Mijn eerste ervaring met zowel Sticks als Kubus: Het Mooiste Komt Nu

De vraag lag al een paar uur in de HIJS-groepsapp: ‘Wie gaat die nieuwe Sticks-plaat recenseren?’ Dondersgoed wetende dat de gehele redactie fan is, moest ik toch maar eens gaan reageren en doodleuk opbiechten dat ik nooit, maar écht nooit een album van de man had gedraaid. Zoals verwacht ontploft mijn telefoon zowat met berichtjes vol verbazing en teleurstelling. Nog geen half uur later ben ik neergestreken om voor het eerst zijn muziek te gaan beluisteren. Publiekelijk nagel ik mezelf aan de schandpaal en beschrijf ik mijn eerste ervaringen met Sticks en Kubus op de gloednieuwe plaat Het Mooiste Komt Nu.

Als iemand die op jonge leeftijd gefascineerd raakte door Amerikaanse hiphop en de geschiedenis ervan, liet ik de Nederlandse grotendeels op zijn beloop. Precies dat is hetgeen waar ik vandaag spijt van kreeg toen ik de eerste minuten van Het Mooiste Komt Nu hoorde, nou ja… seconden. De eerste verse van Sticks was nog niet afgelopen of ik moest het al terugspoelen. Wát een rijm, attitude en complexiteit is er te vinden in zijn teksten, dat kan ik bij de allereerste track al vaststellen. Met een piekproductie op Dealtje laten beide artiesten me direct met open mond achter: “Combineer ervaring met jeugdig enthousiasme / De lusten met de lasten / De paparazzi met de paparassen / Elke track is een psychoanalyse / Microphone Colossus 1, Kempi’s favoriet / Niets te verliezen.” Ja, na deze woorden ging het eerste nummer direct op repeat.

Alhoewel dit de eerste zinnen waren die indruk op me maakten zijn teksten als deze overal te vinden op het album. Toen ik blanco op ‘play’ klikte werd ik dan ook volledig overrompeld. De manier waarop Sticks zijn zinnen brengt is enorm nonchalant. Zó nonchalant dat ik me afvroeg of hij zelf überhaupt door heeft gehad dat hij geniale teksten over zijn lippen liet glijden. Deze stijl is iets waar ik na één luisterbeurt al geen genoeg van krijg. De manier waarop hij rapt heeft een bepaalde elegantie die, gecombineerd met humor en een gezonde dosis ego, voor mij exact de juiste snaar raakt.

Sticks wordt aan alle kanten versterkt met een enorm goede productie door Kubus. Op tracks als Vliegen wordt het introspectieve kijkje in Sticks’ hoofd aangesterkt door zachte melodieën. De rapper is niet bang om na teksten waar hij zijn eigen grootheid aanduidt zichzelf eens kwetsbaar op te stellen. “Rappen was het probleem nooit zo zeer / Het was meer een soort ontstemd gevoel en een bloedend hart, zoveel zeer.” Kubus vult de tekst perfect aan. Met pianoklanken, een warm geneuriede outro en een sombere melodie is deze track muzikaal gezien veruit het beste.

Ook Mensen Moeten Eten is één van de vele hoogtepunten voor beide heren. De beat is vliegensvlug. Wederom een piano, ditmaal versterkt door trommels en Sticks houdt hem moeiteloos bij met een eentonige flow, eentonig in de meest positieve zin van het woord. Op tracks als deze rapt hij namelijk niet, hij praat dichtend. In anderhalve minuut weeft hij de woorden aaneen en beschrijft hij een dag in het leven van…

“Met een lengte van zo’n dertig minuten snak ik naar meer.”

Naast Mensen Moeten Eten blijft Dealtje de meest memorabele track, althans voor mij. Het was een allereerste kennismaking met Sticks die me vanaf de eerste woorden compleet fascineerde. Als muziekliefhebber heb je soms bijzondere ervaringen wanneer je bepaalde albums of artiesten voor het eerst hoort. Jaren later droom je ervan om die eerste ervaring te kunnen herbeleven. Waarschijnlijk hebben vele lezers dit met de muziek van Sticks, en deel ik dat gevoel over een tijdje ook.

Na het benoemen van een aantal tracks twijfel ik… Moet ik de rest ook niet even benoemen? Laten we het zo zeggen: geen enkel nummer is een misser op dit project. Ga ervoor zitten. Alhoewel de meeste luisteraars Sticks niet meer voor een eerste keer kunnen ervaren is dat wel het geval met deze negen tracks. Stuk voor stuk briljant. Met een lengte van zo’n dertig minuten snak ik naar meer.

Gelukkig staan er nog zo’n acht albums op me te wachten en dan ook nog eens de drie projecten die hij met Opgezwolle uitbracht. Achteraf begrijp ik wel dat mijn collega’s hun oren niet konden geloven toen ze erachter kwamen dat dit mijn eerste kennismaking met de rapper uit Zwolle zou worden. Kubus en Sticks zetten samen een project neer dat naar mijn verwachting over jaren nog gedraaid zal worden door de Nederlandse hiphopfans. Na een enorm positieve verrassing als deze wordt het maar eens tijd dat ook ik mezelf ga onderdompelen in hun beider discografieën.

Geplaatst door bowie op 19 november 2020