Mike WiLL Made-It: de baas van ATL

Rae Sremmurd heeft de first pick als hij weer eens een zipje met beats af heeft gemaakt: Mike WiLL Made-It is een naam die al een tijdje door de scene gonst. De producer begon op 14-jarige leeftijd met het maken van zijn eigen beats, nadat zijn vader hem met Kerstmis een Korg ES1 had gegeven. De eerste bekende rapper die op zijn beats spitte was Gucci Mane en in 2011 had hij zijn eerste succesvolle single; de track Tupac Back van Rick Ross en Meek Mill piekte toentertijd op nummer 31 in de Hiphop & R&B-lijst van Billboard. Sindsdien zijn de producties van Michael Williams niet meer weg te denken uit de scene, zeker niet nu ‘zijn’ act Rae Sremmurd de hitlijsten ermee bestookt.

Geïnspireerd door onder meer de klappende drums van Dr. Dre, de poppyness van Timbo en de donkere ATL-trap van Shawty Redd slaat ‘Mike Will’ tegenwoordig de ene na de andere beat raak. Zijn zware, zuidelijke bassen hebben vast al diverse malen je oren bereikt. Zo had hij een paar jaar terug een groot aandeel in de beat van G.O.O.D. Music’s Mercy én maakte hij dé hit Bandz A Make Her Dance van Juicy J uit 2012, waarop ook Lil Wayne en 2 Chainz te horen zijn. Laatstgenoemde werkt al samen met Mike Will sinds 2008, toen 2 Chainz nog Tity Boi heette en een stuk minder bekendheid genoot dan tegenwoordig. Na tracks met voorgenoemde artiesten, kloppen nu ook Future, Big Sean en Ace Hood bij hem aan voor beats, die zich kenmerken door de tags ‘Ear Drummers’ en de vrouwenstem die vaak te horen is in de opmaat naar de eerste drumklappen: “Mike WiLL Made-It!” Maar Williams kijkt verder dan hiphop; zo heeft hij grote aandelen op de laatste twee albums van Miley Cyrus (hij was executive producer van Bangerz uit 2013) , komt Rihanna’s hit Pour It Up van zijn hand, heeft hij een productie op de laatste van Mariah Carey en ook Cassie en Tinashe hebben al eens gezongen op een van zijn instrumentaties.

mikewill2item2

Zijn vorig jaar verschenen mixtape Ransom bevat qua gastartiesten een perfecte mix van reeds grote supersterren (Nicki Minaj, Lil Wayne en Kendrick Lamar) en jong talent (iLoveMakonnen, Dej Loaf en Young Thug). De minimale toetsenloops zorgen voor een krachtig maar net iets te lang geheel, dat een sinistere sfeer ademt.
Ook dit jaar maakte de producer uit Atlanta powermoves: zo kwam Rae Sremmurd (draai de woorden om en je leest de naam van zijn label Ear Drummers) met hun debuutplaat SremmLife, waarvoor hij ook weer optrad als executive producer en diverse hitsingles, waaronder No Flex Zone en No Type, leverde. De act dankt zijn bekendheid aan het goede oor voor talent dat Mike Will heeft. Verder is hij te horen op de laatste albums van Big Sean en Ludacris én heeft hij een beat op het splinternieuwe album van The Game.

De 20 hardste producties van Mike WiLL Made-It hebben we voor je verzameld in onderstaande lijst:

Rae Sremmurd brengt dit jaar nog hun opvolger SremmLife 2 uit én staat op donderdag 10 december in de Effenaar in Eindhoven voor een show! Alle info daarover lees je hier.

Geplaatst door bowie op 23 oktober 2015