Mobb Deep – The Infamous Mobb Deep

CD 1: The Infamous Mobb Deep

 

De heren trappen af met Taking You Off Here, toevalligerwijs ook de eerste single van het album. Donkere synths, gitaren en drums waarop je hoofd wel moet knikken. De typische Mobb Deep signatuur komt al snel bovendrijven op de plaat; tekstueel is er weinig verandering te horen. Gewelddadige lyrics over de straten van New York voeren nog altijd de boventoon.
Illmind komt op Say Something (dat een wat moderner geluid heeft dan de introtrack) door met een door hi-hats gedreven productie waarop Prodigy en Havoc back-to-back gaan. En niet alleen de mc’s gaan back-to-back, ook de producers. Zo wisselen Havoc en Illmind producties elkaar af in de eerste vier tracks en heeft het eerste hoogtepunt van de plaat een Nederlands randje: Beat Butcha (die een tijdje in ons land woonde) levert op Timeless een nostalgisch aanvoelende instrumental (een echoënde gitaar en dikke drumklappen). De mc’s komen door met lyrics over hoe ze legendes in de hiphopgame zijn geworden en waarom hun muziek tijdloos is. Ook leuk is de allereerste samenwerking tussen Mobb Deep en The LOX op All A Dream, waarop alle mc’s uitleggen hoe gek hun leven is geworden door hiphop. Drugs en feesten behoren tot de orde van de dag. Zelfs de verwachte Biggie-sample neem je voor lief. Een ander hoogtepunt op het album is de dope beat van Kaytranada op My Block; sfeervolle fluiten die de beat een mystiek gevoel meegeven vormen de ideale fundering voor P en Hav om het over hun buurt te hebben.

 

Jammer genoeg is niet alles zo goed als Timeless. Zo is de radiovriendelijke track Low, met Mack Wilds, een misser door de te lichte beat voor Mobb Deep begrippen en levert diezelfde Mack Wilds (samen met French Montana) een te verwaarlozen bijdrage op Henny, dat beatwise een remake is van The Learning (Burn), een door velen als classic bestempelde track van Mobb Deep’s album Infamy uit 2001. Busta Rhymes en de gastheren komen overigens wel correct op de track. Verder jammer dat de laatste drie tracks op de reguliere plaat al op de Black Cocaine EP te horen waren die eind 2011 verscheen.

 

Al met al een album dat de typische Mobb Deep sound heeft; donkere beats en lyrics vol geweld, wapens en drugs, zich allemaal afspelend in de straten van hun New York. Hiphop is veranderd sinds hun debuutalbum, maar ze bewijzen nog altijd mee te kunnen met de nieuwe generatie, hoewel ze zelf niet echt mee veranderd zijn. En ook al staan er geen klassiekers à la Quiet StormShook Ones of The Learning op, het geluid is nog altijd Mobb Deep, maar dan met een 2014-sausje eroverheen. Gewoon degelijk, niet meer dan dat.

 

CD 2: The 1994 Infamous Sessions

 

Laten we gewoon met de deur in huis vallen. Deze cd opzetten voelt alsof je een goudzoeker bent in een verlaten gebied in Arizona en na een dag tevergeefs bikkelen in de beek, vlak voor je naar huis wilt gaan, zie je alsnog een klompje in je pan schitteren.

 

Waarom? Omdat liefhebbers van de hardcore-raps van Prodigy en Havoc uit ‘95 zullen smullen van dit werk. Wat te denken van de freestyle met Ghostface, Raekwon en Nas (laatstgenoemde was ook al te horen op de originele versie), de demo-versie (of is het een remix?) van Survival Of The Fittest, die wat soulvoller klinkt dan de originele, donkere en rauwere versie die je kent van The Infamous. Aan het einde van de track hoor je zelfs nieuwe verses van beide mc’s. En dat is niet het enige unheard material wat te ontdekken is op The 1994 Infamous Sessions. Zo flipte Havoc ooit de sample van Temparature’s Rising nét wat anders dan op de albumversie en is er ook een jazzy, bijna A Tribe Called Quest-achtige track te horen in de vorm van We About to Get Hectic. Op afsluiter The Infamous zijn de heren weer zoals vertrouwd te horen op een donkere, bangende beat en hoor je Havoc z’n verse van Eye For An Eye kicken, terwijl Prodigy een (bij mij) niet bekend couplet de microfoon in spuugt. Al met al ongelofelijk dat zoveel dope materiaal toentertijd niet op hun classic The Infamous is beland. Dat had, achteraf gezien, best een dubbelaartje mogen zijn. Gelukkig hebben ze de tijd genomen om deze tracks te remasteren, want de hardcore-fans van Mobb Deep zullen ongetwijfeld aan hun trekken komen wanneer ze CD 2 onderwerpen aan een luisterbeurt.

 

Tracklist:

 

The Infamous Mobb Deep
01. Taking You Off Here (Produced By Havoc)
02. Say Something (Produced By Illmind)
03. Get Down (feat. Snoop Dogg) (Produced By Havoc)
04. Dirt (Produced By Illmind)
05. Timeless (Produced By Beat Butcha)
06. All A Dream (feat. The LOX) (Produced By Ommas Keith)
07. Low (feat. Mack Wilds) (Produced By Seven Thomas, Havoc & Boi-1da)
08. Murdera (Produced By Illmind)
09. Check the Credits (Produced By Illmind)
10. Gimme All That (Produced By Havoc)
11. Legendary (feat. Bun B & Juicy J) (Produced By Havoc, Boi-1da & The Maven Boys)
12. Lifetime (Produced By Alchemist)
13. My Block (Produced By Kaytranada)
14. Henny (feat. Mack Wilds, Busta Rhymes and French Montana) (Produced By Havoc)
15. Conquer (Produced By Havoc)
16. Waterboarding (Produced By Havoc)
17. Get It Forever (feat. Nas) (Produced By Alchemist)

 

The 1994 Infamous Sessions
01. Eye For An Eye (feat. Ghostface Killah, Raekwon & Nas) (Produced By Mobb Deep)
02. Skit (Produced By Mobb Deep)
03. Get It In Blood (Produced By Mobb Deep)
04. Gimme The Goods (Produced By Mobb Deep)
05. If It’s Alright (feat. Big Noyd) (Produced By Mobb Deep)
06. Skit Mobb Deep 1995 (Produced By Mobb Deep)
07. Survival Of The Fittest (Produced By Mobb Deep)
08. Temperature’s Rising (Produced By Mobb Deep)
09. The Bridge (Produced By Mobb Deep)
10. Skit (Produced By Mobb Deep)
11. The Money (Produced By Mobb Deep
12. The Money Version 2 (Produced By Mobb Deep)
13. We About to Get Hectic (Produced By Mobb Deep)
14. The Infamous (Produced By Mobb Deep)

 

Geplaatst door bowie op 9 april 2014