New Yorkse graffiti OG’s Mike 171 en SJK 171 aan het woord in HIJStakkies

In de nieuwste aflevering van HIJStakkies zijn Mike 171 en SJK 171 te gast, twee grondleggers van de New Yorkse graffiti in de jaren ’60 en ’70. Een gesprek live bij WORM Rotterdam, over taggen in de metro, de uitvinding van ‘squiggly lines’ en aangezien worden voor seriemoordenaar Son of Sam.

Street art is de meest dynamische en wijdverspreide kunststroming van de afgelopen decennia. Die ontwikkeling heeft zich grotendeels ingezet buiten de traditionele kaders van de kunstwereld. Inmiddels groeien deze twee werelden steeds verder naar elkaar toe. Street art was ooit een tegenbeweging, maar hoe lang kan het nog zo gezien worden wanneer het steeds meer acceptatie ontvangt als kunstvorm? Dreigt de omhelzing door de kunstwereld een smorende te worden óf is het juist een springplank voor de toekomst?

In een poging die vraag te beantwoorden organiseerden Rewriters010 in de Rotterdamse S/ASH GA\\ERY ‘Van Straat naar Gallery‘. Het was een avond die in het teken stond van de historie van graffiti, de evolutie van street art, en de relatie tussen die twee.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Rewriters010 (@rewriters010) op

Naast werken die in de ruimte te zien waren en gemaakt werden, vond de Nederlandse premiere van de film Wall Writers plaats. Aansluitend op de film, spraken we met twee mannen die een prominente rol in de film spelen: Mike 171 en SJK 171. Schrijvers die zich met recht legendes van de New Yorkse graffiti mogen noemen, en er van het aller-allerprilste begin bij waren.

Het gesprek is de eerste van twee specials die deze avond opgenomen werden. Luisteren kan via onder meer Pocket Casts, Stitcher, iTunes en Spotify. Leer van de OG’s!

Mike 171 en SJK 171 tags op de HIJStakkies cover

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 15 augustus 2019