MOD The Black Marvel interview

Een nachtelijke chatsessie met MOD The Black Marvel van een paar uur. Zijn langverwachte solo album, SuperCharger, William Cooper , side projects het komt allemaal voorbij + een EXCLUSIEVE track.

M.O.D The Black Marvel
“Het is tijd om mtv uit te zetten en mijn shit in je headphones te knallen. MOD is iets wat gemaakt is door god, The Black Marvel is de man die gemaakt is door de regering en terugslaat. In mijn persoonlijk leven en als artiest ben ik opzoek naar een balans tussen die twee. Alles waar ik over rap is echt en die hele matrix waar we nu in zitten, om daar een balans in te vinden wat echt is en wat niet, dat is moeilijk.”

Ontwikkeling
MOD was in 1996 en 1997 finalist van de Grote Prijs. Desondanks lijken een heleboel mensen hem niet te kennen. Hij zegt hierover: "De next millenium stond voor de deur met alle gevolgen van dien. Voorbeeld: de economie is nu fucked up. Dus mensen willen niet echt met de feiten geconfronteerd worden. Mijn muziek is toch confronterend. Mensen willen liever naar happy go lucky muziek luisteren op dit moment… Om hun zorgen te vergeten en zo beland je in de matrix.
Je kan de Grote Prijs wel winnen of finalist zijn maar daar houdt het niet op. Ik ben in de finale gekomen op mijn eigen kracht, geen label, niets.
Ik was 18 jaar oud en wist niet veel van de maatschappij af dus ik tekende een slechte deal bij Skillz Records. Een Nederlandstalige artiest verkoopt zichzelf sneller dan een Engelstalige artiest in dit land. Ik kwam gewoon op in een slechte tijd in hiphop, mensen wilden dansen. Artiesten zoals ik gaan dat niet trekken in zo’n tijd. Ik ben met verschillende producers in zee gegaan, maar die zaten al in de matrix. Die wilden mij daarin meenemen, dat trok ik niet.
De ‘grote baas’ beweerde steeds dat hij dans nummers hoorde wanneer hij in de studio kwam. Dat wilde hij horen natuurlijk. Uiteindelijk is het zo misgegaan: miscommunicatie, want dat kwam niet uit de studio. Hij dacht dat hij een ‘nelly’ had gesigned toch lastig als je muziek alleen HOORT en niet echt ernaar LUISTERT.

“Ya shit is softer than a fox mink… Whateva happened to leather, the same that happened to the rap game in ’97”

Ik ben opgegroeid in de tijd van de Killah Priest en Shabazz The Disciple: listening to hiphop, not hearing it.

Toen ben je zelf gaan produceren?
Ja inderdaad, ik heb toen een roland w30 van mijn vrouw gekregen en zo ben ik gaan produceren. Ik heb toen een fully equipped studio aangeschaft en me drie jaar teruggetrokken in het donker; The Black Marvel. Ik heb toen wat experimentele dingen gedaan zoals ‘soul apostles’.

Sideprojects
Ik doe altijd sideprojects dat is goed voor de ontwikkeling. Gewoon zonder remmen gaan, alles kan. Mijn side projects zijn voorproefjes van wat er gaat komen. Een ander project waar ik mee bezig ben is N.O.S. (Novis Ordo Seclorum: new world order staat op the 1 dollar bill). De ene houdt van Karel Appel en de andere van Van Gogh. Kijk: mijn eigen album is me zo dierbaar dat daar echt over nagedacht moet worden dat is je ‘jewel’. Kijk: eigenlijk was ‘Bilderberg’ een N.O.S. joint, snap je? Experimenteren, maar die kan gewoon niet wachten

“Ik schijf mijn rijms niet op dus elke rijm die er van mij is is opgenomen, mijn studio is mijn kladblok…”

