Mighty Casey – Original Rudebwoy

De voorkant van het boekje en de titel “Original Rudebwoy” zijn niet echt de typische hiphop CD ingrediënten. Bij het vastpakken van dit exemplaar zou je eerder geneigd zijn te denken dat je een dancehall CD in handen hebt. Niets is minder waar zal blijken bij het opzetten van deze originele ruige jongen.

Het begint met de titeltrack “Original Rudebwoy”. De beat is vrolijk en klinkt lekker rauw. De raps klinken heel vrijblijvend, alsof hij het gewoon een keer heeft ingespit. Af en toe valt de flow een beetje offbeat, maar zeker niet storend. Na 2 verses en de bijbehorende breaks is het tijd voor de tweede track.

“Down With Bush” is een remake van BDP’s “Still No.1”. Het is zowaar een politieke track van deze grappenmaker. Teksten als “Bitch ass Blair is down with Bush”, “Daddy’s little boy wasn’t born too bright” en “Osama Bin Laden is down with Bush” geven ongeveer aan hoe Casey over de Amerikaanse president denkt. Bij het horen van deze track laat hij wel zien dat niet down is met Bush en geeft zijn eigen grappige twist aan de politiek getinte track.

Hierop volgt “Liquorland” (achterop de CD staat Casey op de foto bij deze winkel). Het doet aan als een soort commercial voor Liquorland. De beat is ook weer bekend (Camp Lo ? Park Joint ofwel Deodato voor de cratediggers). Af en toe een kotsgeluidje op de achtergrond geeft het nummer de juiste atmosfeer. De grappigste uitspraak van deze track is voor mij toch wel “Sippin’ Alizee on the way to AA”. Met lyrics in de trant van deze uitspraak is het hele nummer gevuld en na en tijdens het horen hiervan krijg ik een oprechte smile op mijn gezicht.

“Black Rapping School” is een track over hoe de machtige Casey kijkt naar de rappers van tegenwoordig. Hij brengt het met een soort van omgekeerde psychologie door de kids te vertellen dat ze gangsters en thugs moeten worden (of in ieder geval net te doen in hun rol als rapper). De muziek is wederom lekker en redelijk vrolijk, wat het nummer de juiste twist geeft.

De mensen die bekend zijn met het nummer “White Lines” van Grandmaster Flash zullen bij nummer 5 een soort van deja vu hebben. Dit is een remake van dat nummer met als titel “White Girls”. Casey vertelt hierin hoe hij tegen blanke dames aankijkt en dat is niet echt respectvol. Aan het einde zegt hij nog wel dat je het allemaal met een korreltje zout moet nemen en je niet aangesproken of beledigd moet voelen door deze tekst…

“One Night Stand” staat al 6e op het menu. De begeleidende track is weer vrolijk en lekker. Vrij simpel, maar treffend. Waar het nummer over gaat kan je al raden. De flow is erg simpel en de tekst weer lachwekkend. “It’s a quick ejaculation, quick evacuation/ It ain’t true love but it sure beats masturbation” vertelt hij. Hierin rapt hij af en toe weer offbeat, maar het geheel klinkt nog steeds lekker relaxed en allesbehalve geforceerd.

Een uptempo track genaamd “Saturday Night” volgt. Onderwerp is hoe een zaterdag avond van de man eruit ziet. Dit is denk ik de minstzeggende track van het album. Wel leuk, maar ook niet meer.

“Makin Sure” brengt weer een simpele beat met een soort van brag en boast tekst. Dingen als “You can check the Xray, cause I’m bad to the bone” klinken uit Casey’s mond wel weer grappig. Probleem is met hem dat hoe stoer hij af en toe uit de hoek kan komen, je er nog steeds om moet lachen.

Vervolg op “Liquorland” is deel 2 van dit nummer. Het begint met een leuke hook op een dancehall achtige beat. Dit wordt als snel een gezellige track waarin hij vertelt over onder andere “a white chick on her period, they call her Bloody Mary”. Het is een verhaaltje over drinking & driving met een grappige invalshoek.

Als afsluiter voor het geheel komt Casey met “Rap Spectacular”. Dit is een party track met de nodige (lachwekkende) opschepperij. De track is heel simpel en niet echt indrukwekkend (ik vraag me af of hij dit ook beoogt). Leuk zijn de steeldrums die erin verwerkt zijn.

Over het algemeen genomen is het en leuk album om op te zetten als je down bent of gewoon wilt lachen. Deze man heeft skills, maar het is allemaal niet echt indrukwekkend te noemen. Een heel relaxed album is het die je af en toen gewoon even moet checken om aan al dat underground/gangsta/thug geweld te ontsnappen.
Een nadeel van deze schijf is dat ie maar iets meer als een half uur duurt.

Tracklist:
1. Original Rudebwoy
2. Down With Bush
3. Liquorland
4. Black Rapping School
5. White Girls
6. One Night Stand
7. Saturday Night
8. Makin Sure
9. Liquorland 2
10. Rap Spectacular

Geplaatst door bowie op 14 maart 2004