Moordgasten – Moordaardig

Aan concessies doen we niet bij HIJS. Jong of stokoud, als iets wack is, is iets gewoon wack. Luuk (Luke) en Martijn (Spijker) Reinders droppen na hun single “Je Moet Je Bek Houwe!” met Gotcha!, Krimson en Def P hun debuutalbum “Moordaardig”.

De openingstrack “Zelfbevlekking” is een aardige introductie van samples waarin De Moordgasten aangekondigd worden in diverse radioprogramma’s en dergelijke. Het album begint echt met “Toegangspoort”: “Doe de poorten open want nu kom ik eraan/Deze tekst moet je even doorstaan, wil je niet afgaan/Maar doorgaan zonder stil te staan/Moet je om de klappen op te vangen klaarstaan/Er vallen keihard rake klappen, dat moet je zeker wel snappen/Je probeert en wilt ontsnappen, maar die actie moet je kappen/Je krijgt een hete woordenzee over je heen/Vergeef me vergeef me!: Neen!”. Tja, wat moet je daar verder mee…

In hoeverre moet je rekening houden met het feit dat deze gasten slechts 13 en 15 jaar oud zijn? Moet je hun rapskills gewoon als volwassene en dus objectief beoordelen? Ja, is mijn antwoord. Het is allemaal leuk geprobeerd en sympathiek bedoeld, maar “Moordaardig” kan mij op de instrumentale tracks “Time Ninja” en “Spijkerhard” na werkelijk nergens bekoren. De sound en de rijms zijn simpelweg te kinderachtig. Dat deze jongens nog jong zijn maakt in dat geval niets uit. Naar Kinderen Voor Kinderen en Lil’ Bow Wow luister ik immers ook niet graag. Kris Kross die beiden op 13-jarige leeftijd in ’92 debuteerden met “Totally Krossed Out” kon ik daarentegen best waarderen.

Op “Samenverwerking” doen Macro en Dwarsligger een gastbijdrage, maar ook zij weten het niveau van “Moordaardig” niet omhoog te loodsen. Hoewel sommige beats niet eens slecht zijn (de meeste beats werden geproduceerd door Martijn, drie andere beats werden gedaan door Luuk), zijn de flows en raps van Luuk ondanks de jonge leeftijd niet goed.

“Deel Die Zandbak!” handelt over onverdraagzaamheid en bevat een paar rockriffs in de beat die net als de rest van de cd erg nederhop-achtig klinken. “Spijkerhard” bevat een lekkere beat met oosterse sferen en een sample van Braaf’s “De Last Van Mijn Schouders” en is zowaar een lichtpuntje op het album.

“Je Moet Je Bek Houwe!” is inmiddels bekend, net als “Kutdag”. Nummers als “Ruimtereis”, “Recombinatie” en afsluiter “Metal Battle” klinken speels maar ondermaats door de flows en raps van Luuk.

Voor kids is het allemaal vast leuk, maar ik schaam me toch echt voor m’n buren als ik “Moordaardig” op een iets te hard volume afspeel. Als deze jongens wat ouder zijn zouden ze best nog met aardige dingen kunnen komen, maar nu is het om in kindertaal te spreken gewoon nog niet goed genoeg.

Meer info: http://www.moordgasten.nl

Tracklist:
01. Zelfbevlekking
02. Toegangspoort
03. Betekenis Van Een Moordgast (met intro van Def P)
04. Zeker Weten
05. Samenverwerking (feat. Macro & Dwarsligger)
06. Time Ninja
07. Ruimtereis
08. Deel Die Zandbak!
09. Spijkerhard
10. Je Moet Je Bek Houwe! (feat. Gotcha!, Krimson & Def P)
11. Kutdag
12. Recombinatie
13. Metal Battle

Geplaatst door bowie op 3 februari 2004