Michael Franti & Spearhead – Everyone Deserves Music

Michael Franti is mijn held, want hij heeft het talent om maatschappijkritische onderwerpen om te zetten in simpele, maar toch krachtige poëtische rhymes. Titels als Pray For Grace, Love Why Did You Go Away?, Feelin’ Free en Love Invincible geven weer wat Michael bezig houdt; oorlog en vrede. Michael begint eigenlijk steeds meer op een hippie dan een hiphopper te lijken, want hij doet aan yoga, loopt op blote voeten en is vegetariër.

Spearhead bracht twee albums uit bij Capitol. Na Home en Chocolate Supa Highway wilde Capitol dat Spearhead muzikaal een andere kant op moest gaan. Daar had Michael helemaal geen zin in en richtte zijn eigen label Boo Boo Wax op. De catalogus bevat inmiddels een studio album, een live album en een akoestisch album. Op zijn vierde, Everyone Deserves Music, klinkt de muziek wederom zonnig en Michael zingt en rapt alsof hij helemaal in harmonie is. Als je de raps wegdenkt, dan hoor je muziek die jazzy, funky en soulful is. Het luistert lekker weg, het swingt en het is vrolijk, maar het mist boombap. Michael noemt zich een soldier maar dit is niet bepaald marsmuziek. De enige ruige track is een remix van Bomb The World (Armageddon Version), geproduceerd door het legendarische duo Sly & Dunbar. Taxi Radio is de laatste en meest swingende track op het album. Voor dit nummer werkte Michael samen met de Franse zanger Sergent Garcia

Everyone Deserves Music is een album dat ook veel niet hiphoppers kunnen waarderen. Michael rapt, maar het is meestal op een zangerige of een fluisterende manier. Verwacht dus geen spraakwatervallen van 32 bars. De nummers zijn heel toegankelijk en zullen een groot publiek aanspreken, maar stiekem hoop ik dat de volgende plaat wat spannender wordt.

Tracklist:
01. What I Be
02. We Don’t Stop
03. Everyone Deserves Music
04. Never Too Late
05. Bomb The World
06. Pray For Grace
07. Love, Why Did You Go Away?
08. Yes I Will
09. Feelin’ Free
10. Love Invincible
11. Bomb The World (Armageddon Version)
12. Crazy, Crazy, Crazy
13. Taxi Radio (Featuring Sergent Garcia)
Meer info: http://www.spearheadvibrations.com

Geplaatst door bowie op 1 juni 2003