Mike (DvD)

Precies vier jaar na het ontstaan van de grootste volledig Nederlandstalige hiphopparty, staat de tiende editie van Definitie van Dopeheid voor de deur. In de tussentijd is DvD, los van het gelijknamige digitale medium, een begrip geworden in de scene. Ditmaal wordt er nog indrukwekkender uitgepakt dan op voorgaande edities. Met tien gerenommeerde liveacts, twee DJ’s, twee hosts en een open mic geeft organisator Mike de Wit (1977) een beeld van wat er momenteel leeft in Nederlandstalig hiphopland. Reden genoeg voor een aantal vragen.

Verleden

Vier jaar geleden startte je met DvD. Wat waren je beweegredenen om juist toen met deze party te starten? Heeft het je veel moeite gekost om de party van de grond te krijgen?
Vier jaar geleden waren er wel initiatieven op het gebied van Nederlandse hiphop, zoals Ondergronds Verbond in Hoofddorp, maar deze feesten waren vrijwel altijd in achterafzaaltjes waar het geluid meestal klote was. De teksten waren hierdoor moeilijk te verstaan. In mijn optiek kon dit beter, en wel als zo’n feest plaats zou vinden in een kernpodium waar het geluid optimaal is. Zodoende ging ik met mijn concept (DvD, red.) naar 013 en werd de eerste editie gepland. Mijn instelling was toen nog onbevangen: al zou er anderhalve paardenkop op komen dagen, ik had mijn best gedaan voor de underground. In dat geval zou ik het bijltje er wel bij neergegooid hebben, maar het tegendeel bleek waarheid te worden: de zaal stond vol en de eerste editie was een succes.

Het basisconcept van DvD is: een pure hiphopavond met vijf of zes acts live on stage (waarvan één regionale en één Vlaamse crew), twee DJ’s, twee hosts en een open mic. Een aantal edities zat hier ook nog een afterparty aan vast. In hoeverre ben je in de loop der tijd van dit beginconcept afgeweken en welke redenen heeft dat gehad?
De keuze om op een aantal edities een Vlaamse crew neer te zetten, heb ik gemaakt omdat ik vind dat je verder moet kijken dan je neus lang is. Natuurlijk is het logistiek gezien ook handig dat Tilburg vlakbij België ligt. Dit was een mooie gelegenheid om de Belgen kennis te laten maken met Nederlandse hiphop, en andersom. Negen edities lang heb ik een lokale crew laten openen, om de simpele reden dat men een lokale crew altijd de kans moet geven om zich te laten zien aan een groter publiek. Natuurlijk werkt het ook goed omdat de crew zich met het publiek kan identificeren en vice versa. Dit werkt altijd goed, dus op DvD 10 zal het niet anders zijn. De reden dat ik begonnen ben met de afterparty, is omdat ik na de eerste twee edities van bezoekers hoorde dat ze vonden dat het te vroeg afgelopen was (01.00 uur) in 013. Vanaf toen heb ik een afterparty georganiseerd in Cul de Sac (inclusief DJ’s en open mic), vijftien meter van 013. De meeste afterparty’s zijn legendarisch geweest vanwege de spontane battles, stronken freestylers, et cetera. Later ben ik dit vanwege het mindere geluid toch in 013 gaan doen, waar het geluid zogezegd optimaal is.

Naast DvD ben je op veel andere vlakken actief. Je organiseert ‘Onopvallend Vet’, een party die als kweekvijver fungeert, ‘Mic Check’ als Engelstalige editie (waar onder andere acts als Guru, KRS-One, Public Enemy en Phi Life Cypher hun opwachting maakten, red.) en nog een aantal losstaande feesten buiten 013. Vertel hier eens wat meer over.
De andere party’s zijn een logisch gevolg van de succesvolle DvD-edities. Op Nederlandstalig gebied liep het lekker, maar er waren en zijn ook meer dan genoeg Engelstalige undergroundacts in Nederland actief die exposure verdienen. Daarom kreeg Mic-Check in eerste instantie dezelfde opzet als DvD, met als groot verschil dat deze party puur Engelstalig zou zijn. Ook deze party begon in de Kleine Zaal. Later is Mic Check in de Grote Zaal uitgegroeid tot een avond voor grotere acts zoals KRS-One, Public Enemy, etcetera.
Onopvallend Vet, dat plaatsvindt in de Batcave, de kleinste zaal van 013, is ontstaan doordat ik veel demo’s binnenkreeg van groepen die relatief weinig podiumervaring hadden of hebben. Deze groepen moeten toch een plek hebben waar ze hun skills kunnen tonen. Vandaar dat ik deze ‘kweekvijver’ begonnen ben. Er zijn een aantal crews die later doorgestroomd zijn naar Definitie van Dopeheid. De gigs die ik buiten 013 op touw zet, organiseer ik meer onder het mom van “hoe productiever, hoe beter”. Dit komt ten goede van de acts en de cultuur.

