en labeleigenaar is.

Mr. Complex blijkt niet alleen in zijn dagelijkse leven een veelzijdig persoon, ook op zijn derde album “Twisted Mister” horen we variatie, gezien de gastproducties van o.a. Large Professor, DJ Spinna en Morcheeba (triphopformatie uit Engeland). Guest appearances komen van ondermeer Pharoahe Monch, Dilated Peoples, Biz Markie, Vast Aire en Trugoy The Dove (De La Soul).

Na de intro trapt het album af met “Emotional” waar Dave van De La Soul een gastbijdrage vervult op een relaxte down-tempo track. “Scream, Shout” is een nummer dat niet misstaan had op een Organized Konfusion-plaat: gedreven raps van Complex en Pharoahe Monch op een soulvolle, jazzy hiphopbeat.

De relaxte vibe die rond “Twisted Mister” hangt komt met name door de soulvolle beats waarin veel bas en dus groove zit. Complex weet zijn spitsvondige rhymes goed aan te passen op deze beats, getuige smoothly songs als “Extra, Extra” en “Calm Down” (feat. Vast Aire en zangeres Pearl). Skits tussendoor, zoals “Got Beef” en “Plex Goes Hollywood” (met acteur Will Ferrell) zorgen voor afwisseling.

In het nummer “380 Lady” feat. Latoya King rapt Complex relaxter en zachter dan op andere tracks, waardoor hij iets minder de aandacht trekt. Lekker is “I’m Back” met een duistere beat en straatwijze, reflectieve lyrics. Want streetwise en reflectief klinkt de metaforisch rappende Mr. Complex eigenlijk altijd. Met zijn heldere, frisse flow en pakkende stemgeluid doet hij zo nu en dan overigens wat denken aan Pharoahe Monch.

Op het humoristische “Glue” is Biz Markie te horen die zeurderig zingt, maar dat natuurlijk weer met een dikke knipoog doet, zoals we van hem gewend zijn. Andere gastbijdragen komen van zangeres Tia Thomas (het scherpe “No Turning Back”, productie Large Pro) en het aardige “No Brainer” met Dilated Peoples.

“Twisted Mister” is een goed hiphopalbum dat het verdient om gehoord te worden. De algemene vibe is relaxt en smooth door de aanstekelijke raps en veelal down-tempo beats die de plaat sieren. 18 tracks (waaronder 5 skits) is wellicht net iets teveel van het goede, maar de strekking is duidelijk: lekker plaatje.

Tracklist:
01. Being Mr. Complex
02. Emotional (feat. Dave of De La Soul)
03. Scream, Shout (feat. Pharoahe Monch)
04. Extra Extra
05. Got Beef
06. Calm Down (feat. Vast Aire & Pearl)
07. Plex Goes Hollywood (feat. Will Ferrell)
08. Director’s Cut
09. 380 Lady (feat. Latoyia King)
10. I’m Back
11. Tell The Tooth
12. Scrape Your Back Out
13. Glue (feat. Biz Markie)
14. Every Hero Needs A Theme (feat. Tia Thomas)
15. No Turning Back
16. No Brainer (feat. Dilated Peoples)
17. Bouncin Off The Walls
18. Lil’ Boomin

Meer info: http://www.mrcomplex.com

Geplaatst door bowie op 24 juni 2004