Mountain Brothers – Triple Crown

Begin de jaren ‘90 ontstond Mountain Broters dat bestaat uit het trio CHOPS, Peril-L en Styles. Deze Aziatisch/Amerikaanse MC’s brachten na een aantal singles hun eerste album Self: Volume 1 uit. CHOPS heeft verder zijn productieve bijdrage geleverd aan shows van MTV en reclames van bekende merken en een aantal soundtracks.Met ‘Triple Crown’ proberen de Mountain Brothers, met bijdrages van Styles of Beyond, DJ Jay ski en DJ Kwestion, hun stempel te zetten in de hiphop.

Het eerste wat me opviel aan het album was dat de Mountain Brothers wel heel erg zichzelf representen. Dit wordt versterkt door de skits waarin de ‘MBs’ complimenten krijgen van Ronnie Jackson. Dit album bewijst dat de MC’s graag internationale erkenning willen met hun 21 tracks tellende Triple Crown.

Dat de MBs terug zijn maken ze duidelijk in hun intro waar DJ Jay-Ski de scratches verzorgt. Sterk onderbouwde teksten verzorgen nummers als ‘Microphone Phenomenal’, ’I’m Talking Bout YOU!’ en ‘Hostile Takeover’. Lekkere beats verzorgen de manier van flowen die niet erg speciaal is. Ook vind ik dat de refreintjes te vaak voorkomen en erg simpel zijn. // if u don’t elevating hiphop and don’t say something new, guess what i’m talking bout you // Goed stukje tekst maar dat hoeft niet 6x in een nummer zingend naar voren gebracht te worden. Gelukkig laat ‘Badbassicks’ de scratchy skillz horen die van hoog niveau zijn. Op een lekkere roffe beat word het uiterste vereist van die turntables door de razend snelle scratches. Dit geeft het album wat meer energie. ‘The Roli Rho Show’ is een erkenning aan DJ Rholi Rho die de beats verzorgt voor het trio. Een jazzy beat met 2step ritme verzorgt het zwoele ‘Peril-L Universe’. Hier is goed te horen op wat voor manier er eigenlijk het bijna gehele album geflowt wordt. Klinkt goed maar niet vernieuwend. Nummers met een minder indrukwekkende inhoud uitgezonderd de beat zijn ’Can’t Miss’ en ‘Madness’. Gelukkig is het nummer ‘Yes Yes’ met de komische punchlines een stukje vooruitgang op het album. Het beste nummer vind ik nog altijd ‘Birds of Paradise’ waar een zeer dope sample in verwerkt zit. De beat past perfect bij de goed inhoudelijke tekst die gaat over liefde en de tegenslagen in het leven. Zelf vind ik hier de skillz van Mountain Brothers, waarvan ik over het algemeen nog niet echt onder de indruk was, echt naar voren komen. Lekkere piano deuntjes en harde snares bij nummers zoals ‘Opin Wide’ en ‘Thanatopsis 2’ waar enthousiast op gerapt wordt en het album eindigt met het rustige nummer ‘Forest Gumption’ tenminste dat lijkt zo want na 15 min ( !!! ) stilte staat er een bonus track wat een remix is van ‘Microphone Phenomenal’ die ik eigenlijk heel wat doper vind klinken dan het origineel. Hele dope beat waarvan ik hoopte ze zo op het hele album aan te treffen.

Op het album staan skits zoals ‘The General J.T. Grant and Ronnie Rumble Jackson pt. 1’ en ‘The General J.T. Grant and Ronnie Rumble Jackson pt. 2’ die ik als ZEER irritant heb ervaren. Er wordt hier op een schreeuwerige manier duidelijk gemaakt dat de MBs terug zijn en je zeker naar ze moet gaan luisteren. Dit haalt het niveau van het album dan ook zeker omlaag. Ook zijn er 3 zogenaamde beaterludes waar korte snippets te horen zijn van een beat. Deze stukjes zijn zeer aangenaam en het is ook jammer dat deze gemiddeld maar 30 sec. duren.

Over het algemeen is dit een goed hiphop album met een aantal kleine minpuntjes zoals de skits. Dankzij de sterke beats en de scratches van kwalitatief hoog niveau zal dit album alsnog bevallen bij menig hiphopper. Moutain Brothers – Triple Crown zal door mij niet gekroond worden, maar hun enthousiasme zal ze zeker brengen naar internationale erkenning….

Tracklist:
01. MBs Are Back! ft. Dj Jay-Ski
02. Microphone Phenomenal
03. I’m Talkin Bout YOU! ft. Dj Rholi Rho
04. The General J.T. Grant and Ronnie Rumble Jackson pt. 1
05. Hostile Takeover
06. Mike The Mangler
07. Badbassicks ft. 5th Platoon
08. The Roli Rho Show ft. Dj Rholi Rho
09. The General J.T. Grant and Ronnie Rumble Jackson pt. 2
10. Peril-L Universe ft. Dj Kwestion
11. Beaterlude I
12. Can’t Miss
13. Beaterlude II
14. Yes Yes
15. Madness ft. Dj Kwestion
16. Beaterlude III
17. Birds Of Paradise
18. The BarberCHOPS Quartet
19. Opin Wide ft. Dj Jay-Ski
20. Thanatopsis II
21. Forest Gumption ft. Dj Roli Rho

Meer info: http://www.mountainbrothers.com

Geplaatst door bowie op 22 juli 2003