Moniek Bijl: “Als je binnenstapt in mijn wereld, hoop ik dat je fantasie de vrije hand krijgt.”

Vanaf aanstaande donderdag 23 februari exposeert Moniek Bijl in onze HIJSkamer met ‘Once Upon A Time In The Future’, de eerste DIY-expo van het jaar. Daarin neemt ze bezoekers mee in een wonderlijke sprookjeswereld en stelt ze de sculpturen die ze de afgelopen tijd maakte tentoon. Hoog tijd om kennis te maken. We spreken haar over haar kunst, verwondering en vooral over de expositie. Moniek nodigt je van harte uit om het te komen te ervaren: “Laat je verbeeldingskracht de vrije loop en verken de wereld waarin architectuur en natuur samenkomen.”

Moniek Bijl kwam in 2007 naar Rotterdam om te studeren. Na haar studie interieurarchitectuur begon ze voor zichzelf; in de interieurarchitectuur, maar óók in de beeldende kunst. In het begin werkte ze voornamelijk met stencils, maar gaandeweg ging haar kunst steeds meer de ruimte in. Naast het maken van eigen werk is ze ook actief als freelance workshopdocent. “Ik ben van Rotterdam gaan houden en er gebleven. Wat me aanspreekt? Het rauwe karakter van de stad, de geschiedenis, haar architectuur, de cultuur en de natuur. Én de street art, uiteraard.”

Een zoektocht naar beweging en ritme

Het draait bij Moniek niet om haar eigen gevoel als het gaat om haar kunst. “De sculpturen die ik laat zien in de HIJSkamer zijn een organisch gevormd lijnenspel. Ik teken ze zonder vooropgezet plan, intuïtief dus. Vanuit daar gaan ze de hoogte in, laag voor laag. Op die manier zoek ik naar beweging en ritme. De sculpturen lijken de associatie op te roepen met natuur, landkaarten, grote steden en architectuur, maar ik spreek me niet uit over wat het precies is. Zo laat ik ruimte voor eigen interpretatie.”

Ze weet precies welk gevoel ze de bezoeker van ‘Once Upon A Time’ wil laten ervaren. ‘’Als de mensen straks binnenkomen in de ruimte wil ik veel ‘wows’ horen. De eerste indruk moet bijna overweldigend zijn. Ik wil een sprookjesachtig effect creëren en een totaalplaatje neerzetten; alsof je in een andere wereld stapt en je moet gaan ontdekken wat er allemaal te zien is. Alles wat je straks ziet, gaat over de ontmoeting van architectuur en natuur.” Moniek hoopt dat de kijker straks op zoek gaat naar alles wat er in de ruimte gebeurt. “En dat je fantasie de vrije hand krijgt.”

Méér

De expositie mag dan het resultaat zijn van een onderzoek naar het werken met golfkarton en papiermaché, daar zal het niet altijd bij blijven. “In te toekomst wil ik meer; meer kunst maken, meer proberen en meer verschillende materialen leren kennen. Nu ligt mijn focus op het werk waar ik nu mee bezig ben. Dus met karton, lagen en papiersnippers, maar ik ben ook begonnen met solderen om metaalmodellen te maken. Dat is iets dat ik eerst met karton deed. Daarin wil ik beter worden, zodat ik het groter kan aanpakken. Maar ik heb ook ideeën over acrylaat en giethars. Ik wil vooral nieuwe technieken ontdekken en zo mijn grenzen verleggen. Blijven groeien in mijn werk; méér en beter.”

Vele wegen liggen open voor Moniek. Op haar route komt ze vast nog talloze ideeën, kansen en uitdagingen tegen. Tot die tijd staat ze even stil bij wat ze gemaakt heeft. De feestelijke opening van Once Upon A Time In The Future is op donderdag 23 februari vanaf 17:00 daarna is de HIJSkamer elke woensdag en zondag tussen 13:00 en 17:00 geopend t/m 23 maart. Op afspraak bezoeken is ook mogelijk: check daarvoor de flyer onderaan dit artikel. De entree is gratis.

Adres:
HIJSkamer
Delftsestraat 25 (begane grond), Rotterdam

Geplaatst door bowie op 21 februari 2023