Solo album: de verwachtingen
Ik denk dat het er nog maar een klein groepje mensen is die me nog kent van way back en de rest zit al te diep in the matrix om nog te kunnen coppen met wat wij doen. Voor veel mensen is het nieuw.
Daarom denk ik ook dat het goed was om weg uit de scene te zijn voor een paar jaar. Ik groei nog steeds, ik krijg nog steeds goeie reacties van mensen en ik richt me niet meer op de mensen van mijn leeftijd. It’s music for the children. Als artiest kan je niet objectief naar je shit luisteren daarom luister ik zo weinig mogelijk naar mijn tracks. Ik luister ze 3 dagen op repeat als ze vers uit de studio komen om mijn rijms te leren.
Het album is echt ME en politieke zaken (MOD aka Billy Coopz). Ik hou niet echt van gimmicks; gimmicks won’t last. Dat is de balans waar we het over hadden, sommige tracks moeten ook gesacrificed worden: die gewoon als alleenstaand nummer echt dik zijn, maar op mijn album niet fitten. Ik denk dat mensen gaan schrikken als ze het horen, want mijn album wordt echt dusted. Kijk ik hou me niet aan de regels er staan tracks op 70 bpm ongequantized drums, spit 1 vers van 1 minuut track afgelopen of een vers van 50 bars zoals ‘Hell’. Mijn inspiratiebronnen zijn gasten zoals Pink Floyd en Mr. Hansson.
Ik hou niet van recht toe recht aan: je moet de weg kwijt raken als je mijn shit luistert. Toch moet ik het wel subtiel gaan brengen op mijn solo album, omdat het weinig zin heeft om losse flodders af te vuren. Veel Nederlandse rappers zijn media hoeren die op iedere gebeurtenis inspringen met een andere verse en bijna dezelfde beat. Ze doen hiphop, maar ze zijn het niet, zij gaan rappen hoe erg het is, terwijl ik me afvraag waarom iets gebeurt, de achterliggende gedachte.

Mijn prioriteit ligt bij het solo album releasen en veel optreden, vooral ook in het buitenland. Daar is die love zo erg, maar de love groeit hier ook.

“Sick of people telling me that there is still hope but why are some bitches going platinum selling fucking jokes.”

Wat speelt zich af in het hoofd van MOD?
Ik wil dat de luisteraar bij mij in de studio staat wanneer ik aan het spitten ben en precies de vibe voelt die ik had toen ik het opnam. Voor mij zijn er maar twee albums die dat hadden ‘Tical’ van Method Man en ‘Cuban Linx’ van Raekwon. Ik zat daar… geloof me nou, ik was daar! Die shit is zo erg! Als ik dat nu aan zet kan ik dit interview niet voort zetten, want dan ben ik daar.
Kijk je hoort de hunger gewoon; dat houdt mij dus bezig. Een deur zoeken in mijn hoofd waar de luisteraars toegang hebben, als het ware een backstage pass en die zijn moeilijk te krijgen tegenwoordig.

Ik ben paranoid dus ik kan overal wel iets achter vinden, maar uiteindelijk hou ik me bezig met me gezin daar doe ik dit voor, mijn dochter: she opens my eyes.
Ik houd me heel weinig bezig met Nederlandse politiek, ik noem ze bench players. Ze weten zelf niet eens waar ze het over hebben dus wat kan ik daar aan vastknopen? Balkenende krijgt 10 cm ontsluiting als Bush iets zegt. Ik ben geen political rapper, politiek is maar een fractie van ‘t schilderij wat ik aan het verven ben. Er zijn in de afgelopen 3 jaar zoveel dingen gebeurd in mijn leven, genaaid door de overheid, 1 jaar geen huis, zegmaar dakloos met vrouw en kind. Dan ga je nadenken van hier klopt iets niet, this is a dirty game en je voelt je op dat moment zo exposed dat je hun ook gaat exposen: pull some skirts up. ’The Bilderberg’ is daar een voorbeeld van weet je: deze gasten spelen spelletjes als je ze het hardste nodig hebt.

Behold a Pale Horse
William Cooper schreef het boek Behold a Pale Horse dat in 1991 uitkwam. Hij vervulde hiervoor een rol als tussenpersoon tussen de overheid en het Amerikaanse leger. Hij kreeg bizarre info waarvan hij vond dat de burgers het eigenlijk moesten weten. Hij besloot jaren later zijn mond open te doen en de nodige geheime informatie naar buiten te brengen. Hij werd woordvoerder voor verschillende ‘Patriot Movements’ en kwam uiteindelijk met het boek Behold a Pale Horse waar hij heel veel schokkende zaken uit de doeken deed. Hoofdpersonen waren de Paus, Hitler maar ook Prins Bernhard. In 2001 werd hij op 58 jarige leeftijd tijdens een geplande arrestatie bij zijn eigen huis twee keer dodelijk in zijn hoofd geschoten. De reden voor de arrestatie en hoe William Cooper nou precies aan zijn einde is gekomen blijft nog steeds onduidelijk. MOD heeft het eerder genoemde boek ook gelezen net als een aantal bekende Amerikaanse rappers.