Wat is, terugblikkend, jouw persoonlijke hoogtepunt, zowel wat betreft de Mic Check als de DvD-edities?
Ik heb meerdere mooie herinneringen, maar op Mic-Check is dit toch de editie met KRS-One en Phi Life Cypher. De beelden liegen er niet om, en het feit dat mensen er nog steeds over praten spreekt voor zich, lijkt me. Op DvD is het lastiger om één hoogtepunt aan te wijzen aangezien er op de 9 edities 45 groepen de revue zijn gepasseerd.

Heden

Er zijn nu negen DvD’s geweest en we staan aan de vooravond van de tiende editite. Wat is volgens jou de meest opmerkelijke ontwikkeling die de Nederlandse hiphop in de afgelopen vier jaar doorgemaakt heeft?
De voornaamste ontwikkeling is dat het steeds groter is geworden en dat er nog veel meer groei in zit. Het is professioneler geworden. Vroeger waren er een hoop mensen die me bij wijze van spreken uitlachten, aangezien ze Nederlandstalige hiphop niet serieus namen. Ze waren veel meer op de USA gericht. Tegenwoordig hebben dezelfde gasten het nakijken aangezien Nederlandstalig de hiphop in ons land overgenomen heeft. Dit is natuurlijk ook logisch: je eigen taal versta je het beste en in je eigen taal bereik je het meeste publiek.

Kun je over het algemeen gezien spreken van een gemiddeld niveau waarop de scene zich bevindt, of vind je dat de grote acts mijlenver voorstaan op de top van de underground?
Ik geloof niet dat er één maatstaf is voor dit soort dingen. Het lijkt me wel duidelijk dat het allemaal een stuk volwassener geworden is.

Momenteel is het een feit dat vooral acts als Opgezwolle, Raymzter, Typhoon en Jawat de kar trekken. We zien veel acts ontstaan (en ook weer vergaan), maar er is bijna geen undergroundact die voet aan de bodem krijgt op grotere party’s. Heeft dit te maken met een gebrek aan talent of zijn programmeurs hier ook debet aan?
Het heeft zeker niet te maken met een gebrek aan talent! Ik zoek het probleem eerder bij de programmeurs die geen kennis van hiphop en zeker geen affiniteit met de cultuur hebben. Tsja, in Nederland schijnt het zo te zijn dat je kruiwagentjes nodig hebt om ergens binnen te komen, in plaats van dat een programmeur zelf op pad gaat om talent te spotten en die een kans te geven op zijn podium.

Wat zijn, volgens jou, talentvolle acts die een betere kans verdienen om zichzelf op de kaart te zetten? Of kunnen we dit opmaken uit de line-ups van je feesten?
Ik noem geen namen want de line-ups van mijn feesten spreken voor zich. Het is in ieder geval niet zo dat ik zelf ook alles wat ik boek heel dope vind. Ik vind het echter belangrijk dat talent een kans krijg om zichzelf te laten zien.

Toekomst

Op welke manier verwacht je dat de Nederlandstalige hiphop zich zal ontwikkelen in de toekomst? Kunnen we al tevreden zijn met het bereikte, of moeten we de kinderschoenen nog steeds ontgroeien? Hoe moet er omgegaan worden met de aanwezige potentie?
We zijn op de goede weg, maar het kan mijns inziens altijd beter. Ik bedoel: als je ziet hoeveel moeite je als undergroundact moet doen om je clip op The Box te krijgen, daar word je echt niet vrolijk van. Wat ik wel een positieve ontwikkeling vind, is dat er meer radioshows zijn ontstaan die exposure geven aan het nationaal product. En nogmaals, we zijn op de goede weg.

Hoe zie jij jezelf in de toekomst bezig met hiphop? Komt er een vervolg op DvD na de tiende editie? Heb je al nieuwe concepten uitgedacht?
Ik blijf sowieso doorgaan met Definitie van Dopeheid. Wellicht ga ik hiermee in de toekomst ook het land in, bijvoorbeeld in de vorm van tour. Ik heb ideeën zat, maar alles komt zoals het komt.

In oktober bestaat Definitie van Dopeheid zogezegd vier jaar. Reden voor een feestje: 1 oktober vindt DvD 10 plaats in de Grote Zaal in 013. De voorverkoop is al begonnen dus bel de ticketservice of zorg dat je komende zondag op tijd in de rij staat!

Geplaatst door bowie op 27 september 2006