MOP – Marxmen Cinema:The Official MOP Mixtape

De spits wordt afgebeten met “Marxmen Cinema Intro”, die qua beats ontzettend veel wegheeft van “I Can’t Sleep”, een hit van de Wu-Tang. Met de intro lijkt deze nieuwe MOP release een rustigere weg in te slaan dan ze deden met hun rock release Mash Out Posse. Maar schijnt bedriegt, bij “Da Money Got Lost” en “All Of The Above” knalt het duo weer verder met hun rauwe stemmen en harde beats, de typische MOP formule.

Zo hier en daar staan er wat korte tracks op deze mixtape, van hooguit twee minuten. Zo ook “Tef Money”, een nummer waarbij de rustige beats niet goed flowen met de harde raps. Op “Bloody Murdah” kan DJ Premier deze flow wel vinden, hoewel enige vorm van originaliteit zoek is. De rhymes worden op “Here Today Gone Tommorow” verfrissend afgewisseld door een soulful chorus, die op zijn beurt weer begeleid worden door een soort van gunshot geluid. Over smaak valt te twisten, maar origineel is het wel. En deze originaliteit wordt voortgezet op “Get Down”, lijkend op een jaren ’60 track met soulful gezang a la James Brown en hier en daar MOP erdoor heen. Evenals het voorgaande nummer, een indrukwekkend hoogtepunt.
Hoewel de beats op “Easy” als aangenaam ervaren kunnen worden, is de 41 seconde durende track alweer afgelopen voordat je het in de gaten hebt. MOP had beter de korte tracks achterwege kunnen laten en een aantal lange nummers uit kunnen brengen.

De beats van “My Hood” lijken enerzijds te zijn weggeplukt uit een up-tempo R&B track en anderzijds heeft het wel wat weg van 50’s “In Da Club”. Either love it or hate it. Hetzelfde gold eigenlijk voor de club banger van 50 Cent, waarbij je het nummer na een paar keer luisteren liever rijk dan kwijt bent.

Een aangename verassing aan deze mixtape is het feit dat er veel soul en R&B invloeden op voorkomen, zoals “The Game’s Been Fixed” en “Story Of My Life”. Een andere highlight van de soulachtige nummers is toch wel het laatste nummer, “Slade All Day”, een remix van Sade’s “By Your Side”. Deze nummers worden veelal afgewisseld met tracks die duidelijk afstammen van de MOP formule; harde beats en rauwe raps. Deel twee van deze release wordt gekenmerkt door deze formule… nothing more, nothing less. Vijftien exclusieve tracks die nooit eerder uitgebracht zijn door het duo, rare en unreleased. Deze typische MOP nummers zitten goed in elkaar, op zich niets mis mee. Maar hoewel deze formule vroeger stond als een huis, gaat disc twee in vergelijking met deel een al snel vervelen voor de niet die-hard MOP fans onder ons.

Aangezien deel twee de wat oudere, nooit eerder uitgebrachte tracks bevat en de eerste plaat nieuw werk is, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat ook MOP de ogen heeft geopend voor nieuwe experimenten om zodoende tot een vernieuwde formule te komen. En zulke experimenten kunnen absoluut geen kwaad; MOP lijkt het perfecte evenwicht te hebben gevonden met het meesterwerk op de eerste helft van deze dubbele mixtape.

Tracklist:
Disc 1:
01. Marxmen Cinema Intro
02. Da Money Got Lost
03. Tef Money (feat. Teflon)
04. Bloody Murdah
05. Here Today Gone Tomorrow
06. Get Down
07. Easy
08. The Game’s Been Fixed (feat. Fox)
09. The Marxmen
10. Nine & Two Clips (feat. Teflon)
11. Western Beef Skit
12. My Hood (feat. Big Scoob)
13. All of the Above
14. Story of My Life
15. N*ggggaaaah
16. Beats By Fizroy
17. Slade All Day

Disc 2: Rare & Unreleased:
01. DJ Premier Intro
02. Brooklyn Military
03. Half And Half
04. Hilltop Flava
05. Downtown Swinga (Original Version)
06. Rugged Neva Smooth (Original Version)
07. Cold World
08. The Life
09. Victim of the Ghetto
10. Guns & Roses
11. Watch Out
12. Gotta Go
13. What The F*ck
14. G-Boy Stance

Meer info: –

Geplaatst door bowie op 14 augustus 2004