Toen ik het hoofdstuk Secret Societies uit Behold a Pale Horse las kon ik mijn oren niet geloven, vanaf dat moment: The Black Marvel (Made By The Government)started plotting the revenge of MOD= Godzwrath. Ik las dingen over de macht van Prins Bernhard die de voorzitter was van de Bilderberg (Bilderberg hotel in Arnhem) conferenties. Daar sprak hij met prominente personen uit Europa, Verenigde Staten en Canada. Ik las ook over de huidige paus die vroeger een handelaar was: dat hij Zyklon B heeft verkocht aan Hitler.

Michael Moore laat op een grappige manier zien wat er allemaal speelt, maar hij kan ook niet alles zeggen dus de vrijheid van meningsuiting is in die zin beperkt. Als ik echt zou zeggen wat ik vind wordt je gewoon gemold en niet door de overbuurman, maar door de overheid. Essentie van mijn verhaal: waarom zijn mensen opgefokt? Hoe komt het dat Theo van Gogh is doodgeschoten, dat wil ik aan de kaak stellen.

Live shows
Ik doe die shit voor the love en niet voor the fame. Als ik 30 mensen kan hitten geeft me dat hetzelfde gevoel als 3000. Die 3000 man is meer een kick but you gotta stick to the program. Kijk: een show geven, ik denk dat ’t ligt aan wie je een show heb zien geven je leert van elkaar. Ik kijk naar Shabazz zijn shows: een goed voorbeeld is de helft van het werk.

SuperChargerRecords
Twann is the offical founder en Needlez en Banks zijn zijn compagnons, Zij runnen SuperCharger op een day-to-day basis. We zijn een groep vrienden met de zelfde visie en 1+1 = veel! Er is geen enkel label in Nederland die onze shit kan representen, ze gaan het niet snappen. Je kan wel stellen dat het label is ontstaan door de onvrede van het aanbod. Twann was eigenlijk van plan om mij te gaan shoppen bij labels als manager. Toen zijn we gaan zitten en dachten fuck hun! We steken die energie in andere dingen, we hebben eigenlijk nooit geshopped. Er is nooit een tape verstuurd naar een label uit principe.

Andere leden van de familie zijn Ciph Barker, Thun, Tyrone en Propaganda, maar ook iemand als GI, daar houdt het echter niet op…
Godz Wrath is het productie team dat binnen SuperCharger opereert en bestaat uit Dirty Needlez, MOD the Black Marvel en Jordan River Banks. Ze zijn verantwoordelijk voor binnen en buitenlandse producties (o.a. Shabazz The Disciple, Killah Priest en Tragedy Khadafi) en dat lijkt steeds verder te groeien. Zo zijn er inmiddels contacten gelegd met o.a. GZA en Masta Killa, maar ook dudes als Freddie Foxxx en Immortal Technique.
We weten niet wat er uit gaat komen… De adressenlijst groeit met de week.

Inspiratie
Willie Mitchel (hij is de ergste soul producer aller tijden)
Al Green
Ov Wright
Isley Brothers
David Axelrod
Blood Sweat & Tears
24 k black

Die soul shits maar ook veel progressieve rock zoals Pink Floyd en Bo Hansson. Mijn favoriete hiphop anthem is trouwens Ol Dirty Bastard – Brooklyn Zoo. ODB, Method Man, Shabazz The Disciple, die oude Mobb Deep shits, Boot Camp Click, Killarmy en Raekwon op het gebied van hiphop.

Muziek tegenover gezin
Mijn baan is altijd erbij en ja: weinig tijd voor de kleine en mijn vrouw. Ze gaat altijd met me mee naar shows want dat is onze dag uit. Als mijn dochtertje iets ouder is gaat ze ook mee, ik heb het al een keer gedaan en ze had een mic; deed ze de hook van ‘Bilderberg’ 7 jaar oud is ze.
Het is een lastige manier van leven, ik zit van 9:00 tot 15:30 in de studio en van 16:00 tot 23:00 op werk. Ik zie haar gemiddeld 1.5 uur per dag en mijn vrouw 1 uur per dag. Als mijn solo album uit is ga ik met vakantie hoop ik.

Final words… Voordat we onze ogen sluiten?
Doe je gordel om als je het deurtje in mijn hoofd hebt gevonden want je ligt op de A12.

Audio: EXCLUSIEF!
MOD The Black Marvel – Hell

Meer info: http://www.superchargerrecords.com

Geplaatst door bowie op 6 maart 2005