Mista Sweet werkt met legends aan zijn album ‘Queensbridge To The Hague City’

Je bent fan van de rauwe rapstijlen uit QB? Vanuit Den Haag is Mista Sweet begonnen aan een gigantische brug naar het New Yorkse stadsdeel. De Queensbridge Houses, het grootste huisvestingsproject van de V.S., worden verbonden met het Haags Hiphop Centrum. De 96 gebouwen die zich uitstrekken over zes blokken worden gezien als legendarische hiphopgrond en vormen onder meer de thuisbasis van The Juice Crew. Daarna volgden er nog vele andere MC’s, en veel van hen zijn te horen op Mista Sweet’s plaat Queensbridge To The Hague City. De tweede single is er eentje met Blaq Poet.

Donkere steegjes-muziek

Mista Sweet heeft Blaq Poet op de mic, over een donkere, cello-driven boombapbeat die met sprinkels van violen niet al teveel goeds voorspelt. “Deze beat is in het afgelopen jaar gemaakt, tijdens het creatieve albumproces, en past qua vibe perfect bij de rest”, vertelt Mista Sweet erover. “Ik maak al zo’n dertig jaar beats en mijn stijl is op een gegeven moment deze kant op gegaan. Door het veel luisteren, kopen en samplen van soundtracks werd mijn go-to sound al snel ‘donkere steegjes-muziek’.” Dat die donkere steegjes-tunes in combinatie met Blaq Poet met alle gemak een keiharde hoodbanger vormen, mag duidelijk zijn. Everything’s Real klinkt namelijk precies zo: dreigend, onheilspellend en smerig.

Cormega de connector

De link tussen Sweet en Blaq werd gelegd met dank aan Cormega, die Mista Sweet in de zomer van 2022 naar Den Haag haalde voor het I Love HipHop-festival. “Hij heeft ons geconnect. Al snel na het sturen van een paar beats, werd duidelijk dat de match goed was. Hij kwam binnen afzienbare tijd, naast zijn verhuizing zelfs, door met maar liefst vijf tracks die stuk voor stuk keihard zijn.”

En dat terwijl de Screwball-veteraan niet veel muziek meer uitbrengt. Zijn laatste grote release was The Blaqprint met DJ Premier. Maar de beats van Sweet staken de lont weer aan bij hem. Zijn initiële reactie: “Craazzy, you got skills on the beats. I can murder those! They all dope homie, I make beats too and you are definitely dope.”

Wie Mista Sweet volgt op zijn socials, had er al achter kunnen komen dat op de rest van het album ook onder meer Capone, Nature, Big Noyd en G.O.D. Pt. 3 te horen zijn. Voor nu moet je het doen met twee singles. Everything’s Real is nu uit op alle streamingplatformen. Het is de tweede single na Stand Up i.s.m. Tragedy Khadafi. Het album komt later dit jaar en zal eerst fysiek verschijnen op dubbelvinyl in twee kleuren en op cd. Pre-orderen doe je via deze link!

Stream:

Geplaatst door bowie op 3 augustus 2023