Morsdood – De Waarheid Kwetst

Morsdood bestaat al langer dan vandaag. Zo’n tien jaar geleden begonnen enkele vrienden de groep Muerte de Repente. Al vlug werd het wat professioneler en mochten ze hun ding doen op de compilatie Frithop Is Dood van Mental Records.
In 2003 kwam de eerste single voor het nieuwe album uit. Nu is De Waarheid Kwetst er eindelijk! Wat is het geworden? Een stevige cd die goed op z’n poten staat, ondersteund met beats van o.a. Pita, Dysfunkshunal (Killatactics) en anderen, feats. van Starflam, CNN, De Nihilisten, W.I.M. (Phillibustas) en nog veel meer.

Na de intro worden je speakers meteen getest met Aan de Kant, waarop Shell en Bug in het bijna onverstaanbare West-Vlaamse taaltje hun plannen om de Belgische scène over te nemen bekend maken. De eerste keer dat je de cd luistert zul je het niet echt verstaan, maar na een aantal keren luisteren en véél moeite versta je toch al iets van hun dialect. Een hele cd in het West-Vlaams is vrij vermoeiend, maar er zijn nog heel wat collabo’s met mensen van buiten West-Vlaanderen waardoor de plaat goed afwisselend klinkt.
Een van die eerste collabo’s is met L’enfant Pavé van Starflam op Alcoholiekers, dat over zuipen gaat. Pita verzorgde de beat die duidelijk voorzien is van West Coast invloeden.
Menen ligt bij de Noord-Franse grens, dit verklaard waarom er veel Franstaligen meedoen, zoals ook Tribal Porsuite op Zie Ze Schudden: een feestnummer met ragga invloeden en een catchy refrein.
Niet alleen de collabo’s geven mensen buiten West-Vlaanderen wat tijd om de teksten te verstaan, ook enkele interludes. Blaffende Honden zou ik eerder een kort nummer van Pita noemen dan een interlude voor Morsdood. De beat straalt gewoon PITA uit en met enkel Loco (Straathonden) en the man himself erop lijkt het nog meer een nummer van Pita. Nuja, tot de beat naadloos overgaat in Bekske Toe, weer een duidelijk West-Vlaams nummer.
Stap Per Stap is het opmerkelijkste nummer van heel de cd, hierop doen MC’s uit alle provincies van Vlaanderen mee. Om het lange lijstje maar eens te geven: Shell en Bug van Morsdood, Riemeloare (Nihilisten), Prev (Wasteland), Mach, Shyller, Kroniek, Sikkim, BLK, Djazz, W.I.M. (Phillibustas), Red-A, Roibeur, 5tig, Elpo en Don Luca. Om maar te zeggen: hier werkte veel mensen aan mee! Het nummer is bijna vijf en een halve minuut lang, dus elke MC kan maar een klein stukje rappen. Het nummer is een dope initiatief geworden dat veel mensen samen heeft gebracht. Dit is niet de eerste keer dat Morsdood een grote groep mensen liet samenwerken. Eerder stampten ze het label Spliff Records al uit de grond dat onstond uit de Morsdood crew.
Hierna is er al een outro, maar die wordt snel gevolgd door nog twee nummers: Sta Do Ni Zo en een remix van De Waarheid Kwetst met CNN en MHD. Deze nummers staan op de plaat als bonusnummers, maar van mij mocht die outro ook daarna pas komen. Met de outro begint alles wat langzamer te gaan, maar met Sta Do Ni Zo is meteen het hevige niveau van daarvoor weer bereikt en dit wordt nog versterkt door De Waarheid Kwetst, maar na de tekst van MHD en het refrein is de cd plots gedaan…

De Waarheid Kwetst is een dope cd’tje geworden. Normaal ben ik niet zo’n fan van West-Vlaamse hiphop omdat je al snel een overdosis van onverstaanbare teksten krijgt. Morsdood lost dit op door af en toe adempauzes in te lassen onder de vorm van collabo’s en interludes. Ookal versta je de teksten niet vanaf de eerste keer, de beats van Pita en Dysfunkshunal zijn op zich al de moeite waard om deze plaat te checken!

Meer info: http://www.morsdood.be

Tracklist:
01. Intro
02. Aan de kant
03. Alcoholiekers
04. Zie ze schudden
05. Morsd-2OD
06. Interlude
07. Bekske toe
08. Jank ni
09. Interlude
10. Clubshit
11. De mic
12. Voor ’n vast publiek
13. Stap per stap
14. Outro
15. Sta do ni zo
16. De waarheid kwetst remix

Geplaatst door bowie op 19 februari 2005