Momi levert ‘Topspul’, op straat én in de hiphopindustrie

Dat Rotterdam en New York niet heel veel van elkaar verschillen, weten wij al wel langer. De grauwe, grijze hoogbouw van Manhattan is makkelijk te vergelijken met die van het Central District van de Nederlandse havenstad en de levendige New Yorkse buurten DUMBO en Bushwick zijn te leggen naast Crooswijk en de Afrikaanderwijk. Dat de wereld klein is en dat er overal dezelfde dingen spelen bewijst Momi; die rapt namelijk net zo soepel over het Rotterdamse straatleven als veel van zijn overzeese voorgangers uit bijvoorbeeld The Bronx, Harlem of Brooklyn.

De vergelijking met Wu-Tang Clan-veteraan Raekwon is zo gemaakt. Het ietwat zware en norse stemgeluid, de donkere en zware beats en de topics waarover de Rotterdamse straatrapper het heeft zijn makkelijk te vergelijken met de ultieme hiphopklassieker Only Built 4 Cuban Linx, het debuutalbum van Chef Raekwon. Daarop vertelt Rae verhalen waarin hij zijn wil om uit het hustler-leven te stappen uiteenzet. Hij en zijn vrienden willen grotere en betere dingen doen, en hoewel het dealen nu en dan flinke klappers oplevert maar ook met enige regelmaat problemen met zich meebrengt, blijkt het moeilijk het straatbestaan te laten vallen en het over een andere boeg te gooien. De gretig klinkende Raekwon staat in 1995 op een kruispunt; het maken in de hiphopindustrie en je ass eraf rappen tot je erbij neervalt óf terug de straat op voor de rest van zijn leven?

Momi staat anno 2019 voor eenzelfde dilemma. Met de release van zijn album Topspul beseft hij zich maar al te goed dat de straat hem kan maken. Tegelijkertijd daalt ook het besef in dat die straat verlaten wellicht een beter optie voor hem is. De van oorsprong Sudanese rapper groeide op in Schiedam, wat met niet al te veel fantasie dezelfde rol in Rotterdam kan spelen als dat Staten Island in New York doet. Het grenst ook toevalligerwijs beide aan het zuidwesten van de grote stad én aan het water.

Het blijkt -net als Staten Island- een ongure buurt, als je de verhalen van Momi moet geloven. Hij groeide op in wat hij de trap noemt. Een grillige buurt waarin hij moet rennen voor een beter leven, maar waar je liever uit wil dan erin blijven. De grimmige realiteit die hij schetst schept een sfeer die je bij de lurven pakt en je meteen voor je ziet. Dat is een gave waar Raekwon ook in uitblinkt op OB4CL. Je hebt weinig inlevingsvermogen nodig om je tijdens een luisterbeurt van Topspul meteen voor te stellen dat je je in of rond Rotterdam begeeft, op een donkere en winterse donderdagavond. Gefocust en gedetailleerd vertelt Momi, net als Rae, over coke-deals, het stacken van brieven en het minimale vertrouwen in mensen uit zijn omgeving. “Ik zet die ratten in de spotlight, niemand stopt mij,”, klinkt het in Niets Komt Naar Je Toe. En een paar zinnen later: “En ga ik niet met je om, komt dat door je bitch-gedrag!”

De ‘mafioso-hiphop’ die Raekwon in 1995 perfectioneerde, klinkt in 2019 wat beats betreft misschien gepolijster, maar de songteksten zijn nog altijd rauw. De eigen slang, de eigen flows en de intensiteit waarmee de verhalen worden verteld zijn precies hetzelfde. Het straatklimaat wordt niet verheerlijkt maar wel perfect weergegeven, en tegelijkertijd doorklinkt de hoop. Om je heen zijn er namelijk altijd kansen op zonnigere tijden, weet ook Momi. “Fuck de trap, fuck de trap”, rapt hij dan ook krachtig in tweevoud op de gelijknamige track. Vervolgens verlegt hij zijn focus om zijn kansen te vergroten: “Ik wil rapmonnie!”, klinkt het vastberaden. Toch verdwijnt de twijfel niet helemaal gedurende de plaat en blijft de straat aan hem trekken. De honger naar een beter leven spreekt uit iedere bar, maar tegelijkertijd biedt de straat hem een soort van vastigheid. Hij zal het weten; tenslotte behaal je die cuban linx alleen met Topspul.

Stream Topspul van Momi hieronder.

Geplaatst door bowie op 7 maart 2019